Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Luckaa 17:25, 23 kwi 2015

Mam podobną rabate przed domem jak Ty i ja planuje zrobić ją tak: przy chodniku na pierwszym planie rząd kulek danica, między nimi niska trawka, jakas turzyca, przy schodkach chce paprocie i w lecie białe surfinie, a z tyłu jakies berberysy też własnie jak Ty. Bynajmniej szkieletem rabaty będą kulki.
Alinka 20:06, 23 kwi 2015

Proszę mi podpowiedzieć.
lena 21:31, 23 kwi 2015

Pomyslalam o czyms takim ale pozniej doczytalam wymiary i.... chyba sie nie pomiescimy

Alinka napisał(a)
Witajcie

Przeglądam te forum od dłuższego czasu. Jestem pod wrażeniem pomysłowości w projektowaniu rabat. Piszę do Państwa z prośbą w pomocy urządzenia mojej rabaty. Jest to niewielki skrawek 3,5 x 2,0 metra w części wschodniej domu. Słońce tam pojawia się od południa do wieczora. Podobają mi się berberys admiration i hortensja bukietowa "Bobo". Ze względu na ograniczony wybór w pobliskim centrum ogrodowym zakupiłam 4 szt. berberysu i jedną hortensję. Proszę o pomoc zaprojektowaniu mojej rabaty i ewentualnie jakieś sugestie dotyczące zakupu innych gatunków roślin, żeby wkomponować pomiędzy zakupione przeze mnie roślinki. Wspomnę, że mieszkam w północno - wychodniej części Polski i muszę brać pod uwagę mroźne zimy.

Alinka 21:52, 23 kwi 2015

lena napisał(a)
Pomyslalam o czyms takim ale pozniej doczytalam wymiary i.... chyba sie nie pomiescimy

podoba mi się. Tylko mam ograniczone miejsce. Może coś będzie pasować o mniejszych rozmiarach?

Proszę jeszcze o napisanie nazw roślinek, bo nie posiadam takiej wiedzy, żeby po obrazku rozpoznać.
lena 22:37, 23 kwi 2015

Alinka napisał(a)

podoba mi się. Tylko mam ograniczone miejsce. Może coś będzie pasować o mniejszych rozmiarach?

Proszę jeszcze o napisanie nazw roślinek, bo nie posiadam takiej wiedzy, żeby po obrazku rozpoznać.

katarzynkak 23:00, 23 kwi 2015

lena napisał(a)

Pięknie

Lena jakie Ty masz zdolności.
lena 23:21, 23 kwi 2015

katarzynkak napisał(a)

Pięknie

Lena jakie Ty masz zdolności.

Dzieki a ja utknelam z rabata pod debem i dopiero dzis EwaG mnie oswiecila
Malgosik 07:32, 24 kwi 2015

lena napisał(a)

Dzieki a ja utknelam z rabata pod debem i dopiero dzis EwaG mnie oswiecila

jak to dobrze gdy ktoś człowieka oświeci
ja bym nie dawała buka na taka małą rabatkę, i tak blisko domu, bo to wielkie drzewo rośnie, może coś innego dać
Malgosik 07:34, 24 kwi 2015

i wygląda mi, że tu na tą rabatkę to jedynie te 3 trzmielny by weszły i coś na dole, choć po prawej faktycznie mogłoby być coś większego, ale nie mam pomysłu co, może ta rozplenica?, ona jest szeroka
Milena7770 08:07, 24 kwi 2015

Witam proszę poradźcie jakieś drzewko kompaktowe na pniu do rabaty w cieniu od północy. Podoba mi się miłorząb mariken ale czy on będzie ładny w cieniu ? Jak nie on to co ?