Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 20:25, 23 kwi 2018

JoannaDe napisał(a)

Instagram Ogrodowiska
Madlenn 21:27, 23 kwi 2018

Witam Was serdecznie, potrzebuje porady w sprawie rabaty wokół tarasu. Jest to taras poludniowy nasłonecznienie bardzo duze. Żeby zniwelować wysokość tarasu postanowiliśmy ustawić obrzeża stworzyć taka podwyższona rabate . W planie mamy szerokość 60 cm. Taras chcialabym obsadzić miskantami i hortensjami limelight chce zapytać czy taka szerokość rabaty bedzie wystarczająca dla tych rislin? Palisady sa wysokie na 26 cm i spod rabaty nie będzie mial dna betonowego tylko bedzie laczyl sie z ziemia.
Chce zeby rosły jeszcze przy tarasie trzy trzmieliny na pniu i w ich nogach lawenda. To wszystkie rośliny ktore tam zaplaniwalam. Wydaje mi sie ze dobralam takie które lubia słonko.proszę o poradę do szerokości opaski oraz doboru roślin.
Tak to wygląda jeszcze w powijakach czyli bez palisady.

Trzmieliny i lawenda beda w oknie na ogród a miskanty i hortensje przy balaskach

Gardenarium 21:59, 23 kwi 2018

60 cm to troszkę mało, może chociaż metr? Roślinki są ok.

Instagram Ogrodowiska
Madlenn 09:36, 24 kwi 2018

Dzięki serdeczne za rade - poszerze rabate. Taki plan nasadzen sibie zrobilam. Czy to sie trzyma kupy? czy coś zmienić? Czy nie za duzo rodzajow rislin?. Pod zachodnia scianka tarasu na orzemian cztery hirtensje limelight i trzy perukowce (bwde przycinac nisko) pomyślałam ze beda sie eksponować nawzajem kontrastem.
Od frontu miskanty na przemian z rozowa jezowka (czy zmienic na białą? Tylko białe sa blaski a chce zeby byla widoczna) dalej trzmieliny pienne i lawenda. Pod wschodnia scianka tarasu kwadratowa zwirowa rabatka dla magnoli betty podsadzonej kulkami bukszoanowymi.
Bedzie fajnie? Czy zbyt krasiato? Proszę o rade co wyrzucic co zamienić? Jeszcze mam chec dorzucic cis zimozielonego bo wczesna wiosna będzie lyso.
Zdaje sie na Panią Danusiu

Ktoś mi pomoże?
as1112 11:45, 24 kwi 2018

Witam ponownie. Pytałam na stronie 787 o uatrakcyjnienie rabaty przedogródkowej. Uzyskałam ciekawe propozycje ( kule bukszpanu, cebulkowe itp) a tymczasem okazało się, ze lawenda nie przeżyła ( tylko jedna jest zielona reszta to suche badyle bez oznak życia mimo przycięcia)

Obserwowałam słońce na tej rabacie i jest ono dopiero od około 12. Zastanawiam się czy nie przetrwały bo mało słońca, stare ( kupiłam dość rozrośnięte), przemarzły? Mam więc ponownie problem - czy wsadzić nowe ( bardzo mi się podobają) czy zamienić na coś zimozielonego i jeśli tak to co?

madeczkam 12:06, 24 kwi 2018

as1112 napisał(a)
Witam ponownie. Pytałam na stronie 787 o uatrakcyjnienie rabaty przedogródkowej. Uzyskałam ciekawe propozycje ( kule bukszpanu, cebulkowe itp) a tymczasem okazało się, ze lawenda nie przeżyła ( tylko jedna jest zielona reszta to suche badyle bez oznak życia mimo przycięcia)

Obserwowałam słońce na tej rabacie i jest ono dopiero od około 12. Zastanawiam się czy nie przetrwały bo mało słońca, stare ( kupiłam dość rozrośnięte), przemarzły? Mam więc ponownie problem - czy wsadzić nowe ( bardzo mi się podobają) czy zamienić na coś zimozielonego i jeśli tak to co?

zamówiłam derenia ivory hallo naczytałam sie, że same zalety smama szefowa Ogrodowiska poleca moze wypełnij kore gestymi nasadzeniami i wtedy moze wiecej kul na pniu
JoannaDe 13:46, 24 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Asia, ja bym z bukszpanów zrobiła taką pierzynkę luźno porozrzucaną pod magnolią jeden mniejszy i większy (taka piana po latach) a hortensje i azalie dała w szeregach (jak ten żywopłocik) po drugiej stronie a 1 hortensję zostawiła tam, gdzie piana na stronie bukszpanów (tam gdzie te 2 teraz są).

Dziękuję Ewa za propozycję choć szczerze powiem że nie za bardzo rozumiem tą pianę Kulki porozrzucane po lewej stronie?

Ustawienie hortek i azalii jest w zasadzie ustalone (Toszka pomaga, dziękuję)
tylko te kulki...
Rejzi 17:00, 24 kwi 2018

Witam dobre duszyczki mi radzą zrobić rabatę za tą czerwona linią. Ma ktoś może jakieś pomysły? Plis
frezja 18:23, 24 kwi 2018

Rejzi napisał(a)

Witam dobre duszyczki mi radzą zrobić rabatę za tą czerwona linią. Ma ktoś może jakieś pomysły? Plis
A co z tym gotowcem ? nie podoba się ? Moim zdaniem powinnaś korzystać z takich podpowiedzi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8123-metamorfoza-nowy-ze-starego?page=5&quoted_post_id=2979010#reply
Rejzi 18:50, 24 kwi 2018

frezja napisał(a)
A co z tym gotowcem ? nie podoba się ? Moim zdaniem powinnaś korzystać z takich podpowiedzi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8123-metamorfoza-nowy-ze-starego?page=5&quoted_post_id=2979010#reply

Nie potrafię rozszyfrować co by gatunkowo pasowało hehe czyli sugerujesz żeby tą stronę za linią zrobić dosłownie tak jak Danusia rozrysowała?