witam, jestem początkującą ogrodniczką

część ogrodu zagospodarowana wiosną, druga część ma być teraz.
Mam prośbę o pomoc: na 1 zdj. widok na sąsiednią działkę, na któej w przyszłości pewnie powstanie dom. Róg z mojej strony nie zagospodarowany, w przodzie w półkolu posadzone pigwy, coś przydałoby się za nimi - myślałam o klonie jesionolistnym variegatum? Z lewej strony na zdj. dwie tuje blue arrow, wokoło nich trawki -kostrzewa. Chciałabym posadzić z prawej str. na końcu trawek za piwgwą jakąć tuję, ale nie mam pomysłu - jest to strona południowa.
Na 2,3 i 4 zdj. część nie zagospodarowana, na którą nie mam pomysłu, proszę o rady....

2zdj. front domu, widok na sąsiedzką działkę, pod płotem zostawione miejsce na rabatę (str. południowa), pod domem zostawione miejsce na rabate ( może na trzmielinę azalię japońską? str. wschodnia)po środku świeżej trawy miejsce na rabate ( może lawenda i coś jeszcze?), no i pod płotem od drogi miejsce na rabatę ( myślałam o dwóch klonach zwyczajnych globosum i coś jeszcze..?) na przeciwko domu za drogą las, a w nim z brzegu wysokie brzozy, z których ciągle coś leci(Ziemia gliniasta, ale pod krzewy zakupie ziemie w workach.
będę wdzięczna za pomoc.