Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 09:08, 17 wrz 2014

Milena7770 napisał(a)
Kochani mam pytanie, bo Wy już doskonale wiecie co z czym łączyć. Chodzi o to, że znajomi, rodzina, sąsiedzi widząc, że tworzę ogród z dobrego serca podrzucają mi to i owo ( rośliny różnej maści). A ja nie chcę mieć wszystkich roślin świata, takiego miksa więc podaję dalej ewent. Ale wczoraj wracam z pracy i pod garażem stoją wykopane jukki. Co z nimi robić ? Sadzić ? Z czym ewent ? Bo one są takie ostre, surowe jak nie mają kwiatów.

Milena, skąd ja to znam A jaki masz ogród, jaki chcesz mieć? Juki fajnie wyglądają w ogrodach nowoczesnych, w żwirku, w rzędzie. Ciężko jest je z czymkolwiek połączyć. Ja mam, ale się pozbywam i co roku mam coraz mniej, chociaż to cholerstwo od kawałeczka korzenia odrasta pozdrawiam!
Malgosik 09:54, 17 wrz 2014

AnnaS
Tuje będą wystarczającym tłem dla hortensjii, ale akurat te ładnie wyglądają z trawami.

http://www.pinterest.com/pin/89509111319111233/

http://www.pinterest.com/pin/11962755233281861/

http://www.pinterest.com/pin/318559373615598923/

Nie muszą być z tyłu, mogą iść po prawej stronie, a z rozplenic zrezygnuj i już nie będzie tak trawiasto.

Natomiast różaneczniki będą gorzej kwitły w zupełnym cieniu, więc dobre jest choćby rozproszone światło, czy krótkie naświetlenie. Ale to właśnie rośliny do półcienia.

Inne, niskie turzyce potraktuj jak rośliny okrywowe, nie jak trawę, połącz z liśćmi większymi - bergenie, kolorowymi - żurawki, berberysy i będzie pięknie. Może właśnie te małe, żółte berberysy będą ładnie wyglądać.
Jeszcze jakieś kwiaty letnie by się przydały, ale bardziej słoneczne miejsce trzeba im znaleźć.

Hamak wśród traw (chyba miskant olbrzymi)
link
koło żwirkowe z bukszpanami
link

link

stare drzewo w wyżwirkowanym kole
link
Milena7770 10:27, 17 wrz 2014

Popcarol ogród do jakiego dążę w wielkim skrócie to na pewno nie nowoczesny, ale bardzo poukładany. Powiedzmy, że ogród Anety S jest dla mnie wzorem. I wiele innych podobnych. I jakoś tam juk nie widzę.
asiha 10:57, 17 wrz 2014

witam, jestem początkującą ogrodniczką
część ogrodu zagospodarowana wiosną, druga część ma być teraz.
Mam prośbę o pomoc: na 1 zdj. widok na sąsiednią działkę, na któej w przyszłości pewnie powstanie dom. Róg z mojej strony nie zagospodarowany, w przodzie w półkolu posadzone pigwy, coś przydałoby się za nimi - myślałam o klonie jesionolistnym variegatum? Z lewej strony na zdj. dwie tuje blue arrow, wokoło nich trawki -kostrzewa. Chciałabym posadzić z prawej str. na końcu trawek za piwgwą jakąć tuję, ale nie mam pomysłu - jest to strona południowa.
Na 2,3 i 4 zdj. część nie zagospodarowana, na którą nie mam pomysłu, proszę o rady....
2zdj. front domu, widok na sąsiedzką działkę, pod płotem zostawione miejsce na rabatę (str. południowa), pod domem zostawione miejsce na rabate ( może na trzmielinę azalię japońską? str. wschodnia)po środku świeżej trawy miejsce na rabate ( może lawenda i coś jeszcze?), no i pod płotem od drogi miejsce na rabatę ( myślałam o dwóch klonach zwyczajnych globosum i coś jeszcze..?) na przeciwko domu za drogą las, a w nim z brzegu wysokie brzozy, z których ciągle coś leci(Ziemia gliniasta, ale pod krzewy zakupie ziemie w workach.
będę wdzięczna za pomoc.
popcorn 11:40, 17 wrz 2014

Milena7770 napisał(a)
Popcarol ogród do jakiego dążę w wielkim skrócie to na pewno nie nowoczesny, ale bardzo poukładany. Powiedzmy, że ogród Anety S jest dla mnie wzorem. I wiele innych podobnych. I jakoś tam juk nie widzę.

to je wywal... oddaj komuś...
popcorn 11:54, 17 wrz 2014

Asiha

ale kawał działki do zagospodarowania!
Nie podoba mi się ten nie obsiany prostokąt - tu ma być rabata? Obsiałabym, żeby była ładna zielona płaszczyzna trawnika. I skupiła się na rabatach na obrzeżach działki, pod płotem. Na zdj. 1 by się po prostu żywopłot przydał - żeby tego domu który tam powstanie nie widzieć... rabatę którą zrobiłaś trzeba by więc poszerzyć i rośliny które są przesunąć do przodu.

Co tam chcesz mieć? Jakieś pomysły? Od drogi też szpalerek czegoś zielonego by się przydał, żeby stworzyć tło dla rabaty i żeby kurz z drogi nie szedł...
AnnaS 22:42, 17 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
AnnaS
Tuje będą wystarczającym tłem dla hortensjii, ale akurat te ładnie wyglądają z trawami.

Malgosik dziękuję za cudowne inspiracje. Hamak przy miskancie wygląda świetnie

Dziś byłam na działce, zrobiłam nowe fotki i okazało się że projekcik trzeba zupełnie zmienić. Przede wszystkim w prawym rogu jest tam dużo więcej miejsca niż myślałam.
W lewym narożniku zrezygnuję chyba z trawy za hortensjami i to tyle pomysłów Muszę chyba kupić trochę roślin i wszystko przymierzać bo tak mi ciężko ocenić ile czego, gdzie i jak.
Wrzucam dwie nowe fotki dla lepszego obrazu sytuacji. I mam jeszcze pytanie, czy ktoś z was spotkał się lub ma chory wiąz (wrzucam fotkę), wg mnie to bawełnica ale zupełnie nie wiem jak z tym walczyć.
Malgosik 09:59, 18 wrz 2014

AnnaS piękną masz tą działkę.
Weź donice różnej wielkość albo co innego, poustawiaj w odpowiednich odległościach i się poprzyglądaj.
Lepiej tak zrobić niż 2 razy jeździć do sklepu po rośliny, bo zabrakło.

I taka praktyczna porada.
Jak masz kupić np 5 hortensji, a w sklepie są 2, to lepiej nie bierz wcale. Bo potem nierówno rosną.

a co do wiąza polecam wątki tematyczne

a pod hamak możesz zrobić żwirek w kształcie oka, niekoniecznie koło
rozwiń szlauf albo sznurek i się przyjrzyj
10:08, 18 wrz 2014
A ja mam pytanie, jak zaprojektować rabatę w kształcie trójkąta prostokątnego, którego ramiona przy kącie prostym są przy ścianach z oknami. Nie może rosnąć tam nic wysokiego, żeby owych okien nie zasłaniać. Bok najdłuższy przylega do ścieżki. Wystawa jest południowa, ale jest to miejsce otoczone murami, tak więc nie jest to typowa południowa patelnia.
Mniej więcej wygląda do tak (chodzi o ten trójkąt pod oknami). Boki pod murem mają max 2 metry, nie jest to ogromna rabata.
gardney 10:32, 18 wrz 2014

Witam! Mam prośbę rozplanowałam sobie nasadzenia na rabacie i chciałam zapytać czy uważacie że tak będzie dobrze? Mam nadzieję że coś na tym zdjęciu widać

1 - z tyłu za vanille fraise rosną ML ale nie wiem czy nie wymienić na gracillimusy żeby były widoczne bo w przysszłym roku będę dosadzać vanille tak żeby był szpaler
2 - bordowa żurawka
3 - stipa
4 - to fioletowe bo widzę że cyferka słabo widoczna to będą begonie i pod nimi będzie kora nie żwirek, oddzielę to ekobordem, tuż za begoniami będzie stipa też w korze
5 - cyferka niewidoczna - to jest takie turkusowe pole tuż pod tujami tam mi się marzył ekran z bukszpanu i dwie trzmieliny na pniu
6- pod hortkami będą rozchodniki,
7 - te kwadraciki to są hortensje których jeszcze nie ma ale mi się mam nadzieję rozmnożą
8 - cytrynowozielona żurawka
9 tam rosną teraz wrzosy poprzeplatane carex the beatles
10 - jakiś carex żółty? sama nie wiem
pod płotem to żółte to trzmielina - ten pasek

Byłabym wdzięczna za pomoc