Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

bdan 10:03, 12 mar 2017

Dzięki za informacje odnosnie przetacznikowca. Jakbyś mógł jeszcze napisac jakie masz odmiany hakonechloa, i je ocenić.
Musze wprowadzić do ogrodu i mam dylematy, którą odmianę wybrac.

Piszesz, że już ruszja, ostatni Edyta pisała, że u niej pózno się pojawiają, jakie Ty masz doświadczenia w tym temacie
Luki 10:25, 12 mar 2017

Danusiu Hakone u mnie rusza, ale na razie to widać malutkie kły blisko ziemi, zacznie być widoczna dopiero w połowie kwietnia, a z daleka kolor gdzieś w maju.
Dają po prostu wcześnie znać, że żyją

Mam 4 odmiany i napiszę w kolejności od tych, które mam najdłużej.

Aureola, fajnie przyrasta przez 3 sezony kilkakrotnie się powiększyła rośnie u mnie w takim półcieniu, słońce ma od 12-13 do końca dnia i nic się nie przypala.

All Gold przyrasta wolniej jest niższa, ale też ją przesadzałem i dzieliłem do doniczek bo szykuje jej nowe miejsce, ta już potrzebuje mniej nasłonecznionego miejsca, ale w bardzo głębokim cieniu straci mocno limonkowy kolor. Widny cień, jakaś wschodnia północna wystawa chyba najbardziej odpowiednia dla niej.

Strip it Rich lub Albostriata bo nie wiem co dokładnie mam, jest u mnie od 2 sezonów, ładnie przyrosła z niewielkich sadzonek, a w zeszłym roku podzieliłem mocno i posadziłem u siostry, ma dużo słońca i nic się nie przypala, po przesadzeniu dobrze przyrosła i w tym roku już powinna ładnie wyglądać.

Najmłodsza u mnie odmiana Beni Kaze (niższa od odmiany zwykłej macra) o zielonych liściach, kupiona od razu podzielona podwoiła objętość i rośnie na pełnym słońcu, nic jej nie przypaliło.

Do tego z tego co już czytałem i słyszałem w wielu miejscach na cięższych glebach jak już się hakone ukorzeni przyrasta bardzo szybko.
Dla mnie to jedna z ulubionych niskich traw, do tego dzięki swojej zwiewności np bukszpany przy kontakcie z nimi nie łysieją.

W tym roku będą sadził dużo odmiany zielonej hakonechloa macra, a ta po 4 latach potrafi osiągnąć nawet 60cm wysokości, widziałem olbrzymie kępy w zeszłym roku, coś pięknego
bdan 12:02, 12 mar 2017

Dzięki Łukasz.

Nie wiem, czy dzisiaj oglądałeś Nową Maję. Była tam właśnie taka duża. Tylko jak się w tych nazwach rozeznać. Ta duża to byłaby hakonechloa macra, bez dopisku.
bo Hakonechloa macra ‚Albostriata’ też jest chyba zielona
Luki 13:03, 12 mar 2017

Tak oglądałem dzisiaj, piękne ogrody tak przy okazji mówiąc
W odcinku była właśnie ta hakonechloa macra bezodmianowa, Albostriata ma paseczki i jest taka zielono-zielona , Irenka Miłka ma duże kępy Albostriaty i bardzo sobie chwali od kilku lat, na jej żyznej ziemi rośnie olbrzymia i ekspresowo narasta.
bdan 13:20, 12 mar 2017

No, fajny odcinek.

A ścinałeś już swoje żurawki, czy czekasz, aż trochę cieplej będzie. Jak ścinasz, to wszytko jak leci, czy tylko brzydkie listki wybierasz?

Będę musiała wymieć moje żurawki przy tarasie, bo strasznie wypiętrzone.
Masz jakąś odmianę, która się nie wypiętrza i może być w słońcu (kolor róż/bordo)?

Jagodaa 13:29, 12 mar 2017

bdan napisał(a)

Będę musiała wymieć moje żurawki przy tarasie, bo strasznie wypiętrzone.
Masz jakąś odmianę, która się nie wypiętrza i może być w słońcu (kolor róż/bordo)?

A nie lepiej je odmłodzić? Odłamać te wysokie części i posadzić od nowa? Może Łukasz się wypowie jako spec .
Sebek 13:34, 12 mar 2017

Idę grzecznie odgarnąć kopiec - zrobiłem aż jeden
Jagodaa 13:36, 12 mar 2017

"U Przystojniaka w ogrodzie" to mój typ .

Faktycznie już pora na podcięcie szmaragdów, dobrze, że poczytałam, bo mi to z głowy wyleciało.

Ciekawe, kiedy u mnie w końcu krokusy zakwitną, na razie ledwo widać kiełki w paru miejscach...
Luki 13:52, 12 mar 2017

Danusiu jeszcze do tego etapu prac ogrodowych nie dotarłem, ale żurawkami zajmuje się końcem marca, wycinam wszystkie liście, za dużo tego by się rozdrabniać bo te zeszłoroczne liście i tak zarosną i zbrzydną, minus, że do maja trzeba na kolor czekać.
Takie wypiętrzone najlepiej podzielić, ale nie ma gwarancji, że z takich zdrewniałych pędów będą idealne sadzonki, bo najlepiej ukorzeniają się takie krótsze z piętką.
Moja ulubiona odmiana, która się nie wypiętrza i rośnie w każdych warunkach to żuraweczka Gunsmoke.

Jagoda ja jest dużo bocznych odrostów nie za długich to najlepiej jest to podzielić i powsadzać w ziemię, jak zbyt długie zdrewniałe pędy to takie kiepsko się ukorzeniają

Sebek jesteś pewien, że wyrobisz się w jeden dzień? przecież 1 kopczyk to strasznie dużo
Co za sprawiedliwość, miałem zaledwie 16

Jagoda to teraz pobiłaś rekord w poziomie narcyzmu jaki bym osiągnął po takiej nazwie niemniej bardzo mi miło ale ja to skromna chłopaczyna raczej jestem... tak mi się przynajmniej wydaje

Krokusy botaniczne przy południowej ścianie u mnie dość mocno już kwitną, wielkokwiatowe w innych miejscach dopiero wychodzą.
Ja podcinam Smaragdy dość ostro z góry bo mam w jednym ciągu posadzone z ponad roczną różnicą, ale w tym roku już się wyrównają wysokością
tulucy 18:16, 12 mar 2017

Po Twoim poście o kopczykach ruszyłam się i w sumie z rozpędu rozgarnęłam dziś wszystkie. I chyba dobrze, bo już spore pąki się robiły. Za tydzień bym pewnie dużo połamała.
Ile rozgarnęłam nie wiem, bo nie miałam na wszystkich.

Marzy mi się taki stan "koszmarny" u mnie... Może kiedyś...