Informacja:
Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji
Toszka i Ewalm bardzo dziękuję Wam za propozycje nasadzenia. Zanim przeczytałam Wasze propozycje, zdążyłam już posadzić przed berberysem Maria żurawki'Plum Royale'o fioletowych liściach. Przed żółtym berberysem ładnie wygląda, tylko wszystko na razie w wersji mini.
Toszka o szałwi omszonej myślałam, nawet stałam przed dylematem czy nie kupić i chyba się skuszę

Pomysł z zielonymi kulami jest fajny, ale bukszpanowe kule posadziłam niedawno na sąsiedniej rabacie i trochę się boję jak to będzie z ich cięciem i ewentualnymi chorobami, bo jestem początkującą ogrodniczką amatorką

Propozycję z różami zostawię na delikatną rabatę z lawendą i szałwią. W ogóle wcześniej nie myślałam w połączeniu z kolorem czerwonym.
Ewalm o tawule 'Little princess' też ostatnio myślałam, aby posadzić blisko lawendy, tym bardziej, że osiąga niewielkie rozmiary. W ogóle o tawułach przypomniałam sobie dopiero widząc nowe miejskie nasadzenia, a niby już od zimy planuję tą rabatę

A czy jakiś krzew iglasty inny niż cis mógłby tutaj pasować? Czy nie bardzo?
Postaram się dołączyć zdjęcie.
Wcześniej nie odpisywałam, ale ogródkowi mogę poświęcić tylko czas w weekend, niestety.
Bardzo dziękuję za Waszą pomoc.