Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 17:24, 29 maj 2016

kamil_360 napisał(a)
Witam!

Czy mógłbym prosić o pomoc w "zagospodarowaniu" tego przedogródka?
Jest to dość wąski pas, z prawej strony obsadzony żywotnikami (i jednym dość wiekowym cisem).
Od strony północnej (na wprost) rośnie duże, z gatunku nieznane drzewo, które uniemożliwia przedłużenie szpalera z żywotników.
Po środku zaś jest purpurowy buk na pniu, który dobrze byłoby czymś podsadzić..

Jedyne na co wpadłem, to pas z azalii i rododendronów, ew. bukszpanów od strony kostki, stanowiący małą kolekcje tych roślin, pokazową i dekoracyjną.
Z tymże nie mam pomysłu na tył.
Przydałoby się coś, co przyciągałoby wzrok, bo jest to przedogród, miejsce najczęściej oglądane.

Źle myślisz. Wzrok przyciągnie elegancja, wypielęgnowanie i pomysł, a nie kolekcja roślin.

Instagram Ogrodowiska
frezja 17:26, 29 maj 2016

Gardenarium napisał(a)
Jałowiec 'Lime Glow' na słońce, trzmielina 'Emerald'n Gold'. Cięta w poziomie bo wlezie na berberysy.

Bardzo dziękuję..mam słońce tam do 15 to jałowiec się sprawdzi.

Jeszcze trochę pracy u mnie na rabacie z niwaki, ale staram się jak mogę
Gardenarium 17:27, 29 maj 2016

EwaK1984 napisał(a)
Będę wdzięczna za pomoc☺ Co może być przyczyną złego stanu mojej hortensji?Niestety nie wiem co to za odmiana,poniewaz ja niedawno dostalam.Do tej pory ładnie rosla a od kilku dni marnieje w oczach. Dziś to już w ogóle jest w kiepskim stanie. Chyba nie bedzie czego ratowac

Mam problem z zalaczeniem zdjecia

Zapewne za dużo słońca a za mało wody.

Instagram Ogrodowiska
zapewne 17:28, 29 maj 2016

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Z czym posadzić świerka kulistego szczepionego na pniu oraz azalię wielokwiatową? chciałabym, żeby były na jednej rabacie. Wymiar rabaty 470x115cm. słonce do 12:00, później cień.
wielokwiatową?
kachat 17:28, 29 maj 2016

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Może ktoś mi pomoże? Utknęłam w martwym punkcie z łososiową azalią Sariną, która nijak mi do niczego nie pasuje. W moim wątku na stronie 166 opisałam problem, będę bardzo wdzięczna osobom z bardzo dobrym poczuciem estetyki i kolorów za pomoc
elunia 17:29, 29 maj 2016

Mam mały problem, ponieważ nie wiem co posadzić na moim małym zakątku a jest to przegródek i wejście na taras.
Posadziłam ostokrzew, tawułkę i obelisk z milinem ( żółty) z tyłu posadziłam powojnik fioletowy, kocimiętka
Muszę to jakoś zaokrąglić tylko nie wiem jakie rośliny wybrać na obwódkę.
Proszę o pomoc nie mam weny.Będę wdzięczna.
Toszka 17:29, 29 maj 2016

zapewne napisał(a)
Z czym posadzić świerka kulistego szczepionego na pniu oraz azalię wielokwiatową? chciałabym, żeby były na jednej rabacie. Wymiar rabaty 470x115cm. słonce do 12:00, później cień.
wielokwiatową?

Azalia wielkokwiatowa rośnie do sporych rozmiarów i zarówno świerk jak i azalia najlepiej będą się czuć w towarzystwie roślin kwaśnolubnych jak inne azalie wielkokwiatowe i japońskie, wrzosy, wrzośce, lilie orientalne, pierisy, kiścienie etc.
ewalm 17:29, 29 maj 2016

Zuzka25 napisał(a)
Witam, chciałabym prosić Was o pomoc w doborze roślin na słoneczną rabatę o szer 1, 6. prze domem. Spędza mi ona "sen z powiek". Zaczęła sadzić i nie mogę dokończyć.
Pod płotem posadziłam nieregularny żywopłot z kolumnowego berberysu Maria, obwódkę zrobiłam z lawendy. Mam problem z wypełnieniem środka rabaty. Przed berberysem prawdopodobnie posadzę bordowo-fioletowe żurawki ( choć ciągle się waham). Za lawendą też chciałabym posadzić rząd roślin, ale nie pomysłu co by pasowało i środek rabaty jakoś wypełnić.

Proszę o pomoc co posadzić za lawendą? Podoba mi się bardzo zestawienie lawendy i róży, ale z berberysem zupełnie mi nie pasuję i pomysł z różąmi wykorzystam może na innej rabacie. Hosty odpadają bo za dużo słońca.
Może jakieś turzyce?

Na środku myślałam o berberysie płożącym ale z drugiem strony nie chce całe berberysowej rabaty?
Utknęłam na tej rabacie i nie mogę dokończyć.

Nie wiem czy w dobrym miejscu umieściłam mój wątek?
Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi

'Maria' ładnie wygląda w towarzystwie tawuł japońskich, mozna by dobrać wyższą jak Goldflame albo jakąś bardziej zieloną bliżej berberysów i niższą jak 'Little princess' koło lawendy. Ta druga ma delikatny, bylinowy wygląd.
Zuzka25 17:29, 29 maj 2016

Toszka i Ewalm bardzo dziękuję Wam za propozycje nasadzenia. Zanim przeczytałam Wasze propozycje, zdążyłam już posadzić przed berberysem Maria żurawki'Plum Royale'o fioletowych liściach. Przed żółtym berberysem ładnie wygląda, tylko wszystko na razie w wersji mini.
Toszka o szałwi omszonej myślałam, nawet stałam przed dylematem czy nie kupić i chyba się skuszę Pomysł z zielonymi kulami jest fajny, ale bukszpanowe kule posadziłam niedawno na sąsiedniej rabacie i trochę się boję jak to będzie z ich cięciem i ewentualnymi chorobami, bo jestem początkującą ogrodniczką amatorką
Propozycję z różami zostawię na delikatną rabatę z lawendą i szałwią. W ogóle wcześniej nie myślałam w połączeniu z kolorem czerwonym.

Ewalm o tawule 'Little princess' też ostatnio myślałam, aby posadzić blisko lawendy, tym bardziej, że osiąga niewielkie rozmiary. W ogóle o tawułach przypomniałam sobie dopiero widząc nowe miejskie nasadzenia, a niby już od zimy planuję tą rabatę
A czy jakiś krzew iglasty inny niż cis mógłby tutaj pasować? Czy nie bardzo?
Postaram się dołączyć zdjęcie.
Wcześniej nie odpisywałam, ale ogródkowi mogę poświęcić tylko czas w weekend, niestety.
Bardzo dziękuję za Waszą pomoc.
Anias 17:38, 29 maj 2016

A co pasuje do podsadzenia w "nóżki" magnoli? Wiosna chcialam tulipany, moze zonkile? A potem?