Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Aggaa 22:36, 02 paź 2016

Lecę zmierzyć
Aggaa 22:50, 02 paź 2016

Wymiary rabaty po lewo 2 x 3 m
wymiary rabaty po prawo 5,5 x 3 m
Patrząc z przodu rabaty rozmieszczone są symetrycznie po 3 m z każdej strony.
Katarzyna13 23:16, 02 paź 2016

Gardenarium napisał(a)
Wszystko co organiczne dodajesz do gleby dobrze robi glebie i organizmom glebowym, rośliny tylko na tym skorzystają. Można jeszcze kompost dodawać. Nie ma co komentować. Tylko nie wiem czy czasem ostra skiba nie za wcześnie, gleba będzie wysychać, ostrą skibę robi się przed zimą.

No to się wyrychliłam z tą ostra Skiba. I wstyd się przyznać ale dookoła prawie same pola uprawne. No i sobie je teraz poogladałam. Masz Danusiu jak zwykle rację. Jeszcze rolnicy nie orają. Więc cichutko posiedzę i pozwolę sobie dalej śledzić poniektore wątki.
Dziękuję za poświęcony mi czas.
kamila66 23:19, 02 paź 2016

Agga najstarszą rabatę jaką znam z rozplenicami i rozchodnikami jest w ogrodzie ,,Roztoczańskie klimaty,, na tej samej rabacie są brzozy yongi oraz 3 tuje może cię zainspiruje. Ja mam plan obsadzić taras w kolorach, których nie lubisz red baron w połączeniu z bordową krzewuszką...widziałam to połączenie w Wojsławicach
Mary 23:37, 02 paź 2016

Agga napisał(a)

...
Chciałam utrzymać w ogrodzie kolorystykę biel, niebieski i fiolet. Póki co bardzo nie lubię czerwonego i bordowego koloru w ogrodzie. Myślałam też o lawendzie, aby korzystać z jej zapachu latem, ale chyba dla lawendy znajdę inne miejsce.

Patrzę na to zdjęcie i tak się zastanawiam. Biel, niebieski, fiolet. Raczej zimnie barwy, a na tym zdjęciu elewacja, meble, taras w takich raczej cieplejszych barwach.

Nie znam się i może się mylę, ale mam wątpliwości, jak to razem zagra. Może domaluj sobie w paincie trochę planowanych kolorów do tego zdjęcia i upewnij się, że to jest to, o co Ci chodziło.

Aggaa 23:42, 02 paź 2016

kamila66 napisał(a)
Agga najstarszą rabatę jaką znam z rozplenicami i rozchodnikami jest w ogrodzie ,,Roztoczańskie klimaty,, na tej samej rabacie są brzozy yongi oraz 3 tuje może cię zainspiruje. Ja mam plan obsadzić taras w kolorach, których nie lubisz red baron w połączeniu z bordową krzewuszką...widziałam to połączenie w Wojsławicach

Kamila właśnie roztoczańskie klimaty spowodowały, że zakochałam się w połączeniu rozplenicy z rozchodnikami Jeśli zdecyduję się na takie rozwiązanie to myślałam żeby dodać jeszcze coś zimozielonego i na samym przodzie może turzycę amazon mist.
Z kolei u Reni zakochałam się w połączeniu amazon mist z szałwią. Nieziemsko wygląda. Chciałam żeby przez cały rok rabata przy tarasie ładnie wyglądała.
A może coś zupełnie innego będzie u mnie bardziej pasowało? Jak myślisz?

Jeśli chodzi o czerwienie w ogrodzie to pewnie przyjdzie taki czas, że je polubię, cóż w końcu kobieta zmienną jest. Zestawienie red baron z krzewuszką brzmi zachęcająco. Powiem może tak u kogoś mi się podoba
Aggaa 23:54, 02 paź 2016

MariBere napisał(a)

Patrzę na to zdjęcie i tak się zastanawiam. Biel, niebieski, fiolet. Raczej zimnie barwy, a na tym zdjęciu elewacja, meble, taras w takich raczej cieplejszych barwach.

Nie znam się i może się mylę, ale mam wątpliwości, jak to razem zagra. Może domaluj sobie w paincie trochę planowanych kolorów do tego zdjęcia i upewnij się, że to jest to, o co Ci chodziło.

MariBere sama widzisz, że sama sobie nie poradzę. Wszystkie uwagi są dla mnie bardzo cenne. W ogrodzie mam brzozy i to one zachęcają mnie do chłodnych odcieni. Przy tarasie zrobiłam małą przymiarkę postawiłam trawy i rozchodniki w odcieniach różu bladego i takiego dość ciemnego i wyglądało git (zdobycze od Reni zresztą ). Tylko nie wiem czy z kolei nie zlewają się? Postawiłam też na tarasie granatowe donice, dość fajnie kontrastowały z szaro beżową elewacją.
No i jeszcze jedna sprawa nad którą się zastanawiam i rozplenice i rozchodniki dość późno ruszają, co w tak zwanym międzyczasie ? Cebule chyba?
07:23, 03 paź 2016
Ponawiam pytanie
Czy połączenie tych roślin jest sensowne? I czy dobrze to będzie wyglądać?

Nie wiem czy w czerwone rodki marie forty (3szt) można jakieś drzewko? Brakuje mi tam czegoś wyższego. Może klon żółty, albo sosna (mam himalajską i jakąś niby czarną ma już ze 130cm wysoka, fajny kształt troche pogięta) choć myśle że lepszy klon - kolorystycznie. Może się myle.

Za ławeczką są hotki limelight, chce w nogi dać sedum przebarwiające się na bardzo ciemny róż (bordo) a pod rozchodnik turzyce evergold.
Za limkami jakieś bordowe drzewko by mi pasowało.

Z prawej strony planuje 3 lub 4 tuje aurea nana by rozświetlić kąt, może z miskantem variegata albo morning light

mam trzmielinke może żywopłocik, by od zachodniego wiatru to osłonić, kulki bukszpanowe, tawuły astibe białe, dwa rodki cunningham white i jakiś śłiczny fioletowy ale nie znam nazwy - może to połączyć?

kamila66 08:40, 03 paź 2016

Aggaa napisał(a)

Kamila właśnie roztoczańskie klimaty spowodowały, że zakochałam się w połączeniu rozplenicy z rozchodnikami Jeśli zdecyduję się na takie rozwiązanie to myślałam żeby dodać jeszcze coś zimozielonego i na samym przodzie może turzycę amazon mist.
Z kolei u Reni zakochałam się w połączeniu amazon mist z szałwią. Nieziemsko wygląda. Chciałam żeby przez cały rok rabata przy tarasie ładnie wyglądała.
A może coś zupełnie innego będzie u mnie bardziej pasowało? Jak myślisz?

Jeśli chodzi o czerwienie w ogrodzie to pewnie przyjdzie taki czas, że je polubię, cóż w końcu kobieta zmienną jest. Zestawienie red baron z krzewuszką brzmi zachęcająco. Powiem może tak u kogoś mi się podoba

Ja myślę, że musisz założyć wątek w projektowaniu...
na planowanie i oglądanie będziesz miałam całą zimę, a i jeszcze 10 razy znajdziesz takie połączenia w których się zakochasz
Połączenie u Reni szałwii z trawą jest świetne
Moją ostatnią miłością jest róża okrywowa Sea foam kwitła cały sezon non stop tak wygląda we wrześniu ostatnie foto, https://www.ogrodowisko.pl/watek/6285-w-oflisowym-ogrodzie?page=285
a t u Anulki https://www.ogrodowisko.pl/watek/5286-moj-ogrod-czyli-skandynawia-po-krzyzacku?page=349
Tulipany to bardzo dobry pomysł
Krys 12:11, 03 paź 2016

Fama napisał(a)
Witajcie. Kupiłam trzy berberysy admiration w celu posadzenia ich przed hortensjami limelight, ale doszłam do wniosku, że chyba zaginą pod tymi hortensjami i nie będzie ich widać. Pomyślałam,że zamienię je na czerwone bądź pomarańczowe kolumnowe i będę strzyc do wysokości powiedzmy metra. Co ile je sadzac i jaką będą miały szerokość?

Ze sie wtrące,hortensje za blisko płotu posadzone a berberysy trzeba odsunąc od hortek tak jak ma Bozga i bedzie dobrze a może rozchodniki przed hortkami badz bukszpany sa zimozielone.