Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

11:01, 18 wrz 2014
I jeszcze jedno pytanie mam. Jakie dać towarzystwo hortensjom przed nimi i za? Sebek zasugerował mi miskanty, podoba mi się ten pomysł, tylko nie wiem czy dać PRZED hortki miskanta ML czy ZA nie gracillimusa. Chodzi o miejsce, gdzie ta czarna falka, te skreślone krzewy stamtąd wyjadą. Od cyprysika do hortensji jest ok. 2m, a za nimi rośnie modrzew i biała róża - oba krzewy na pniu.Dać te miskanty rzędem? Może dodać jeszcze bukszpany i wtedy je poprzeplatać miskantami? Cyprysiki są niskie i wyższe nie będą, hortensje urosną i będą wyższym piętrem, to na ten moment tylko wszystko jest równe, bo młode.
gardney 12:50, 18 wrz 2014

Lwie ja bym dała za horti gracki żeby zakryć ten murek, sama nie weidziałam jak to połączenie u siebie zrobić w końcu chyba zrobiłam źle tzn dałam ML za horti
Fabiola 12:51, 18 wrz 2014

lew_ogrodowy napisał(a)
A ja mam pytanie, jak zaprojektować rabatę w kształcie trójkąta prostokątnego, którego ramiona przy kącie prostym są przy ścianach z oknami. Nie może rosnąć tam nic wysokiego, żeby owych okien nie zasłaniać. Bok najdłuższy przylega do ścieżki. Wystawa jest południowa, ale jest to miejsce otoczone murami, tak więc nie jest to typowa południowa patelnia.
Mniej więcej wygląda do tak (chodzi o ten trójkąt pod oknami). Boki pod murem mają max 2 metry, nie jest to ogromna rabata.

Kurcze przypomniała mi się matma...

A co do projektu to może :
Róże , ale nie pod samą ścianą bo muszą mieć lekki przewiew
Lawenda oczywiście do tych róż
Może jakieś miskanty pod ścianę ML będzie pasował do lawendy i nie jest za wysoki.
12:55, 18 wrz 2014
gardney napisał(a)
Lwie ja bym dała za horti gracki żeby zakryć ten murek, sama nie weidziałam jak to połączenie u siebie zrobić w końcu chyba zrobiłam źle tzn dałam ML za horti

Dobrze mówisz, własnie o to mi chodzi, żeby ukryć ścianę. Musiałabym posadzić gracki w szpalerze za hortkami. A co przed hortki? Jak dam ML to nie będzie za trawiasto?
Malgosik 12:59, 18 wrz 2014

Monika Danusia zawsze pisze, że aby coś zasłonić, musi to być zimozielone. Na trawy trzeba długo czekać od wiosny.
Może ostrokrzew?
Przy mojej przychodni jest z niego fajny szpaler.
gardney 13:20, 18 wrz 2014

Albo bluszcz po ścianie, jeżeli tam jest cień. to mądre z zasłanianiem muszę zapamiętać
13:38, 18 wrz 2014
Może cisy jako tło? Nie wiem, kurczę... Chciałabym wszystko fajnie tam dograć. Na przodzie miskanty, będą rosły równym tempem z hortkami. Dobrze myślę?
gardney 13:52, 18 wrz 2014

Myślę jak dasz ML z przodu to nie będzie aż takiego znaczenia miało. Gdzieś mi się obiło o uszy że ML rozrastają się powoli ale to pewnie zależy jakie będą miały warunki, ponoć szybciej rosną na piachach niż na żyznych ziemiach a horti to raczej szybko rosną ale ich wielkość w pewnym stopniu zależy jak je przycinasz. Cisy są ładne jako tło, ostrokrzew też, zależy ile tam od hortek miejsca do tyłu. Cisy są bardziej ciasne że tak powiem, jak masz miejsca mało to raczej bym dała cisy jak dużo to może być ostrokrzew tylko że kłuje ja nie lubię kłucicieli
asiha 13:52, 18 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Asiha

ale kawał działki do zagospodarowania!
Nie podoba mi się ten nie obsiany prostokąt - tu ma być rabata? Obsiałabym, żeby była ładna zielona płaszczyzna trawnika. I skupiła się na rabatach na obrzeżach działki, pod płotem. Na zdj. 1 by się po prostu żywopłot przydał - żeby tego domu który tam powstanie nie widzieć... rabatę którą zrobiłaś trzeba by więc poszerzyć i rośliny które są przesunąć do przodu.

Co tam chcesz mieć? Jakieś pomysły? Od drogi też szpalerek czegoś zielonego by się przydał, żeby stworzyć tło dla rabaty i żeby kurz z drogi nie szedł...

moje pomysły to to co wyżej napisałam, nie mam nic innegorabata pod płotem jest 2metrowa nie da sie poszerzyć, bo tam jest już kamień położony)
dlatego proszę o wskazówki: czas nagli, pogoda piękna, "trza" jechać po zakupy i sadzić

pliss....

18:08, 18 wrz 2014
Zanim to wszystko posadzę, to muszę dokładnie rozplanować, nie mam koncepcji. W grę wchodzą miskanty, bukszpany i cisy w konfiguracji na razie niewiadomej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies