Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 10:43, 27 paź 2013

ewsyg napisał(a)
Łukasz jest bardzo fajny program do projektowania rabat, nazywa się Garden Puzzle. Wczoraj się bawiłam, super.

Właśnie się pobawiłem, nawet fajny ale brakuje widoku bardziej z góry i w darmowej wersji mało roślin... nie te czasy nic nie chcą udostępnić za darmo.

Mało to prawdziwe Drzewo to wierzba mandżurska, trzy thuje szmargda posadzone, rh również już tam rosną, żółty berberys też z tego miejsca brakuje trzmieliny na pniu. Ogólnie nie tak sobie to wyobrażam Jak będzie trzeba to wykasuje zdjęcie.
monteverde 10:47, 27 paź 2013

No wypasiona sportowa bryka graj w totka jak przyjdzie żurawka to zrobię zdjęcie a ja bym te grzybki zaraz zrobiła
Luki 10:48, 27 paź 2013

asc napisał(a)

Łukasz.... nie należę do strachliwych i ostrożnych.. całe życie bawiłam się w sporty uważane za ekstremalne.... ale znam takich pseudorajdowców o których mogę napisać w czasie przeszłym... a o autach że były wypasione bryki... Nie ma rajdowców i nie ma bryk....

Lilie moje rosną przysypane lekko korą.... większosć w czasie już tak wylazła na wierzch, że widać cebule na powierzchni.. zakopywanie głębiej niż trzeba mija sie z celem, bo przemarzanie gruntu i tak mamy do ok metra (u Ciebie chyba 80cm) Ale tego sie uczysz.. więc wiesz.....

Muszę policzyć kiedy ile ja mam odmian mojej zbieraniny Ale będzie to trudne

Aniu spokojnie jechałem na zamkniętej drodze i sam nie odważyłem się jechać więcej niż 130, chciałem tylko poczuć raz w życiu takie przyśpieszenie, reszta przejażdzki odbyła się z właścicielem, który jeździ po torach, całośc trwała zaledwie 3 minuty, ale było warto. Na codzień jestem spokojnym kierowcą przestrzegającym przepisy i nielubiącym szybkości na drogach

Takie liczenie bardzo zaskakuje Przemarzanie w moich okolicach już mam przerobione a lilie faktycznie wypycha na wierzch po jakimś czasie, więcej już nie będę sadził i w przyszłym roku czeka mnie wykopywanie połowy bo w miejscach gdzie sadziłem 3 cebule czasem po 3 latach jest 5-10
agatanowa 18:15, 27 paź 2013

Luki, nie wiem, czy znasz taką szkołę i tory: http://www.sjs.pl/?
Ponoć dla osób zainfekowanych bakcylem motoryzacyjnym, jest to bardzo fajna, wręcz kultowa sprawa. Warto skorzystać z kursu np. I stopnia (mąż był, ponoć uczą bardzo przydatnych aspektów, np. poślizgu kontrolowanego). A dla totalnie zakręconych (i osób, które nie mają, co z pieniędzmi zrobić, bo nie kupują roślin ) jest propozycja jazdy "odjechanymi" furkami, oto lista: http://www.drivingexperience.pl/
Luki 18:42, 27 paź 2013

Ja może jestem zainfekowany bakcylem, ale nie tak bardzo i raczej od strony nowinek technicznych stosowanych w samochodach i stylistyki. Za jazdą samochodem jakoś nie przepadam, jeżdże i tyle a taki wybryk to była po prostu ciekawość, ale nie powiem na taką szkółke bym z chęcią poszedł.... może kiedyś Ahhh Ferrari California... marzenie
makkasia 19:03, 27 paź 2013

Witam,
bywam u Ciebie regularnie, pisałam już ale wywaliło mi cały list i przez parę dni nie miałam sieci .
Podziwiam Twoje kolekcje ale przede wszystkim świetną kondycję Twoich roślin i kompozycje.
Ja mam aż 2 odmiany zielonych żurawek, 3 czerwone, i jedną żelazną prawie czarno fioletową żurawkę i zielono-pomarańczową czyli razem 7 odmian oczywiście nie wiedziałam jak się nazywały bo u mnie są sprzedawane pod nazwą żurawka i tyle
Dzięki Tobie wiem jak sie nazywają
Lime Marmelada, Pear Crisp, Z czerwonych tylko jednej jestem pewna to Cherry Cola i to jest moja ulubiona żurawka - kocham ją za to że rośnie na moich piachach w pełnym słońcu i prawie cały czas kwitnie swoimi czerwonymi kwiatkami. u innych żurawek kwiaty mnie nie zachwycają ale u tej uwielbiam.
Dzięki za piękne zdjęcia i za wiedzę.
pozdrawiam serdecznie Kasia
Magda70 21:27, 27 paź 2013

Luki napisał(a)
Ostatnio mam strasznie mało czasu, ciągle coś do zrobienia.
Wczoraj pierwszy raz w tym roku i raczej ostatni wybrałem się a grzybki do lasu. Jako, że grzybów jeść nie cierpie zbierałem dla rodzinki, a ja korzystałem ze spokoju w lesie i świeżego powietrza.

W ogrodzie praktycznie wszystko zrobione, co nie potrzebne wycięte lub wyrzucone, liście pograbione i wywiezione, cebulki posadzone.... pozostało gromadzić różnego typu okrycie na z... Teraz tylko chodzę po ogrodzie i planuje co zmienić. Mam chęć na dużą rewolucje na rabacie przy domu, niestety pojawia się problem ze skalniakiem... co tu zrobić z 40 roślinkami, które lubie, nie wspominam już o kolejnych miniaturowych iglaczkach, również je lubie, ale wszędzie przeszkadzają..... co mi w zeszłym roku odbiło, żeby tyle tego posadzić Na nowej rabacie poza krzewami, które bym zostawił miałaby się pojawić trawka Frosted Curls i ta druga lekko brązowa, której nazwy nie pamiętam, ale niedawno kilka osób kupowało to znajde . Kulki bukszpanowe z żółtą hakone, buksikowy zywopłocik, liliowce i żurawki. Z rabaty wyeksmitowane musiałoby być 6 iglaczków, ok 40 roślin skalnych, kilka lili, tawuła i dwa większe jałowce. Musze wyrysować plan i mocno nad tym pomyśleć, chociaż usunięcie sklaniaka już się nie spodobało niektórym domowinkom. Prace będzie trzeba zaplanować chyba na termin wakacji rodziców a poszukiwanie tanich kulek zacząć już dzisiaj co w moich okolicach będzie nie lada wyczynem...

Wiosną również pozbywam się trawy w przedogródku, nie lubie ponosić kosztów na trawnik,a wymaga całkowitej wymiany.... lepiej wysypie korą całość i dosadze pas 20 żurawek w sumie w całym ogrodzie przybędzie miejsca na około 70 żurawek już się cieszę.

Podczas spacerku po rabatach zrobiłem sobie też zestawienie ile to roślin niektórych gatunków u mnie się zebrało, kilka przykłądów: 105 odmian żurawek, 53 liliowców, 30 rojników, 20 host i ponad 200 cebul lili ale się tego nazbierało, sam się dziwie, że się to u mnie mieści.
Po spacerku niestety musiałem spędzić 2,5 godziny na sprzątaniu pokoju...1,5 godziny szorowania... zachciało mi się białej podłogi

Tak jeszcze wspomne tylko o spełnionym marzeniu w dniu wczorajszym. Zawsze chciałem się przejechać jakimś super samochodem, wczoraj miałem właśnie okazje.. 3,9 sekundy do setki... coś niesamowitego o maksymalnej prędkości nie wspominam bo jeszcze jacyś stróże prawa przeczytają. Po wyjściu z samochodu szkoda, że nikt mi zdjęcia nie zrobił, mine musiałem mieć zabawną, radocha jak dziecko powiem tylko tyle... ja chcę jeszcze raz......

No to trzasnąłem posta. Muszę jeszcze znaleźć wszystkie obserwowane wątki bo powiadomienia postanowiły się wykasować..

o w morde...jakie plany
Grzybki lubię i zbierać i jeść...
Skalniaczka ustawialam w zeszłym roku i też mam chęć go rozebrać...(M by mnie chyba z domu wywalił )
A rodziców to może wcześniej na te wakacje wyślij??
malgorzata_s... 21:32, 27 paź 2013

Luki ale masz plana o matuchno. przejażdżka fajna życzę Ci takiego samochodu w garażu. Pozdrawiam
Luki 21:52, 27 paź 2013

Magda70 napisał(a)

o w morde...jakie plany
Grzybki lubię i zbierać i jeść...
Skalniaczka ustawialam w zeszłym roku i też mam chęć go rozebrać...(M by mnie chyba z domu wywalił )
A rodziców to może wcześniej na te wakacje wyślij??

Oczywiście to nie wszytskie plany pozostaje poszerzanie rabaty z czym wiąże się demolka wymurowanego obrzeża z kostki, możliwe że demolka całej jednej rabaty, ale póki co nie mam na nią żadnego pomysłu, na koniec trzeba stworzyć jakąś rabate na tyłach ogródu na któreą będę wsadzał zbędne rośliny z inncyh rabat, a rośliny zawsze się mogą kiedyś przydać.
U mnie na temat rozwalania sklaniaka podobne zdanie "a po co tak łądnie wygląda"
Rodziców najlepiej byłoby wysłać gdzieś w marcu lub kwietniu bo zakładam, że wiosna już będzie
Luki 21:57, 27 paź 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Luki ale masz plana o matuchno. przejażdżka fajna życzę Ci takiego samochodu w garażu. Pozdrawiam

Wyżej napisałem, że to nie wszystkie plany Tak samochodu oczywiście i najlepiej nie jednego i jak mówi moja ulubiona postać z animacji "jeden na codzień, a drugi do teściów i do kościoła"