Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

skarabeusz 22:50, 24 maj 2016

Gosia84 napisał(a)

Może faktycznie kamyczki nie urzekają wyglądem...a co zamiast nich? kora?

Przecież tam masz niewiele miejsca, nie myśl już teraz co zamiast.. najpierw trzeba cos posadzić. Próchnica też ładnie wygląda, dobra ziemia, przecież masz bylinki zadarniające.
Nowa 20:18, 25 maj 2016

Mam prośbę. Proszę o poradę jakimi roślinami zrobić przejście na rabacie z hortensjami Vanilla Fraise w rabate różana. Rabata jest wzdłuż podjazdu do domu, ma kształt litery L i ok. 25m długości,pełnić będzie rolę przedogrodka.
Marcin89 06:54, 26 maj 2016

Bukszpan, iglaki albo trawy.
Szanta 14:01, 26 maj 2016

Mam prośbę.Co dosadzić kolorowego do tej dużej rabaty z iglakami, żeby ładnie się komponowalo z rabatą po prawej stronie? Na wąskiej rabacie mam lilaki meyera z jałowcami limeglow i osteospermum fioletowym.Korci mnie dokupienie po obu stronach dużej rabaty wzdluż ścieżki i podjazdu czegoś, co będzie kontynuacją fioletu, może różu... Ladnie by sie komponowało.Na bałagan w iglakach prosze nie patrzeć do przerobki

Dzisiaj pokusiłam się o rysunek (kiepski ze mnie grafik )

Tak wygląda front mojego domu

Ta rabata po lewej do przeróbki. Za diabła nie podoba mi się ten rozczochrany modrzew. Dzięki sugestiom Danusi o podsadzeniu lilaków Palibin na pniu żółtymi jałowcami Limeglow rabata jakoś nawiązuje do rabaty z iglakami. Niemniej smutno na tej iglakowej teraz się zrobiło . Palibiny podsadziłam fioletowymi osteospermum i cudnie to wygląda (wg mnie). Tylko brakuje kolorków na rabacie iglakowej.

Do tego po prawej stronie zaznaczone śliwy Nigry i tulipanowiec Gursztyn z hortensjami limelight dopiero w planach. A moze zamiast limelight dać różową Pink Diamond, akurat w piątek kupiłam dwie.
A jak będzie wyglądała pomieszana Limelight z Pink Diamond ?
Gursztyn już kupiony, szczepiony na wysokości 1,6 m. Jesienią będę szukała Nigry szczepionej na tej wysokości. Teraz w mojej okolicy Nigra nie do zdobycia Chyba, ze ktoś by mi podał na PW namiary gdzie mogę w necie kupić takie sadzonki.

Jesienią lilaki obsadzę zgodnie z radą Danusi burgundowymi i fioletowymi tulipanami. Teraz tylko rosną te osteospermum

Bardzo proszę o jakieś rady. Może iglaki podsadzić jakimiś kolorowymi bylinami lub jednorocznymi roślinkami. Lubię kolory.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Aga 16:45, 27 maj 2016

Witam na tej rabacie chcę posadzic dwa rózaneczniki różowe bo trzeci już rosnie w rogu rabaty. Problem w tym że od rana do godziny 15 świeci słonce .Jak wkomponowc tu jakies drzewa ktore dadza cień?
skarabeusz 19:14, 27 maj 2016

Aga, ja mam pissardi i cienia póki co nie daje różanecznikom, więc je osłaniam siatką ogrodniczą. Wygląda to tragedia, ale cóż. W zeszłym roku popaliła liście i nie miała przyrostów. Wkomponować.. hmm.. różanecznik - drzewo - różanecznik- drzewo

Toszka 19:45, 27 maj 2016

Szanta, na iglakową duzo wrzosów i wrzośców posadź. Plamami kolorystycznymi. Nie pojedyncze krzewinki.
Szanta 20:17, 27 maj 2016

Dzieki Toszka a co bys zmienila w tych iglakach?
Toszka 21:37, 27 maj 2016

Szanta, myslę, że chyba nie chcesz znać mojej opinii o twojej iglakowej rabacie... dam ci tylko do myślenia - świerk serbski to wielkie drzewo i za 7 lat na tej rabacie będzie tylko panoszący się centralnie serb i rozpychający się modrzew-mop...
Cis i serb potrzebują zasadowej gleby. reszta woli kwaśną...
Szanta 06:31, 28 maj 2016

Toszka napisał(a)
Szanta, myslę, że chyba nie chcesz znać mojej opinii o twojej iglakowej rabacie... dam ci tylko do myślenia - świerk serbski to wielkie drzewo i za 7 lat na tej rabacie będzie tylko panoszący się centralnie serb i rozpychający się modrzew-mop...
Cis i serb potrzebują zasadowej gleby. reszta woli kwaśną...

Toszka modrzew do oddania komukolwiek ze znajomych. Też mi sie nie podoba i w ogóle wygląda paskudnie. Jałowiec płożący, tak krytykowany na forum, posadzony dla wypełnienia pustki na rabacie. Za jakiś czas pewnie też do wyrzucenia.
Uczę się na błędach niestety. Świerk serbski posadzony, bo w szkółce mi powiedziano, zeby za 2 lata przycinać mu końcówki gałązek to się nie wybije w górę i będzie gęsty a niewysoki. Conica już wiem, że lubi chorować, u mnie póki co zdrowa i ładna. Cisy posadzone ni przypiął ni przyłatał.
Rabata jest spora. Chciałabym, zeby fajnie wyglądała, ale kompletnie nie wiem jak się za nią zabrać . Jest stosunkowo młoda, bo założona w ubiegłym roku. Wolę zmienić teraz nasadzenia niż walczyć z korzeniami za kilka lat.
Rabata jest nasłoneczniona. Od strony południowo wschodniej od ogrodzenia, a z boku jest strona południowa. Nic jej nie osłania, więc słońce jest właściwie od rana do wieczora. Różaneczniki by chyba nie przetrwały. Podobają mi się, ale za wielki skwar chyba na nie . Hortensji mam sporo, ale w innych częściach ogrodu.
Może fajnie by wyglądał miłorząb Mariken... ale co dalej? A może tulipanowce Gursztyn tam posadzić po obu stronach rabaty, a po prawej stronie same Nigry?
No już pogubiłąm się