Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

AnnaS 12:46, 16 wrz 2014

Przejrzałam polecone watki i zrobiłam zarys jakbym chciała żeby to mniej więcej wyglądało. Wybaczcie te bazgroły ale nie posiadam zdolności plastycznych Czy tak będzie ok? Jeśli tak jakie berberysy polecacie przed trawą - zwykłe czy kulkowe?

popcorn 14:48, 16 wrz 2014

AnnaS

jak Ty nie posiadasz zdolnosci.. no wiesz! Bardzo fajny rysunek!

nie kupuj "zwyklych" berberysow, bo one ogromne rosna i do tego bardzo szybko i nieporzadnie; w tym miejscu te karlowate (na rysunku w miare z przodu).

W prawym gornym rogu moga byc te wysokie strzeliste - np Golden Pillar czy jakos tak
Malgosik 19:38, 16 wrz 2014

AnnaS pokaż strony świata i gdzie są istniejące wysokie drzewa i jakie.
Ładnie jak na 1 raz narysowałaś.
Prawy górny narożnik chyba troszkę za wąski wyszedł.
AnnaS 21:17, 16 wrz 2014

popcarol napisał(a)
AnnaS

jak Ty nie posiadasz zdolnosci.. no wiesz! Bardzo fajny rysunek!

nie kupuj "zwyklych" berberysow, bo one ogromne rosna i do tego bardzo szybko i nieporzadnie; w tym miejscu te karlowate (na rysunku w miare z przodu).

W prawym gornym rogu moga byc te wysokie strzeliste - np Golden Pillar czy jakos tak

Malgosik napisał(a)
AnnaS pokaż strony świata i gdzie są istniejące wysokie drzewa i jakie.
Ładnie jak na 1 raz narysowałaś.
Prawy górny narożnik chyba troszkę za wąski wyszedł.

Bardzo dziękuje za kolejne wskazówki
W takim razie postawię chyba na berberys Admiration a prawą stronę jeszcze rozważę. Jest dam dość ciemno i fajnie byłoby to trochę rozświetlić. Może trzmielina lub ostrokrzew. Dziś widziałam też fajne krzaczki z pomarańczowymi owockami / kulkami - chyba rokitnik.

Na zdjęciu oznaczyłam kierunki i zaznaczyłam większość drzew - po środku rośnie świerk a reszta to głównie brzozy, są dwa kasztany i dwa lub trzy graby ale niestety chore więc musimy rozważyć czy je ratować czy wyciąć. Są to stare / dorosłe drzewa więc na każdą wycinkę potrzeba pozwolenie.
Jutro będę na działce więc zrobię dokładniejszą inwentaryzację i fotki.

Prawy narożnik jest wąski bo tam między drzewami zawsze wisi hamak więc rośliny będą trochę przeszkadzały.

Mam jeszcze pytanie o hortensje - chciałabym białe i niezbyt wysokie - czy Silver Dollar lub Phantom to dobry wybór?

Małgosik dodam jeszcze, że dużą inspiracją były dla mnie Twoje projekty tylko talentu nieco mniej

Malgosik 21:29, 16 wrz 2014

AnnaS
ja też się uczę i to z ogrodowiska
tam gdzie rozpięty hamak, można zrobić wyżwirkowane koło, które obejmie obydwa drzewa
wtedy będzie lepsza relacja między szerokością rabaty a trawnikiem
można wtedy fragment koła lekko otoczyć jakimiś roślinami

i w ten prawy narożnik dałabym miskant variegatus, bo jest biały i rozświetli ten zakątek
to jest to miejsce gdzie masz teraz wrzosy posadzone?

hortensje muszą mieć trochę cienia, nie całkiem na patelni, musisz to wziąć pod uwagę

3 choiny do miałaś na myśli jedelloh?
bo wydaje mi się że mogą być dość drogie
Malgosik 21:37, 16 wrz 2014

Nie bardzo mam narzędzie do rysowania, ale o takie kółko mi chodziło.
Objęło te 2 drzewa jak mi się zdaje na hamak. Białe kropki, to przykładowe rośliny, kulki albo trawy i nowe, szersze linie rabaty, zwłaszcza po prawej stronie.

AnnaS 21:47, 16 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
AnnaS
ja też się uczę i to z ogrodowiska
tam gdzie rozpięty hamak, można zrobić wyżwirkowane koło, które obejmie obydwa drzewa
wtedy będzie lepsza relacja między szerokością rabaty a trawnikiem
można wtedy fragment koła lekko otoczyć jakimiś roślinami

i w ten prawy narożnik dałabym miskant variegatus, bo jest biały i rozświetli ten zakątek
to jest to miejsce gdzie masz teraz wrzosy posadzone?

hortensje muszą mieć trochę cienia, nie całkiem na patelni, musisz to wziąć pod uwagę

3 choiny do miałaś na myśli jedelloh?
bo wydaje mi się że mogą być dość drogie

Zmieniłam zdjęcie, bo zaznaczyłam odwrotnie kierunki
Z tym żwirkiem fajny pomysł, jutro na miejscu zobaczę czy coś by z tego wyszło.
Wrzosy są w tej chwili posadzone centralnie na środku - przed świerkiem.
Hortensja nie będzie miała bezpośrednio słońca bo świeci od tyłu więc wyższe rośliny trochę ją przysłonią.
A czy jeśli dam miskant również w prawy róg nie będzie go trochę za dużo?
Planowałam choiny jeddeloh, bardzo mi się pobają, zwłaszcza w połączeniu z wrzosami. A co zamiast nich - tuja Danica byłaby ok?
AnnaS 21:52, 16 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
Nie bardzo mam narzędzie do rysowania, ale o takie kółko mi chodziło.
Objęło te 2 drzewa jak mi się zdaje na hamak. Białe kropki, to przykładowe rośliny, kulki albo trawy i nowe, szersze linie rabaty, zwłaszcza po prawej stronie.

Malgosik dziękuję za podpowiedz bardzo fajnie tą wygląda. Żwirkowe kółko też by dało trochę światełka, bo w tym kącie jest buro i ponuro.
Malgosik 22:03, 16 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

Zmieniłam zdjęcie, bo zaznaczyłam odwrotnie kierunki
Z tym żwirkiem fajny pomysł, jutro na miejscu zobaczę czy coś by z tego wyszło.
Wrzosy są w tej chwili posadzone centralnie na środku - przed świerkiem.
Hortensja nie będzie miała bezpośrednio słońca bo świeci od tyłu więc wyższe rośliny trochę ją przysłonią.
A czy jeśli dam miskant również w prawy róg nie będzie go trochę za dużo?
Planowałam choiny jeddeloh, bardzo mi się pobają, zwłaszcza w połączeniu z wrzosami. A co zamiast nich - tuja Danica byłaby ok?

miskantów jest kilka odmian
variegatus dasz tylko w ten cienisty zakątek, jest biały i odróżnia się od innych
po drugiej stronie dasz inne, np gracillimus, bo wysoki, chyba że chcesz niszy, to Morning Light, ale za hortensjami się schowa

nie wiem czy wrzosowisko da tam radę, bo potrzebuje dużo słońca
jak kulki mogą być kuliste świerki lub tuje, choć obiło mi się po uszy że nie są trwałe
Malgosik 22:05, 16 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

Malgosik dziękuję za podpowiedz bardzo fajnie tą wygląda. Żwirkowe kółko też by dało trochę światełka, bo w tym kącie jest buro i ponuro.

oprócz hamaka można coś jeszcze postawić do towarzystwa, jakieś siedziska, ognisko
takie bujanie wśród traw musi być przyjemnie

kolorowe berberysy w cieniu nie wybarwią się tak jak trzeba (prawy róg)