Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

asiak 18:30, 11 sty 2017

Skoro mowa o kompozycji różanej... Danusiu, a co byś posadziła z różami ascot na pełnym słoneczku? Bo planuję zakupić 3 albo 5 sztuk róż i nie wiem, co do nich?
malgol 19:54, 11 sty 2017

Danusiu, przekonalas mnie ostatecznie! I z tym konwalnikiem spróbuję też podziałać dzięki serdeczne za te cenne rady
Gardenarium 20:30, 11 sty 2017

asiak napisał(a)
Skoro mowa o kompozycji różanej... Danusiu, a co byś posadziła z różami ascot na pełnym słoneczku? Bo planuję zakupić 3 albo 5 sztuk róż i nie wiem, co do nich?

Do tej róży pięknej i staromodnej, co bardzo lubię- pasuje kompozycja granatowej mocnej szałwii 'Caradonna' i miedziane turzyce. Mocno miedziane.

Albo jasnoróżowe kwiaty - czyli orliki delikatne, jasnoróżowe jarzmianki, kocimiętka.

Mogą też być bodziszki.

albo ciemne niskie berberysy lub żurawki w typie "Coco', jasnoróżowe krwawniki 'Summerwine' lub 'Pink Grapefruit'.

Instagram Ogrodowiska
asiak 20:32, 11 sty 2017

Gardenarium napisał(a)

Do tej róży pięknej i staromodnej, co bardzo lubię- pasuje kompozycja granatowej mocnej szałwii 'Caradonna' i miedziane turzyce. Mocno miedziane.

Albo jasnoróżowe kwiaty - czyli orliki delikatne, jasnoróżowe jarzmianki, kocimiętka.

Mogą też być bodziszki.

albo ciemne niskie berberysy lub żurawki w typie "Coco', jasnoróżowe krwawniki 'Summerwine' lub 'Pink Grapefruit'.

Danusiu, pięknie Ci dziękuję Już sobie wyobrażam tą rabatę, nie będę spała
Gardenarium 20:34, 11 sty 2017

Jeszcze do tej róży znakomicie wyglądają kwiatostany Pennisetum orientale, takie jasne i rzadkie, jasnoróżowa gaura, ciemnoróżowy ostrogowiec.

Naparstnice. Białe i różowe.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:36, 11 sty 2017

Zaryzykowałabym też na późne lato ciemne rozchodniki 'Red Cauli', ostnicę, lub inne trawy nawet czarną rozplenicę 'Black Beauty'.

Instagram Ogrodowiska
asiak 20:49, 11 sty 2017

Danusiu, tyle propozycji, na co się zdecydować, żeby nie przedobrzyć?
Ile gatunków roślin wsadzić, hmmm... tak dużo wymieniłaś
A z tych trawek, na którą się zdecydować? U mnie zimno, więc coś, co przetrwa zimę

A i jeszcze, co w nogi im wsadzić?
Gardenarium 12:14, 12 sty 2017

każdy post to oddzielna kompozycja, nie wszystko naraz.

Pokaż jak będą posadzone, w nogi właśnie to wsadzić, pomiędzy róże.

Instagram Ogrodowiska
asiak 13:06, 12 sty 2017

Gardenarium napisał(a)
każdy post to oddzielna kompozycja, nie wszystko naraz.

Pokaż jak będą posadzone, w nogi właśnie to wsadzić, pomiędzy róże.

Aaaaa... rozumiem Danusiu

To muszę pomyśleć, poczytać, pooglądać roślinki, które zaproponowałaś
Bardzo Ci dziękuję, pozdrawiam
13:06, 12 sty 2017
To może i ja spróbuję, czy ktoś ma pomysł na teę rabatę, jest w pełnym słońcu cały dzień, widok na nią z tarasu, a ja lubię uporządkowane ogrody, bukszpany, białe kwiaty z różem i fioletem, trawy, żurawki. Co tu można zrobić?
Rabatka ma 3m od tuj.

Tam gdzie biała pokrywa za drzewkiem jest studzienka na deszczówkę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies