Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

SlonecznyOgrod 17:04, 03 lut 2017

Projekt tego co jest melduję, że zrobiony.
I zbliżenie wschodniej części działki, czyli róg przy drodze i wjazd roboczy.
Gintura 18:52, 03 lut 2017

Gardenarium napisał(a)

To się wydaje sensowne.

Danusiu
w takim razie przesadzę lirope na bardziej nasłonecznione miejsce czy mogę nimi podsdzić np. yukki?
i drugie pytanie czy jako obwódkę do powyższej rabaty zrobić niski żywopłocik z bukszpanu czy dać coś innego?

I jeszcze jedno czy na tle budynku pod oknem za kulą coś jeszcze oosadzić bo czyba będzie miejsce czy cofnąc hortensje a przed nimi np. ciemierniki?
pozdrawiam
Gardenarium 19:37, 03 lut 2017

Rosa napisał(a)

nie wiem, czy to turzyca, ale na jednej rabacie z liliowcami w ciepłych kolorach mam chyba Ice dance posadzone
tak wygląda

z żurawkami będzie ciekawiej
pierwszy pomysł najlepszy, podoba mi się

Tak, żurawki podtrzymuję, a turzyce wsadź pomiędzy liliowce, żeby zastępowały ich liście jak będzie zima. A nie zamiast żurawek

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:38, 03 lut 2017

Gintura napisał(a)

Danusiu
w takim razie przesadzę lirope na bardziej nasłonecznione miejsce czy mogę nimi podsdzić np. yukki?
i drugie pytanie czy jako obwódkę do powyższej rabaty zrobić niski żywopłocik z bukszpanu czy dać coś innego?

I jeszcze jedno czy na tle budynku pod oknem za kulą coś jeszcze oosadzić bo czyba będzie miejsce czy cofnąc hortensje a przed nimi np. ciemierniki?
pozdrawiam

Ależ liriope ma zostać. Albo inne "trawiaste".

Instagram Ogrodowiska
Gintura 19:58, 03 lut 2017

ok to zostaje dokarmię go tylko próchnicą w korzenie i może doczekam się, że zakwitnie.
a co myślisz o puszczeniu miedzy oknami po budynku w górę (na balkon) hortensji pnącej?
Ananasek 21:47, 03 lut 2017

Gardenarium napisał(a)
Linię rabat na skarpie trzeba zmienić , te brzucha może zlwikwidować?

I ładnie połączyć z bocznymi rabatami.

Danusiu, te "brzuchy" to z jednej strony maskują mi 3 kręgi oczyszczalni... która jest schowana w skarpie...a po drugiej stronie też taki brzuch zrobiłam, bo chciałam żeby jakąś spójność to miało

Pozwolę sobie zaprosić Cię do mojego ogrodu wirtualnie jeśli masz ochotę, zapraszam... https://www.instagram.com/beata.ogrod/
Są zdjęcia paskudnego rowu, i skarpy, pod którą chcę umieścić ławeczkę (zdj.2)... ponadto
na rabatach rosną jeszcze w dużej mierze "upchaj-dziury" ...ale oby wkrótce się to zmieniło...
Rosa 23:00, 03 lut 2017

Gardenarium napisał(a)

Tak, żurawki podtrzymuję, a turzyce wsadź pomiędzy liliowce, żeby zastępowały ich liście jak będzie zima. A nie zamiast żurawek

ok dzięki serdeczne , tak zrobię
23:27, 03 lut 2017
Danusiu mam jeszcze jedno pytanie, czym mogłabym obsadzić taras? Strona południowo zachodnia, dużo słoneczka przez cały dzień. Jukę, suchodrzew oraz lilaka chce wykopać, z drugiej strony również wykopuje cyprysa Boulevarda
kamil16 15:39, 04 lut 2017

Witam. Od dłuższego czasu próbuję wymyślić czym innym można by obsadzić widoczną na zdjęciach dosyć nietypową rabatę wzdłuż ogrodzenia. Do tej pory w rzędach rosły tam astry bylinowe, begonie oraz floks szydlasty. W czasie kiedy nie kwitły astry nie wyglądało to źle, natomiast po ich zakwitnięciu te dwa kolory nie współgrały ze sobą. A ponieważ w tym roku będę zmieniał również przeciwną stronę tej nieszczęsnej rabaty, chciałbym też zmienić nasadzenia i tu. Rabata jest frontowa, dosyć wąska - 80 cm co dodatkowo komplikuje sprawę, miejsce słoneczne. Po przeciwnej stronie będą rosły brzozy doorenbos, bukszpany czerwone jeżówki, miskanty morning light i hortensje anabelle. Ktoś ma jakiś pomysł co można by tam posadzić i jak ( w jednym rządzie, dwóch, na przemian?) Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Gardenarium 20:52, 04 lut 2017

Gintura napisał(a)
ok to zostaje dokarmię go tylko próchnicą w korzenie i może doczekam się, że zakwitnie.
a co myślisz o puszczeniu miedzy oknami po budynku w górę (na balkon) hortensji pnącej?

Tylko ona sama nie wejdzie, a montowanie kratki może popsuć estetykę, poza tym jej czas (hortensji oczywiście) na uzyskanie masy to 5-10 lat.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies