Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

martika 13:39, 21 kwi 2015

Nie wiem z czego ten zywopłot, ale na pewno bym go pociągnęła do słupka przy bramie.
EwaG 20:08, 21 kwi 2015

EwaK1984 napisał(a)
Witam.Jeszcze raz potrzebuje waszej pomocyTroszkę zmieniłam swoją koncepcję, przy każdej śliwie wiśniowej po obu stronach chciałabym posadzić hortensje limeligt i teraz mam dylemat co między hortensjami??Zostanie zbyt duży odcinek by nic tam nie wsadzić.Będę wdzięczna za każdą pomoc.

Ja chyba dałabym hortensje w przerwach między drzewami (tym bardziej, że mają niskie pnie) - po środku, a pod wiśniami zimozielny pas. Może niekonwencjonalnie np. świerk (Nidiformis) np. tak jak tu

Czy są to śliwy o bordowych liściach? Może bardziej pasowały by hortensje, których kwiaty przebarwiają się na różowo?
lena 20:19, 21 kwi 2015

Uwazam ze jest to rewelacyjny pomys! Tam brakuje czegos wlasnie zimozielonego niskiego, co mozna ladnie prowadzic.
lena 20:23, 21 kwi 2015

Ja pomyslalam o bukszpanie zeby pienki w nim staly i porobic z nich prostokaty a pozniej dawac byliny lub niskie iglaki tak jak jest u ewfci.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=310

Ale Twoj pomysl jest doskonaly.
EwaK1984 20:36, 21 kwi 2015

EwaG napisał(a)

Ja chyba dałabym hortensje w przerwach między drzewami (tym bardziej, że mają niskie pnie) - po środku, a pod wiśniami zimozielny pas. Może niekonwencjonalnie np. świerk (Nidiformis) np. tak jak tu

Czy są to śliwy o bordowych liściach? Może bardziej pasowały by hortensje, których kwiaty przebarwiają się na różowo?

Muszę się przyznać że o takim swierku nigdy nie słyszałam.Wygląda rewelacyjnie. Myślicie ze po 4 sztuki przy każdym pniu(posadzone tak w kwadrat)byłoby dobrze? A w ogole w jakiej odległości powinny być sadzone takie śliwy? co 2,5 metra bedzie dobrze?
lena 20:48, 21 kwi 2015

co 2,5 metra powinno starczyc najwyzej pozniej mozna przycinac zeby nie wchodzilyy na siebie ( jaa tez o tym swierku nie slyszalam musze go zobaczyc gdzies na zywo

tu jest z tym swierkiem
Falka 20:53, 21 kwi 2015

Cześć, mam do Was serdeczną prośbę o poradę - co mogę posadzić na rabacie wzdłuż ogrodzenia (długość ok 5 m), której największym ograniczeniem jest fakt, że będzie miała jedynie ok 20-25cm ziemi bo pod spodem mam garaż podziemny? Mam już kupionych 5 sadzonek bluszczu zimozielonego i 4 clematisy. Co mogę posadzić w pierwszej linii w tych warunkach? Chciałabym, aby całość wyglądała dobrze również na jesieni i zimą. Będę wdzięczna za pomoc.
EwaK1984 20:55, 21 kwi 2015

lena napisał(a)
co 2,5 metra powinno starczyc najwyzej pozniej mozna przycinac zeby nie wchodzilyy na siebie ( jaa tez o tym swierku nie slyszalam musze go zobaczyc gdzies na zywo

tu jest z tym swierkiem

Dzięki wielkie.Widzę że zawsze można na Ciebie liczyć

Myślisz że jak posadzę je tak 4 sztuki w kwadrat(tak jak z bukszpanami mialo byc) to bredzie dobrze wyglądało? Rabata będzie wysypana jakims kamieniem, więc po bokach hortensji byłby własnie kamień(coś takiego jak u Ciebie przy kosodrzewinie).Pytam bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić hortensji z kamieniem(bardziej widziałabym kore,ale mąż jest uparty
lena 21:03, 21 kwi 2015

Mysle ze trzeba zobaczyc jak ten swierk wyglada na zywo, jak sie pozniej rozrasta i jak szybko, jesli to karzelek to mozna dac wiecej ale trzeba zasiegnac informacji o tej odmianie ja bym dala troche bardzie w prostokat zeby lekko dochodzily do pol metra do hortensji, mozesz dac zwir u mnie hortensja radzi sobie ze zwirem ale mam mate pod zwirem wiec zbyt duzo wapna nie przechodzi do gleby.
Ensata 21:05, 21 kwi 2015

Pszczelarniaja bym je zostawiła, bezwzględnie! żywopłot też zresztą. Ładny jest. A tuje Aurescens w szachownicę. Tuje Smaragd są moim zdaniem pańciowate i tu nie pasują w ogóle