Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pszczelarnia 17:20, 17 sie 2016

Danusiu,

jak widziałabyś 3 szt. prunus 'Nigra' posadzone obok siebie?

Wyrzuciłam starą leszczynę znad rabaty hortensjowej (świecznice, hosty, bodziszki, paprocie, trawy) i nie wiem co dalej? I myślę, żeby nie mnożyć gatunków drzew?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1422
Aga 18:25, 17 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu,

Wyrzuciłam starą leszczynę znad rabaty hortensjowej (świecznice, hosty, bodziszki, paprocie, trawy) i nie wiem co dalej? I myślę, żeby nie mnożyć gatunków drzew?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3330-poczatki-mojego-ogrodka?page=27
Gardenarium 22:28, 17 sie 2016

iwona1980 napisał(a)
Witam

1. Hortensja bukietowa lamelaight
2. Rododendron
3. Żywotnik zachodnim (żółty kolor)
Z przodu na obwodce są hosty. Bardzo proszę O porady co posadzić.
Z prawej strony rabaty stoi pergola, a z lewej ta rabata ma być połączona z następną rabata. Chcę posadzić rośliny dookoła placu przed domem, a w środku jakieś dwa drzewka.
Pozdrawiam Iwona

Trudno jest wyrywkowo planować rabatę, gdy nie wiadomo co jest obok niej, czy są okna, czy nie ma, jak to się ma do reszty ogrodu, jaki styl, bo jeśli to oderwana rabatka to a jedynie mogę ocenić to,. co narysowałaś.

Zbyto to symetryczne, ale czy takie powinno być? nie wiem.
Opisz szerzej ten teren, co to jest i gdzie to jest.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:30, 17 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu,

Ja też jestem za powtórzeniem drzew już istniejących. Wyznaję zasadę, jak nie wiesz co posadzić, powtórz to, co już jest.

Instagram Ogrodowiska
iwona1980 22:52, 17 sie 2016

Gardenarium napisał(a)

Trudno jest wyrywkowo planować rabatę, gdy nie wiadomo co jest obok niej, czy są okna, czy nie ma, jak to się ma do reszty ogrodu, jaki styl, bo jeśli to oderwana rabatka to a jedynie mogę ocenić to,. co narysowałaś.

Zbyto to symetryczne, ale czy takie powinno być? nie wiem.
Opisz szerzej ten teren, co to jest i gdzie to jest.

Ta rabata jest przed domem,jest jedno okno.między rabata a domem jest odstęp 0,5m.Z lewej strony od sąsiada rosną thuje.Mieszkam na wsi.
Na rabacie za hostami posadzilam czerwone berberysy a w środku chcę posadzić trawę hakonechloa.
dusiaka 10:17, 18 sie 2016

Dzień dobry.
Proszę o rady, sugestie.
W zeszłym roku powstała przed domem rabatka (zdjęcie 1 i 2). Na niej miskanty, hortensje limelight, modrzew pendula, kilka tujek, bukszpan stożek, pod nim kulki bukszanowe i po szerokości rabatki bukszpanki aurea.
Rabata/ front domu jest od strony wschodniej, przy czym między domem, a ulicą jest ok. 5 metrowy młody lasek, co sprawia, że rośliny rosną w półcieniu, pod sosnami. Słońce tu zagląda przez większą część dnia, ale jest rozproszone.
W tym roku chcę rabatkę przedłużyć do końca tego boku działki (jeszcze 20 metrów, zdjęcia 3 i 4).
W tym półcieniu dobrze rosną moje ukochane hortensje, buksiki aurea nie są wybarwione na żółto tak, jak mogłyby być w większym słońcu, ale też dają radę.
Kupiłam kilka sztuk dereni Ivory Halo, hortensje limelight, dwa miskantusy, buksiki aurea i kilka trawek hakonechloa. Nie chcę dodawać wielu nowych gatunków bo zależy mi na "spójności" na tej rabacie.
Rabata, ta nowa, będzie węższa od tej powstałej w ubiegłym roku, dlatego nie ma miejsca na trzy stopnie roślin.
Czy taki układ byłby ok?
od lewej - dwa derenie Ivory, trzy hortesje, dwa derenie, dwa miskanty, trzy hortensje, dwa derenie. w dolnym rzędzie- 3 hakone, 5 buksików, 3 hakone, 5 buksików.

dusiaka 10:19, 18 sie 2016

widok od strony ulicy
Zaza 17:49, 18 sie 2016

Proszę o pomoc. Mam rabatkę przed domem posadzone są tam 3 róże, 10 lawendy dosadzony będzie czosnek i wczesne tulipany. Co mogę posadzić przed lawendą niskiego wcześnie kwitnącego. Rabata w kolorze róża Pastelle jasny róż, lawenda fiolet,tulipany fiolet, białe i jasno różowe. Coś niskiego żeby kwitło wcześnie i zanikało zanim urośnie lawenda. Może coś niebieskiego. Chciałabym w tej tonacji utrzymać kolor rabaty. Niestety nie mam zdjęcia w tej chwili.
ewwa 17:57, 18 sie 2016

żagwin, abo floksy - lecz one nie "znikają"- ale są niziutkie i potem tworzą ładny dywanik - żagwin niebieskawy, floksy żywozielony.
szafirki będą zanikać, albo krokusy.
Zaza 18:12, 18 sie 2016

ewwa napisał(a)
żagwin, abo floksy - lecz one nie "znikają"- ale są niziutkie i potem tworzą ładny dywanik - żagwin niebieskawy, floksy żywozielony.
szafirki będą zanikać, albo krokusy.

Dziękuje za odpowiedz jest niebezpieczeństwo że lawenda może przydusić floksy czy żagwin. Wolałabym coś znikającego szafirki ok ale którą odmianę
a coś jeszcze...