Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Milena7770 10:56, 23 lip 2014

Podpowiedzcie mi proszę w takim temacie
" Idę" dalej z moją rabatą, chcę uporządkować " przechowalnik". I tak mam 5 sztuk trawy pampasowej, nie pamiętam dokładnie odmian, ale 2 sztuki są z tych ogromnych i 3 mniejsze. Na wiosnę je wsadziłam tak koło siebie, bo nie miałam za bardzo koncepcji. Teraz zaczyna się ładnie rozrastać i muszę to posadzić w docelowym miejscu. I teraz mam pytanie, czy dawać jakieś tło za tą trawą z iglaków ??? Z czym zestawić tą trawę aby ładnie wyglądała ? Co dać na niższe piętro? A może same trawy mogą być jako tło skoro rosną dość wysokie ? Może macie jakieś inspiracje ?
Nonka 13:28, 23 lip 2014

Przeskoczyłam ze swojego wątku bo wydaje się że tutaj większy ruch Mam rabatkę do zagospodarowania i brak pomysłów. Jeśli ktoś może to zapraszam do mnie i proszę o poradę
Aga 18:02, 23 lip 2014

Witam prosze o pomoc w zagospodarowaniu rabaty widocznej z tarasu ,rabata ta ma długosc 20 metrow i na calej dlugosci sa posadzone brabanty.Rabate te mozna podzielic na dwie czesci poniewaz sa tam dwie rodzaje gleby 10 metrow to ziemia kwasna drugie 10 metrow ziemia umiarkowanie żyzna.Rabata jest caly dzien pod duzym naslonecznieniem.Na stronie kwasnej mam posadzone biale azalie japonskie a na drugiej rozplenice i lawende.Teraz co by tu jeszcze mozna dosadzic zeby to tworzylo jakas calosc .
Toszka 09:12, 24 lip 2014

Milena7770 napisał(a)
Podpowiedzcie mi proszę w takim temacie
" Idę" dalej z moją rabatą, chcę uporządkować " przechowalnik". I tak mam 5 sztuk trawy pampasowej, nie pamiętam dokładnie odmian, ale 2 sztuki są z tych ogromnych i 3 mniejsze. Na wiosnę je wsadziłam tak koło siebie, bo nie miałam za bardzo koncepcji. Teraz zaczyna się ładnie rozrastać i muszę to posadzić w docelowym miejscu. I teraz mam pytanie, czy dawać jakieś tło za tą trawą z iglaków ??? Z czym zestawić tą trawę aby ładnie wyglądała ? Co dać na niższe piętro? A może same trawy mogą być jako tło skoro rosną dość wysokie ? Może macie jakieś inspiracje ?

Milenko, musisz mieć świadomość, że trawa pampasowa ma duże szanse na wygnicie/wymarznięcie w naszym klimacie. Na zime musi być osłonięta/zabezpieczona, a co się z tym wiąże -obcięta. Rozrasta się bardzo, późno (od września) zaczyna kwitnąć i w praktyce przed zimą NIGDY nie zdąża wystawić wszystkich kłosów. Uważaj przy cięciu (u mnie dawały radę tylko nożyce elektryczne) bo liście mają ostre krawędzie jak brzytwa. Moja pampasówka po 4 latach miała u podstawy ok 1m średnicy. Ale... wygniwała w środku... wywaliłam i nie żałuję... mniej stresu

Zdjęcie i kilka uwag na jej temat wstawiłam w adekwatnym wątku
Milena7770 09:20, 24 lip 2014

Toszka ja się teraz zastanawiam czy ja na pewno kupiłam trawę pampasową .... Wiem, że kupowałam na all i nie wiem co to było miskanty czy trawa. Czy jak zrobię zdjęcie to da się rozpoznać jak jest jeszcze małe ???
Milena7770 09:27, 24 lip 2014

Sprawdziłam to jednak trawa pampasowa.
Malgosik 09:54, 25 lip 2014

Witam

Proszę o opinię w sprawie rabaty frontowej.
Koncepcja jest taka, by do tego co jest posadzić 2 miskanty a pozostałe poletko wypełnić jednakowymi funkiami tak jak są rozstawione

ale może zamiast traw i funkii dać 2 małe hortensje bobo, by coś latem kwitło, a puste miejsca wypełnić funkią:

zastanawiam się czy z tymi hortensjami nie będzie już za dużo gatunków i bałaganu, no i czy hortensje jakoś nie zasłonią czy przyćmią bukszpanowego ekranu
proszę o opinię
Margo 10:15, 25 lip 2014

Dałabym hortensje, przy froncie będa pieknie wyglądały jak zakwitną.
Gatunków za duzo nie będzie, bo chcesz dać hortki zamiast miskantów tak?
A Bobo to kompaktowa hortensja, więc nie powinna zasłonic bukszpanów.
Jestem za hortensjami
Toszka 10:26, 25 lip 2014

a ja jestem i za tym, i za tym - miskanty pomiędzy hortki
beata_kulesza 13:07, 25 lip 2014

Ładniej z hortensjami tak ciekawiej