Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Madzenka 16:19, 05 sty 2015

Łukasz Twój ogród mi się bardzo podoba, uwielbiam te kolory na rabatach! Każda kolejna zmiana jeszcze piękniejsza
Ewik 19:52, 05 sty 2015

Luki napisał(a)

Pod koniec miesiąca skończyłem rabatę z hortensjami...

Część super zmian oglądałam wcześniej, pozostałe aż dech zapiera .Powiedz mi co to za trawki miedzy żurawkami ? Jakaś turzyca ?
leon60 20:40, 05 sty 2015

Łukasz zmiany niesamowite, śledzę cały sezon z zapartym tchem i wszystko pamiętam doskonale ale fajnie teraz zobaczyć podsumowanie bardzo mi się podoba
Katkak 20:44, 05 sty 2015

Łukaszek ale fajne podsumowanie roku zrobiłeś. Niby wszystko już widziałam, ale znów oglądałam z zachwytem i zazdrością dla Twoich umiejętności planowania tych przepięknych rabat. Ja od wiosny mam zamiar zacząć rewolucję u siebie, a pomysłów prawie zero, ech. Wiem tylko mniej więcej jakie rośliny bym chciała, ale jak to wszystko zaplanować, rozplanować żeby miało ręce i nogi, to już masakra. Mam nadzieję, że jak w przyszłym roku będziesz robił podsumowanie roku 2015 to znajdzie się gdzieś tam zdjęcie z mojego skromnego ogródeczka . Szczerze Ci powiem, że z jednej strony ogromnie się cieszę na to spotkanie, a z drugiej mam wielkiego stresa, bo wiem jakim perfekcjonistą jesteś, a mojemu ogródkowi do perfekcji jak stąd do księżyca . Ale liczę na wyrozumiałość i podpowiedzi jak zrobić, żeby go choć ociupinkę do tej perfekcji przybliżyć . Ale się rospisałam . Pozdrowionka zostawiam .
Borbetka 22:37, 05 sty 2015

No i nie warto słuchać bręczących. Zawsze rób wszystko zgodnie z własnym postanowieniem. Efekty są powalające i tego się trzymaj . Jest po prostu zjawiskowo.
Luki 22:48, 05 sty 2015

Jagodo mam nadzieję, że ten rok też będzie pracowity. Nie lubię ćwiczyć, a praca w ogrodzie to sporo ruchu, od tego ciągłego siedzenia już mnie plecy bolą

Agato na dzień dzisiejszy nie znam miejsca w okolicy gdzie stale można kupić hortensje. Trzeba szukać, ale jak coś znajdę to postaram się dać znać.
Najważniejsze to nie kupuj wiosną w pośpiechu przez internet, bo ja tak pozamawiałem różnych rzeczy i teraz większość leży na kompoście

Marzenko nie wiesz jak mnie to cieszy Mam ogromne nadzieje, że wszystkie zmiany będą przynosiły efekty w tym roku.

Ewo na początku obwódki żurawkowej jest turzyca Amazon Mist, dalej między żurawkami turzyca Evergold

Olu nie będę ukrywał, że robiąc to podsumowanie miałem duży uśmiech na twarzy Oby ten rok też był taki owocny w zmiany

Kasiu ja swój ogród poniekąd traktuje jako poletko doświadczalne, ale dzięki ogrodowisku staram się je ładniej ubierać, dużo się tutaj nauczyłem i z efektów jestem zadowolony. Co do odwiedzin mam nadzieję, że uda mi się te plany spełnić. Na ten rok mam zaplanowanych już 8 wyjazdów, a co się nawinie w trakcie sezonu to nie wiadomo. No i oczywiście wszystkie plany może zweryfikować praca o ile ją znajdę w tym naszym piękny kraju Dość stresujący ten etap w życiu...ale już się nie będę rozczulać nad tym tematem
Oczywiście jeżeli plan wyjazdu na Podkarpacie wypali to nie masz się czym stresować, chyba taki straszny nie jestem

Borbetko ja już tak mam, że zawsze robię na przekór domownikom, ale tylko dlatego, że gdy ich słucham w większości przypadków odnoszę niepowodzenia... teraz wychodzę na wyrodne dziecko
Mimo wszystko będę działać dalej
Mille 22:51, 05 sty 2015

Witam w Nowym Roku, bo chyba nie było mnie tu ostatnio. Zmiany podglądałam na bieżąco, ale jeszcze raz powtórze - dobrze, że nie słuchasz się ani domowników, ani innych doradców, którzy z litości do ogrodowych shreków próbują, zasiać wątpliwości....

Wszystkiego dobrego na Nowy Rok
lojalna_ 23:04, 05 sty 2015

Łukasz najfajniejsze w tym wszystkim jest to, ze ogród jest Twój . Ty decydujesz , jak gdzie posadzic, masz swoje upodobania i wszystko Ci wychodzi tak naturalnie. Łatwosc w dbałosci o ogród w którym ciezka praca jest dla Ciebie oczywistoscia

Luki 23:15, 05 sty 2015

Jakie plany na 2015...
- dokończyć 2 rabaty zaczęte jesienią
- oczywiście zmienić linie jednej rabaty, żeby czasem nie zapomnieć jak się kostke układa
- najważniejsze to wczesną wiosną rozłożyć linie kroplującą na większości rabat bo zbyt dużo czasu zajmuje podlewanie, automatyka może kiedyś zawita, na pewno nie w najbliższych 2 latach
- zmiany w przedogródku
- budowa wędzarni... ehh tego nawet nie komentuje, ale niestety nie ja rządze
- najważniejsza sprawa na ten rok: nowa i największa rabata w całym ogrodzie na samym końcu działki. Najważniejszym jej elementem będą drzewa (nie mam pojęcia jakie), które chyba wiadomo co mają zasłonić
Rabata będzie w kształcie litery L ( taki falisty jęzor ) 8x6 metrów. Oczywiście cały bałagan zniknie, łącznie z siatką zarośniętą trawą

- sporo kosmetycznych zmian na kilku rabatach.
- będzie też wielka rozróba spowodowana podłączeniem do budowanej kanalizacji
- jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem będe zakładał ogród wg mojego projektu u siostry.
Oczywiście projekt nie gotowy i nadal nie jestem niczego pewien
(wersja mało aktualna)

Chociaż jest miejsce z ławeczką przy altanie, którego jestem pewien na 100% i chciałbym je stworzyć już w tym roku najpierw jednak, brukowanie, nawożenie ziemi, równanie, nawadnianie, elewacja i jak posadzę jakieś rośliny to będzie sukces
Krys 23:27, 05 sty 2015

Luki pozdrawiam w Nowym Roku i zycze wiele radosci i nowych pomyslow choc ogrod juz jest piekny i kolorowy,oswietlenie swatecze super