Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

polinka 17:38, 17 sie 2013

Luki napisał(a)

Z tymi różami to pomyśle. Bluszcz już posadziłem, teraz musi podrosnąć. Obecnie musze gdzieś posadzić hortensje bo nie mam ani jedego krzewu

Oj hortki to musowo trzeba mieć

Mam pytanie. Jak długo po zimie żurawki są takie brzydkie? Tzn.kiedy ładnie się odradzają? Czy to długo trwa?
Myślisz, że bordowa żurawka, niska,zielona rozplenica i biały wrzos to dobre połączenie? Będzie to ładnie wyglądać przez cały rok?
Luki 18:02, 17 sie 2013

agatanowa napisał(a)

Jednak za chłopem nie trafisz! Zmiennym jest.
Mówiłeś, że bluszczu nie dasz, bo mocno wrasta i dziękujesz za przyjemność obrywania A jednak. Zzdjęcie proszę. Przyczepić bluszcz możesz za pomocą takich plastikowych haczyków do montowania kabla telefonicznego z gwoździkiem: Ale pewnie to wiesz

W sumie ten bluszcz to wyszedł w praniu. Jakieś 3 metry od rabaty, którą przerabiam jest jabłoń porośnieta bluszczem. Jak wykopałem wielkie tuje okazało się, że za nimi rośnie sobie na ziemi kilka gałązek bluszczu. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać, bez pracy i kosztów ładnie ukorzeniony
Dobre są też takie stare plastikowe haczyki do ozdób świątecznych, obecnie teraz się z takimi już się nie spotkałem.
Fotki będą jak skończe, a teraz właśnie ide to zrobić. Do 18 remontowanie w domu, później na rabaty
Luki 18:06, 17 sie 2013

polinka napisał(a)

Oj hortki to musowo trzeba mieć

Mam pytanie. Jak długo po zimie żurawki są takie brzydkie? Tzn.kiedy ładnie się odradzają? Czy to długo trwa?
Myślisz, że bordowa żurawka, niska,zielona rozplenica i biały wrzos to dobre połączenie? Będzie to ładnie wyglądać przez cały rok?

Żurawki jak poczują troszkę ciepła od razu startują z nowymi listkami. Ja u niektórych całkowicie obcinam stare liście wiosną i bardzo szybko robią się ładne kępki. Połączenie, o którym piszesz wydaje mi się bardzo dobre. Zielony przez wiosne i lato wrzos będzie kontrastem dla bordowej żurawki, a rozplenica nada kompozycji zwiewności. Jesienią jak rozplenica wypuści te swoje ładne kotki , a wrzos zakwitnie efekt będzie jeszcze lepszy. Takie moje zdanie
agatanowa 19:26, 17 sie 2013

Luki napisał(a)

W sumie ten bluszcz to wyszedł w praniu. Jakieś 3 metry od rabaty, którą przerabiam jest jabłoń porośnieta bluszczem. Jak wykopałem wielkie tuje okazało się, że za nimi rośnie sobie na ziemi kilka gałązek bluszczu. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać, bez pracy i kosztów ładnie ukorzeniony
Dobre są też takie stare plastikowe haczyki do ozdób świątecznych, obecnie teraz się z takimi już się nie spotkałem.
Fotki będą jak skończe, a teraz właśnie ide to zrobić. Do 18 remontowanie w domu, później na rabaty

I bardzo dobrze z tym bluszczem, bo to piekna roslina. No i sama Ciebie i to miejsce wybrała, więc super!
Luki 22:09, 17 sie 2013

Rabata skończona, ale niestety zdjęć brak. Kończyłem z latarką w ręce, chciałem jeszcze zrobić fotki w ciemnościach, ale zanim zdąrzyłem ustawić aparat to się wyładował
Madzenka 23:01, 17 sie 2013

Luki napisał(a)
Rabata skończona, ale niestety zdjęć brak. Kończyłem z latarką w ręce, chciałem jeszcze zrobić fotki w ciemnościach, ale zanim zdąrzyłem ustawić aparat to się wyładował

Czekamy zatem do jutra na fotki
polinka 08:27, 18 sie 2013

Dzięki wielkie Łukasz
Luki 11:10, 18 sie 2013

To krótka historia jednej rabaty :
Na początku było ściernisko

Początki mojej przygody z nowymi nasadzeniami

Po niespełna 3 latach zaczęło mi się strasznie nie podobać

Do boju musiały wkroczyć cięzkie narzędzia. Szpadel po pierwszej mniejszej tuji się złamał, zostałem z 60 centymetrowym szpadelkiem do wykopywania reszty krzewów, do akcji musiał wkroczyć pożądny łom
Widać łom w akcji

Po zakończeniu wykopywania ukazała się taki widok
Luki 11:14, 18 sie 2013

Zaczęło się kombinowanie jak to teraz posadzić. Nie było żadnych doradców, ani porad więc trzeba było działać. Oczywiście blusz trzeba sobie wyobrazić musi podrosnąć.
Planuje dosadzić trzmieline pienną pod sam płot, o o tym myślicie??
I oto efekt końcowy, proszę o konstruktywną krytyke jeżeli coś nie pasuje.
Cała rabat powstała z dostępnych roślin w moim ogrodzie. Gdybym coś kupował zrobiłbym troszeńke inaczej, ale jestem zadowolony

Zdjęcia bez nadmiernego słońca zrobie po południu
aksamitka 18:13, 18 sie 2013

Mi się podoba