Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 20:49, 27 sty 2015

Ewo patrz pech chciał, że trafiło na 100 procentowego abstynenta więc ta wiadomość niespecjalnie przemawia do mnie jako atut

Iwonko jak śliwy rosną wiem bo sam posadziłem w tym roku jedną, jest na końcu rabaty z bukszpanami i sąsiedzi mają kilkunastu letnie okazy i ich wielkość jest zadowalająca. Zastanawiam się też nad jarząbem Fastiagiata, ale jedna szkółka ma je na śląsku i to na dodatek ponad 3 metrowe, 100km z wystającymi drzewami z auta nie pojadę

Do Ani to ja oczywiście napiszę, ale wiem, że teraz jest zapracowana, więc spróbuje wyłapać moment kiedy buszuje po forum

No i z jabłoni się wyleczyłem, jednak mało gęsta i za wolno rośnie. Wole przycinać zbyt szybki wzrost, niż czekać 10 lat na przysłonięcie niechcianego widoku
Iwk4 20:56, 27 sty 2015

Jak ją sadziłam (rajską jabłoń), nie było jeszcze takiego wyboru drzew. Faktycznie, pięknie kwitnie, ale jak poznałam śliwo-wiśnię na forum (posadziłam jesienią z małą koroną), to dziś bym wolała 10 śliw zamiast tej jabłoni. )
Z przewozem drzew jest problem. Ja się zastanawiam, czy jak kupię drzewa, to czy mi ze szkółki by nie przywieźli? Jak blisko...
Luki 20:56, 27 sty 2015

Ewo ambrowiec to duże drzewo, trudno dostępne, a jak widziałem raz w szkółce to cena była bardzo zaporowa. Chcę trochę pojeździć w tym roku po szkółkach w Polsce, ale niestety drzewo to nie bylinka i nie zawsze wejdzie do samochodu

Iwonko ze szkółek drzewa przywożą, ale u mnie w pobliżu tylko centra ogrodnicze, gdzie ceny drzew są wysokie lub jakość marna, a nie chce wiedzieć ile trzeba by zapłacić za transport. Będę miał cały sezon na poszukiwanie drzew, więc mam nadzieję, że znajdę
Madzenka 21:03, 27 sty 2015

iwonadm napisał(a)
Łukasz pozdrawiam
masz fajny teren do zaaranżowania, ja powoli będę też rozbudowywać moje rabaty, najgorzej, że muszę robić to sama, bo mąż nie lubi ogrodu i wszędzie chciałby tylko trawę i thuje.
Ostatnio czytałam Zieleń to życie i pokazywali ładne lipy do małych ogrodów tego na ogrodowisku nie było Może grujecznik pendula lub wiąż camperdowni
Czy myślisz o jakimś szczepionym drzewie?
ja mam zwykłego grujecznika na razie go tnę

Jeste o lipach w artykule o formowanych drzewach
U Kapiasow jest przepiekny szpaler formowanych lip. To po grabach najpopularniejsze w Europie Zachodniej drzewa formowane/alejowe
Ewa777 21:03, 27 sty 2015

Łukaszu, pytałam o ambrowca, bo mi się bardzo podoba. Widziałam w sklepach internetowych odmianę gumball, która rośnie do 1-2 metrów. Kosztuje około 80zł, ale w grę wchodzą tylko zakupy internetowe. W stacjonarnych szkółkach nie słyszeli o takiej odmianie
Viola 21:13, 27 sty 2015

Łukasz, Ty chyba potrzebujesz czegoś co długo trzyma liscie i jest rozłożyste. To jarząb jest tego przeciwieństwem. Fajnych klonów jest sporo, a może miłorząb?
Luki 21:16, 27 sty 2015

Marzenko widziałem ten szpaler i faktycznie robi wrażenie i jeżel dobrze pamiętam to ten szpaler.

Tak nawiązując do lip to sąsiad miał piękne wielkie drzewo, nie chcielibyście widzieć jak jesienią je 'przyciął' chociaż kto wie może i wyjdzie z tego coś dobrego.

Ewo ambrowce bardzo mi się podobają, ale zakupy internetowe w tej sprawie nie wchodzą u mnie w grę Ja muszę drzewo widzieć, jaki ma pokrój, pień. W tej kwesti powiedzmy, że jestem wymagający
Marzy mi się 4,5 metrowy buk z pobliskiego centrum ogrodniczego, ale jeden tysiak przerasta mnie tak jak jego wysokość

Violu ja chce posadzić 3 drzewa po łuku, więc kolumnowe drzewa by się sprawdziły, myślałem o posadzeniu jednego klona, ale co do tych drzew mam mieszane uczucia
Viola 21:26, 27 sty 2015

No przecież. Trzy czerwone kropki... To może pojdz w graby? Czy juz za dużo?
Luki 21:28, 27 sty 2015

Violu no właśnie myślę, że żywopłot grabowy i graby jako drzewa to będzie za dużo. Nie powiem podobały by mi się 3 Fastiagiaty, ale chyba bym przedobrzył
AlKa 21:29, 27 sty 2015

Ewa777 napisał(a)
Łukaszu, pytałam o ambrowca, bo mi się bardzo podoba. Widziałam w sklepach internetowych odmianę gumball, która rośnie do 1-2 metrów. Kosztuje około 80zł, ale w grę wchodzą tylko zakupy internetowe. W stacjonarnych szkółkach nie słyszeli o takiej odmianie

Z tymi zakupami przez internet to różnie bywa, cena może i 80zł ale jaka wielkość?