No ja już nie mam pomysłu jak osłonić się od ulicy
Sama już nie wiem czy tradycyjnym szpalerem tuji.Boję się szaleć z dużymi drzewkami bo ogród mały jest.Podobają się mi bardzo cisy ,hortensje które obecnie mam w donicach i chcę je wysadzić do gruntu...
Proszę bardzo o poradę
Po godz.17 dodam jeszcze więcej zdjęć.
W ogrodzie mam róże Chopin,lawenda trzmielina na pniu i inne ,obwódki z bukszpanu .(ogólnie kolorystyka kremowożółte-czerwień-fiolet no i oczywiscie ta cudowna zieleń )
Julka, nie marudź, że masz mały ogród... Wiesz ile Danusi ogród ma? Jak nie, to się jej zapytaj... I od razu poczujesz się wielka
Sadź cisy od frontu - masz róże, bukszpany... to tylko cisy w to eleganckie towarzystwo
Ten kwadrat na środku trawnika to szambo które ma być za około dwa lata zlikwidowane na rzecz kanalizacji-będą kopać i przekopywać to miejsce na głębokość ok. 3m. Więc rewolucja na ogródku będzie . Szykuję plan zagospodarowania z nasadzeniem
Właśnie cisy mi się szalenie podobają ale nie mam pojęcia jak je pielęgnować.Myślę zakupić małe sadzonki i je "podchować" zanim powstanie ta rabata pod płotem .
A z resztą nie wiem- co do tego skomponować.
Muszę znaleźć czas i narysować dokładnie plan mojej działki by była lepsza orientacja jak całość wygląda.
Mówisz, że Danusia ma malutką działkę? A taki ogród się wydaje duży Ach, to lustro robi robotę i nasadzenia w formacie 3D
Moja działka ma 6 ary a na niej dom wielkości 10m X 9m.To dopiero małe .
Ps. jak zimują młode cisy w donicach na tarasie? Nie umarzają?
Cokolwiek posadzisz mniejszego - zwłaszcza cisy, za trzy lata nie będzie większego problemu by je wykopać na czas remontu zadołować gdzie indziej. Gorzej jakby rosły dłużej w jednym miejscu. Faktycznie - możesz też podchować gdzie indziej i przesadzić potem, to Twoja decyzja.
Nie musisz też mieć jednorodnego szpaleru tego samego gatunku - masz tam trochę iglaków, więc częściowo właśnie z iglastych można zaaranżować ładną kompozycję swobodną, dodać do tego parę hortensji i coś niskiego by na wiosnę kwitło.
Samych hortensji bym tam nie dawała - wyobraź sobie taki szpaler wczesną wiosną po obcięciu...
Zastanawiam się czy nie za mało miejsca mam by zrobić coś podobne zestawienie jak w "Ogrodzie z lustrem" .Na miejsce tuj posadzić cisy .Są bukszpany,trawy,hortensje ,żurawki i wszystko pięknie urządzone
Można byłoby podpatrzeć. ?
Bardzo podoba się mi też klon palmowy w kolorze purpurowym Gdzieś go tam wkomponować .
Chciałbym osłonic się od drogi ale różnymi roślinami.Niekoniecznie rzędem tuj czy samych cisów w formie samego szpaleru.
Właśnie tak Ozz... by na wiosnę i latem coś kwitło
Ty masz tam trochę mniej przestrzeni - więc wszystkiego na pewno nie upchniesz, ale przy mniejszej ilośći gatunków jak najbardziej Ale ,,osłona" nie musi być jednolitym szpalerem jednakowych thui
Jeśli chodzi o klona japońskiego - to drzewko na soliter, na eksponowane stanowisko, gdzie będzie robił najlepszy efekt w jakimś ciekawym towarzystwie. No i pięknie się eksponuje na jasnym tle żwirowym.
W takim misz-maszu iglaków wydaje mi się, że raczej by się zgubił.
Przez dwa-trzy lata rosliny podrosną, a to oznacza oszczędność
Nie lubię takiego misz-maszu. Wolę trzymać się ograniczonej ilości roślin.A iglaczki w rabacie przy chodniku będą sprzątnięte ( do ogrodu mamy bo ona ma większy na takie rośliny ) i na ich miejsce pozostaną tylko żurawki,bukszpany,żywotniki i trawki.
Więc by wszystko było spójne myślę,myślę...rysuję i tworzę rabatę pod płotem