Niemożliwe, że chcesz takiego cisa wyciąć. Niemożliwe. No nie wierzę po prostu.
Masz najpiękniejszy okaz dojrzałego cisa, jaki widziałam.
Zostaw go. Lecą z niego igły, bo pewnie ma za sucho, skoro nie podlewasz. Można go podsadzić hakonechohla zółtą, dać taki kołnierz, i będzie świetnie. Albo otoczyć żwirkiem, będzie się cudownie kontrastował swoją ciemną zielenią. Trochę ciecia i zrobisz z niego znak rozpoznawczy Twojego ogrodu.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Przekonałyście mnie tylko poproszę o pomoc w jego "uczesaniu", nie podoba mi się ponieważ dolem jest bardzo wąski średnica ok 50 - 60 a górą szeroki średnica 2m - 3m nie chciałabym aby jego gałęzie wisiały nad wjazdem.
Wszystko zależy od wymiarów ławki. Jak wiemy sa ławki 190 cm, ale są też 120 cm. to spora róznica. Zależy też od tego czy coś tam jeszcze będzie posadzone.
Pani Danusiu! Proszę o pomoc.
Oglądając wykonane przez Panią ogrody(Gardenarium) oraz uczestników tego forum nabrałam chęci aby mieć podobnie.... Jednak nie jest to łatwe. Próbowałam takiego zestawienia na dwóch rabatach przed domem (wkleję zdjęcia) i proszę o komentarze…
Na 1 rabacie
Wiąz będzie przeniesiony- nie będzie go tu
Po kolei od lewej miskant morning light, 3 hortensje lime light, 2 gracimilusy,przed nimi ż urawki peach flambe lub peach crisp.
Po skosie na żwirku od przodu turzyce forted curls, za nimi żurawki ( te same co wyżej) i jakieś trawki np. carex calita ???
2 rabata
Do tego roku były tu wrzosy i wrzośce, ale niestety wrzosy zupełnie się wyrodziły i powyrzucałam je ( przez 5 lat były piękne- no może przez pierwsze 3 lata jednak)Wrzośce gdzieniegdzie zostały, dosadziłam jeszcze 2 pierisy ?
Myślałam tu o; bukszpanie + stipy, rozplenicach + rozchodniki i żurawki po obrzeżu
Co o tym myślicie?
Nie chce mi się wgrać zdjęcie z moimi naniesieniami rośl in..
Witam wszystkich
Mam ogromną prośbę, doradźcie jak uzyskać taki efekt (chodzi o sosnę), jakiś specjalny gatunek? To jest jedna czy dwie? Może jakieś inne iglaste drzewko?
Miały być brzozy.. no ale niestety.