Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

pawel2806 14:25, 15 sie 2016

tak jest to kwadrat 6x6m
pawel2806 18:14, 15 sie 2016

A i dziękuję za radę pokażę efekt jak trawa urośnie będzie lepiej widać cały zarys
Madax 20:23, 15 sie 2016

Witam serdecznie wszystkie forumowiczki

Od jakiegoś czasu oglądam wasze ogrody i zielenieję z zazdrości. Nie tylko dlatego że są piękne ale również dlatego że są duże. Mój ogródek jest maleńki zaledwie 2 rabaty całkiem schrzanione

Pierwsza bardzo trudna, na podwyższeniu, wąska ma tylko 1,35, długa na ok 11 m w głębokim cieniu. Rośliny albo tam rosną jak szalone ( trzeba non stop ciąć) albo nie rosną w ogóle.

Aktualnie to całkowity misz-masz. Chciałabym aby rabata była bardziej uporządkowana i kolorowa.

Marzę o hortensjach bukietowych, trawach i bukszpanach ale nie wiem czy będą tam rosły.

bardzo proszę o pomoc
Toszka 20:40, 15 sie 2016

Madax, to co stoi na przeszkodzie posadzić tam szpaler hortensji i podsadzić hostami i carexami? Do tego żurawki i rabata gotowa
Murek mozna zamaskować żywopłocikiem bukszpanowym.
Gardenarium 20:47, 15 sie 2016

pawel2806 napisał(a)
A i dziękuję za radę pokażę efekt jak trawa urośnie będzie lepiej widać cały zarys

Zlikwiduj sznurki na pranie, nie korespondują z elegancją ogrodu, jaki ma powstać

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:48, 15 sie 2016

Madax napisał(a)
Witam serdecznie wszystkie forumowiczki

Od jakiegoś czasu oglądam wasze ogrody i zielenieję z zazdrości. Nie tylko dlatego że są piękne ale również dlatego że są duże. Mój ogródek jest maleńki zaledwie 2 rabaty całkiem schrzanione

Pierwsza bardzo trudna, na podwyższeniu, wąska ma tylko 1,35, długa na ok 11 m w głębokim cieniu. Rośliny albo tam rosną jak szalone ( trzeba non stop ciąć) albo nie rosną w ogóle.

Aktualnie to całkowity misz-masz. Chciałabym aby rabata była bardziej uporządkowana i kolorowa.

Marzę o hortensjach bukietowych, trawach i bukszpanach ale nie wiem czy będą tam rosły.

bardzo proszę o pomoc

Rabata jest za wąska, a skoro jest otoczona już murkami to kicha

Instagram Ogrodowiska
Madax 21:25, 15 sie 2016

Wymyśliłam kilka możliwości ale do żadnej nie jestem do końca przekonana

Plan 1.

- w środku trzy szczepione drzewka, a poniżej jakieś niższe trawy,obwódka z żurawek
- po obu bokach hortensje bukietowe
- obok hortensji wysokie trawy a przed nimi azalie ( mam 8 szt różnych kolorów)

Plan 2

- Po obu stronach bluszczu hortensje bukietowe obwódka z żurawek
- drzewko szczepione na pniu
- po obu stronach drzewka trawy ok 1 m
- po niżej różnokolorowe azalie
bata 11:25, 16 sie 2016

za radą Danusi (ślicznie dziękuję) poszukuję drzew szczepionych do rabaty hortensjowej - myślałam o miłorzębie szczepionym na 1.5 - 1.8, ale takowego brak w pobliskich szkółkach, nawet w internecie tylko nisko szczepione na wysokość 1m, co innego można wstawić - nie może też wyrosnąć na olbrzymie drzewo, bo w tym miejscu jest rant dachu

kształt rabaty jest już prostokątny, nie mam tylko aktualne fotki

dziękuję za wszelkie sugestie
paula23 12:37, 16 sie 2016

bata napisał(a)
za radą Danusi (ślicznie dziękuję) poszukuję drzew szczepionych do rabaty hortensjowej - myślałam o miłorzębie szczepionym na 1.5 - 1.8, ale takowego brak w pobliskich szkółkach, nawet w internecie tylko nisko szczepione na wysokość 1m, co innego można wstawić - nie może też wyrosnąć na olbrzymie drzewo, bo w tym miejscu jest rant dachu

kształt rabaty jest już prostokątny, nie mam tylko aktualne fotki

dziękuję za wszelkie sugestie

Trzmielina bezproblemowa,dostępna i zimozielona.
Toszka 17:55, 16 sie 2016

Trzmielinę pożre Zebrinus (nawet do 2m) i hortki (1,50m)