Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Fabiola 22:10, 16 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

A czy jeśli dam miskant również w prawy róg nie będzie go trochę za dużo?
Planowałam choiny jeddeloh, bardzo mi się pobają, zwłaszcza w połączeniu z wrzosami. A co zamiast nich - tuja Danica byłaby ok?

Nie rezygnuj z choin , one wcale nie są drogie , przynajmniej u nas w Lubuskim, to w Warszawie pewnie jeszcze tańsze.
Fabiola 22:13, 16 wrz 2014

Malgosik napisał(a)

oprócz hamaka można coś jeszcze postawić do towarzystwa, jakieś siedziska, ognisko
takie bujanie wśród traw musi być przyjemnie

kolorowe berberysy w cieniu nie wybarwią się tak jak trzeba (prawy róg)

To może żółte berberysy i ciemne żurawki do tego
Malgosik 22:18, 16 wrz 2014

Fabiola napisał(a)

To może żółte berberysy i ciemne żurawki do tego

tak, z żurawek będzie co wybrać do cienia i półcienia
no i cała gama roślin w cień: funkie, brunnery, tawułki Arendsa, paprocie, hortensje, różaneczniki, żurawki (a zwłaszcza limonkowe, co to na słońcu nie wytrzymują), bergenie, miodunki, runianka, turzyca elata aurea,
Anna S
musisz się przyjrzeć gdzie słońce i jak długo, a gdzieś cień, półcień
AnnaS 22:22, 16 wrz 2014

Malgosik napisał(a)

miskantów jest kilka odmian
variegatus dasz tylko w ten cienisty zakątek, jest biały i odróżnia się od innych
po drugiej stronie dasz inne, np gracillimus, bo wysoki, chyba że chcesz niszy, to Morning Light, ale za hortensjami się schowa

nie wiem czy wrzosowisko da tam radę, bo potrzebuje dużo słońca
jak kulki mogą być kuliste świerki lub tuje, choć obiło mi się po uszy że nie są trwałe

W tym miejscu już rosło kilka wrzosów i dały radę, w tym roku chciałam tylko kilka dosadzić ale stanęło na tym, że zostanę "ogrodniczką" choć nie mam o tym zielonego pojęcia.
Variegatus może iść w sumie na druga stronę, za hortensję wsadzę Gracillimus lub Graziellę - chyba też jest wysoki tylko - nie wiem jak z dostępnością. Morning Light z racji niższości pójdzie za berberysy. Tylko boje się, że będzie zbyt trawiasto
Malgosik 22:29, 16 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

W tym miejscu już rosło kilka wrzosów i dały radę, w tym roku chciałam tylko kilka dosadzić ale stanęło na tym, że zostanę "ogrodniczką" choć nie mam o tym zielonego pojęcia.
Variegatus może iść w sumie na druga stronę, za hortensję wsadzę Gracillimus lub Graziellę - chyba też jest wysoki tylko - nie wiem jak z dostępnością. Morning Light z racji niższości pójdzie za berberysy. Tylko boje się, że będzie zbyt trawiasto

oczywiście nie musisz wykorzystać wszystkich odmian miskantów
trzeba z wyczuciem

spojrzałam jeszcze raz na rzut
jest rzeczywiście za dużo traw w rządku
nie będzie to dobrze wyglądać
trzeba coś zmienić

Fabiola 22:32, 16 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

y. Tylko boje się, że będzie zbyt trawiasto

To daj Hosty, jest multum odmian i rozmiarów.
Malgosik 22:34, 16 wrz 2014

Fabiola napisał(a)

To daj Hosty, jest multum odmian i rozmiarów.

oj chciałabym mieć takie cieniste zakątki....
Fabiola 22:39, 16 wrz 2014

Malgosik napisał(a)

Ja też , u mnie niestety wszystko jeszcze małe i cienia jak na lekarstwo.
AnnaS 22:44, 16 wrz 2014

Fabiola napisał(a)

Nie rezygnuj z choin , one wcale nie są drogie , przynajmniej u nas w Lubuskim, to w Warszawie pewnie jeszcze tańsze.

Zrezygnuję z nich tylko w ostateczności, bardzo mi się podobają

Malgosik napisał(a)

tak, z żurawek będzie co wybrać do cienia i półcienia
no i cała gama roślin w cień: funkie, brunnery, tawułki Arendsa, paprocie, hortensje, różaneczniki, żurawki (a zwłaszcza limonkowe, co to na słońcu nie wytrzymują), bergenie, miodunki, runianka, turzyca elata aurea,
Anna S
musisz się przyjrzeć gdzie słońce i jak długo, a gdzieś cień, półcieć

Różanecznik lubi cień? to świetnie, bo też chciałam a bałam się w ten prawy róg dać, może do tego hosty i limonkowe żurawki bo akurat mam już kilka sztuk.

Malgosik napisał(a)

oczywiście nie musisz wykorzystać wszystkich odmian miskantów
trzeba z wyczuciem

spojrzałam jeszcze raz na rzut
jest rzeczywiście za dużo traw w rządku
nie będzie to dobrze wyglądać
trzeba coś zmienić

To może zrezygnować z miskantów za hortensjami, czy tuje dadzą im wystarczające tło? i zostawić tylko przed berberysami i przy wrzosach.

Malgosik napisał(a)

Fabiola napisał(a)

Ja też , u mnie niestety wszystko jeszcze małe i cienia jak na lekarstwo.

Mamy sporo dużych drzew na działce, nie do końca mi się podobają ale tworzą naturalny parawan więc nie chce się ich pozbywać. Problem w tym, że większość liściastych choruje
Milena7770 07:44, 17 wrz 2014

Kochani mam pytanie, bo Wy już doskonale wiecie co z czym łączyć. Chodzi o to, że znajomi, rodzina, sąsiedzi widząc, że tworzę ogród z dobrego serca podrzucają mi to i owo ( rośliny różnej maści). A ja nie chcę mieć wszystkich roślin świata, takiego miksa więc podaję dalej ewent. Ale wczoraj wracam z pracy i pod garażem stoją wykopane jukki. Co z nimi robić ? Sadzić ? Z czym ewent ? Bo one są takie ostre, surowe jak nie mają kwiatów.