Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

iwonadm 07:35, 27 sty 2015

Łukasz pozdrawiam
masz fajny teren do zaaranżowania, ja powoli będę też rozbudowywać moje rabaty, najgorzej, że muszę robić to sama, bo mąż nie lubi ogrodu i wszędzie chciałby tylko trawę i thuje.
Ostatnio czytałam Zieleń to życie i pokazywali ładne lipy do małych ogrodów tego na ogrodowisku nie było Może grujecznik pendula lub wiąż camperdowni
Czy myślisz o jakimś szczepionym drzewie?
ja mam zwykłego grujecznika na razie go tnę
Luki 17:18, 27 sty 2015

Danusiu do zgapienia zapraszam o ile będzie co bo niczego nie jestem pewien przy tej rabacie, ale co coś rosnąć będzie. Nie powstanie ona jednak tak szybko bo najprawdopodobniej skończę ją dopiero jesienią
Ja ostatnio niby czasu mam dużo, ale przez to za co się nie zabiorę trwa 3 razy dłużej niż zwykle.

Iwonko również uważam teren za ciekawy bo to koniec działki i mam nadzieję, że uda się zrobić fajny zakątek, do tego planuje ławeczkę pod leszczyną z widokiem na tą rabatę, chociaż jakikolwiek atrakcyjny widok będzie najwcześniej w 2016, ale poczekam.

Co do drzew, to nad lipami nie myślałem i muszę prześledzić temat, tylko zastanawiam się, czy nie będzie z niej opadał jakiś klejący nalot na liście roślin.
Drzewa typu Pendula odpadają bo nie zasłonią domu sąsiada, którego wybitnie nie lubię (domu oczywiście ). Chciałbym żeby było średniej wielkości. Spory problem z wyborem będzie
iwonadm 17:24, 27 sty 2015

To moze jakaś śliwowiśnia albo jabłoń rajska
Katkak 18:19, 27 sty 2015

Łukaszek ale fajnie, że napisałeś jakie żurawki nadają się na miejsca słoneczne . Wiem, że wciąż jesteś o to pytany i nie miałam serca zawracać Ci tym głowy, a tu "samo" wyskoczyło . Skrzętnie zanotowałam i będę miała na wieki wieków . Z utęsknieniem czekam na Twoją "paszczę"
Annn 18:54, 27 sty 2015

Cześć, masz piękny ogród i te żurawki... marzenie! Na pewno będę często zaglądać
Luki 19:41, 27 sty 2015

Iwono myślałem o śliwach i w sumie jeden czynnik bardzo mi się podoba, a mianowicie ich cena i łątwa dostępność w sumie z Miskantami ML, hortensjami VF i innymi roślinami ciekawie by to wyglądało. O rajskich jabłoniach muszę poczytać
Cieszę sie z pomocy bo takie doradzanie bardzo pomaga, a chętnych nie za dużo

Kasiu fakt w kilku miejscach opisywałem w ten sposób żurawki, ale szczerze to sam już nie pamiętam w których miejscach, ale ja zawsze chętnie odpowiem

Annn dziękuje bardzo i oczywiście zapraszam
Ewa777 19:44, 27 sty 2015

Mogę dopisać, że nalewka z rajskich jabłuszek jest pyszna
Iwk4 19:58, 27 sty 2015

Łukasz śliwa wiśniowa ma ładny pokrój, rajska jabłoń wolno przyrasta. Wprawdzie słabo ją przycinałam, ale jest mniej atrakcyjna chyba od śliwowiśni.
U mnie masz rajską jabłoń, ma 10 lat i wcale nie jest za wielka. W tym roku spróbuję ją przyciąć:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/64/645124/original.JPG
I mocne słońce dało jej w tym roku popalić, biedactwo.
Iwk4 20:00, 27 sty 2015

A zappomniałam napisać, ze projekt rabatki mi się podoba i nawet nie mam pomysłu, czy coś zmieniać. Dla mnie jest ok.
Ale ja dziś w gorączce majaczę, to wiesz
Poproś Małą Mi, niech zerknie na plan
Ewa777 20:41, 27 sty 2015

Łukasz, a ambrowca nie chcesz, bo Ci się nie podoba, czy z innego względu?