Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 19:52, 10 paź 2015

Juzia napisał(a)
Kicak nie uciekł???
A jak tam rude?

Bluszcz na drzewie fajny patent!

Mogę do niego podejść ostrożnie na 2 metry i się nie rusza, ale bardzo wolno podchodzę by go nie spłoszyć. Gdy próbuję bliżej to zmyka powiem szczerze, że wolałabym by znalazł sobie inną miejscówkę niż mój ogród...

Rude są, tyle że wysoko na drzewach i nijak zdjęcia zrobić nie mogę
Bluszcze to pomysł eMa przekażę pochwałę ja jeszcze myślę o hortensji pnącej na drzewo, ale jakoś nie mogę odpowiedniego drzewa znaleźć
Mathildis 19:58, 10 paź 2015

hanka_andrus napisał(a)
Dzięcioła i zajączka widziałam, ale sosny z bluszczem super sprawa. Za kilka lat, to dopiero będzie widok! Gratuluję pomysłu.

hanka_andrus napisał(a)
Pytałaś o poplon, teraz już za zimno, ale jakbyś wysiała żyto, to może byłaby szansa, że skiełkuje i że przetrwa zimę i na wiosnę można przykopać. Chociaż na ozimy wysiew już jest chyba też za późno. Ja do przekopania ziemi na jesień oprócz tego co wysiałam daję do ziemi jeszcze wszystkie łęty po ogrodowe, po buraczkach, marchwi, i po daliach, i po innych kwiatkach, które ogławiam tylko z nasienników, jeżeli są.

Tak jak pisałam to był pomysł eMa, ale bardzo się cieszę, że Wam się podoba.

Na razie zakopałam na pustej rabacie (zamiast wrzucić na kompostownik) wszystkie odpadki organiczne z kuchni wiosną też nie zdążę tam nic posadzić więc może coś wiosną posiać na poplon? Mam dużo innych planów i nie pali mi się by skończyć tę rabatę, więc chciałabym, póki nic tam nie rośnie, jakoś ulepszyć na niej glebę... ma ktoś jakiś pomysł jeszcze...

Dzięki Haniu
MarzenaG 21:41, 10 paź 2015

Dziekuję za wizytę,
twoje bluszcze to marzenie, piękne. Pochodzę za chwilę po Twoim leśnym wzgòrzu
sylwia_slomc... 21:43, 10 paź 2015

07_Rene napisał(a)

A ja sobie właśsnie pomyślałam, że skoro bluszcz marnie mi sie wspina (po 3 latach nawet metra nie ma) to winobluszcz trójklapkowy posadzę

Bluszczowi daj ciut więcej czasu na rozpęd Winobluszcz w dwa lata całe drzewo obrośnie, a fajnie w tej roli sprawdza się też hortensja pnąca, moja maleńka sadzona rok temu już pół konaru obrosła, ciekawe czy za rok zakwitnie?
sylwia_slomc... 21:47, 10 paź 2015

Jestem pod mega wrażeniem jak pięknie dobierasz rośliny do miejsca jakie masz, cudny klimat powstaje
polinka 09:20, 11 paź 2015

Mathildis napisał(a)

Świetne ujęcie i pogratuluj eMowi pomysłu!

Macham Aniu
Borbetka 13:20, 11 paź 2015

Czytam, że wiele osób chciałoby mieć duże drzewa. Cieszy mnie to, bo ja je mam i ich nie lubię zbytnio. W ogrodach odsłoniętych taka piękna jesień jest, z kolorami itd, a u mnie albo wszystko zielone albo od razu zmarznięte. Drzewa nie przepuszczają słońca i ziemia nie nagrzewa się tak bardzo. Coraz bardziej mnie to drażni i chyba wlecę z sekatorami w ten las i podkrzesam gałęzie od dołu, żeby był większy dostęp światła. Posadziłam dużo bluszczu i marzy mi się taki lasek z pniami porośniętymi nim właśnie. Strasznie mi się to podoba. Szlachetnie wygląda jak u Ciebie.
Mathildis 23:08, 11 paź 2015

MarzenaG napisał(a)
Dziekuję za wizytę,
twoje bluszcze to marzenie, piękne. Pochodzę za chwilę po Twoim leśnym wzgòrzu

Bluszcze Mam nadzieję, że na spacerze igiełki i liście nie przeszkadzały
Mathildis 23:13, 11 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bluszczowi daj ciut więcej czasu na rozpęd Winobluszcz w dwa lata całe drzewo obrośnie, a fajnie w tej roli sprawdza się też hortensja pnąca, moja maleńka sadzona rok temu już pół konaru obrosła, ciekawe czy za rok zakwitnie?

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jestem pod mega wrażeniem jak pięknie dobierasz rośliny do miejsca jakie masz, cudny klimat powstaje

O hortensji myślę, ale muszę jej znaleźć odpowiednie drzewo

Staram się nie sadzić teraz nic na siłę... posadziłam na początku kilka roślin -fajnych, ładnych, ale nie pasują mi dziś do reszty ogrodu, ciągle próbuje i cieszę się, ze coraz lepiej mi to wychodzi
Mathildis 23:14, 11 paź 2015

polinka napisał(a)

Świetne ujęcie i pogratuluj eMowi pomysłu!

Macham Aniu

przekazałam wybierasz się? ja dziś dobry humor mam i wszystkich do siebie spraszam