Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 18:32, 23 lis 2014

Oczywiście wszystkie 4 takie same z jodły z szeroką czerwoną wstążką
Kindzia 18:37, 23 lis 2014

Biało-złoto-srebrny najładniejszy dla mnie. Ale pozostałymi nie pogardziłabym też...
malgorzata_s... 20:16, 23 lis 2014

Miałam wianki pod oknami w zeszłym roku Może w tym i waszą inspirację zgapię
MARIA 20:44, 23 lis 2014

Łukaszu
więc tak;
może widziałeś u mnie na zdjęciu kawałek powstającego tarasu, teraz już jest cały.
Z przodu na czole są deski brązowe, wysokość do podłogi 70 cm,
Na tym ciemnym tle chcę posadzić jasne jałowce , trawki i przed nimi myślałam o żurawkach, tylko tak jak pisałam wcześniej tj strona południowa.
Czy na tle jasnych jałowców można posadzić ciemne żurawki , ewentualnie ze trzy kolory ?
Taras ma długości 7m.
Chyba ,że jako dużo bardziej doświadczony ode mnie zaproponujesz coś innego .
Luki 19:45, 24 lis 2014

Kasiu cieszę się, że się podobają Chciałbym sobie zrobić taki jeden mega wypasiony, na który mam pomysł, ale niestety trzeba by na to mnóstwo ozdób. Może w przyszłym roku

Gosiu w środę jadę na giełdę to już sobie podkłady kupie bo były tanie, nie wiem czy nie za wcześnie, ale na podwórku nie powinny się obsypać... mam taką nadzieję.

Marysiu postaram się coś zaproponować w tym tygodniu, ale z tego co czytałem szukasz roślin mniej problemowych, a niestety żurawki takie nie są bo wymagają odmładzania, sadzonkowanie co pewien czas, trzeba nawozić, podlewać w upały. Ciemne mogą być na słoneczku jak najbardziej.
Ja bym posadził na twoim miejscu berberysy miniaturowe, np Bagatelle, Admiration, Kobold (zielony), Artropurpurea Nana. Tak na prawde krzewy są kilka złotych droższe od żurawek(któe do tanich nie należą) a żaden z nimi problem. Ładnie zdrowo rosną, słońce lubią jedynie zimą tracą liście, ale za to mają ładne owocki i pięknie się przebarwiają jesienią. No i chyba w sumie coś poleciłem

Szybki zdanie realacji:
-niby mam nadmiar czasu, a w tym tygodniu nie wiem gdzie głowe włożyć,
-ogrodniczkowanie trwa, zadołowałem dzisiaj bukszpany i kilka(naście) innych doniczek, trzeba jeszcze przygotować okrycia dla roślin,
-nie mam nadal pomysłu na prezenty urodzinowe dla siostry, taty i chrześniaka,
-czytam o brzozach na forum coraz więcej i coraz bardziej się martwie tym, że moja planowana bylinówka z brzozami w tle nie ma sensu, w sumie miały być jednocześnie ozdobą, a z drugiej strony pełnić ważną role zasłaniającą dom i okna sąsiada i przy okazji jego okropny kolor... nie wiem co mam z tym fantem zrobić...
-zima się u mnie zaczęła, czytać bóle kręgosłupa, a w szczegołności szyi powróciły i przeszkadzają w codziennym funkcjonowaniu.
Piotr_ 20:09, 24 lis 2014

Powiem jedno Zajefajne robisz te dekoracje kocham też robić ale jeszcze się nie zabrałem może na tygodniu wieczorami
boguslawa_ma... 20:12, 24 lis 2014

Łukasz wianki twoje super,aż mi wstyd bo ja poszłam po gotowca do kwiaciarni.
malgorzata_s... 20:20, 24 lis 2014

Łukasz chyba i ja na giełdę się wybiorę jeśli mówisz że podkłady tanie ale nie w tym tygodniu. Mam ochotę na parę nowych ozdóbek
MARIA 20:52, 24 lis 2014

Dziękuję Łukaszu
ja tak naprawdę jeszcze nie wiem co lubię, ponieważ do tej pory sadziłam cośkolwiek ,bez żadnych planów i zero wiedzy.
Podoba mi się dużo roślin, które u was widzę, podobają mi się Twoje kompozycję bo są kolorowe , Twój ogród jest w moim odczuciu bardzo radosny.
Poczekam też na Twoją propozycję żurawkową , chociaż te berberysy które polecasz już pooglądałam w katalogu roślin i już trochę się orientuję o czym piszesz
Na razie mi się nie spieszy , jak mi poleciła Kasia będę rysowała , już podkład mam przygotowany .
Myślę , lub taką mam nadzieję, że po przeczytaniu wielu historii ogrodowych nie kupię już nic bez planu.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
agata19762 11:43, 25 lis 2014