Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

agatanowa 22:09, 21 paź 2013

Ok, posadzę pod kuchnią , głębiej i okryję

Powodzenia z cisem, cel uświęca środki
Nati 09:57, 22 paź 2013

hej! może miałbyś pomysły na identyfikację moich żurawek, proszę zajrzyj na wątek na końcu dodałam dziś fotki.pozdrowienia lecą.....
Luki 23:08, 26 paź 2013

Ostatnio mam strasznie mało czasu, ciągle coś do zrobienia.
Wczoraj pierwszy raz w tym roku i raczej ostatni wybrałem się a grzybki do lasu. Jako, że grzybów jeść nie cierpie zbierałem dla rodzinki, a ja korzystałem ze spokoju w lesie i świeżego powietrza.

W ogrodzie praktycznie wszystko zrobione, co nie potrzebne wycięte lub wyrzucone, liście pograbione i wywiezione, cebulki posadzone.... pozostało gromadzić różnego typu okrycie na z... Teraz tylko chodzę po ogrodzie i planuje co zmienić. Mam chęć na dużą rewolucje na rabacie przy domu, niestety pojawia się problem ze skalniakiem... co tu zrobić z 40 roślinkami, które lubie, nie wspominam już o kolejnych miniaturowych iglaczkach, również je lubie, ale wszędzie przeszkadzają..... co mi w zeszłym roku odbiło, żeby tyle tego posadzić Na nowej rabacie poza krzewami, które bym zostawił miałaby się pojawić trawka Frosted Curls i ta druga lekko brązowa, której nazwy nie pamiętam, ale niedawno kilka osób kupowało to znajde . Kulki bukszpanowe z żółtą hakone, buksikowy zywopłocik, liliowce i żurawki. Z rabaty wyeksmitowane musiałoby być 6 iglaczków, ok 40 roślin skalnych, kilka lili, tawuła i dwa większe jałowce. Musze wyrysować plan i mocno nad tym pomyśleć, chociaż usunięcie sklaniaka już się nie spodobało niektórym domowinkom. Prace będzie trzeba zaplanować chyba na termin wakacji rodziców a poszukiwanie tanich kulek zacząć już dzisiaj co w moich okolicach będzie nie lada wyczynem...

Wiosną również pozbywam się trawy w przedogródku, nie lubie ponosić kosztów na trawnik,a wymaga całkowitej wymiany.... lepiej wysypie korą całość i dosadze pas 20 żurawek w sumie w całym ogrodzie przybędzie miejsca na około 70 żurawek już się cieszę.

Podczas spacerku po rabatach zrobiłem sobie też zestawienie ile to roślin niektórych gatunków u mnie się zebrało, kilka przykłądów: 105 odmian żurawek, 53 liliowców, 30 rojników, 20 host i ponad 200 cebul lili ale się tego nazbierało, sam się dziwie, że się to u mnie mieści.
Po spacerku niestety musiałem spędzić 2,5 godziny na sprzątaniu pokoju...1,5 godziny szorowania... zachciało mi się białej podłogi

Tak jeszcze wspomne tylko o spełnionym marzeniu w dniu wczorajszym. Zawsze chciałem się przejechać jakimś super samochodem, wczoraj miałem właśnie okazje.. 3,9 sekundy do setki... coś niesamowitego o maksymalnej prędkości nie wspominam bo jeszcze jacyś stróże prawa przeczytają. Po wyjściu z samochodu szkoda, że nikt mi zdjęcia nie zrobił, mine musiałem mieć zabawną, radocha jak dziecko powiem tylko tyle... ja chcę jeszcze raz......

No to trzasnąłem posta. Muszę jeszcze znaleźć wszystkie obserwowane wątki bo powiadomienia postanowiły się wykasować..
Madzenka 23:51, 26 paź 2013

Dzień przemysleń Bukszpany wiosną wiesz gdzie możesz kupić
monteverde 01:36, 27 paź 2013

Myślał i wymyślił miejsce na żurawki, zdolniacha z Ciebie Kupiłam nową żurawkę 'Maroon Blush' , co o niej napiszesz? Ja uwielbiam las i zbieranie w nim grzybów, ale jakoś w tym roku to nawet nie można nazwać tego śladowymi odwiedzinami, cały czas jest coś pilniejszego a może nazwę tej bryki napiszesz? pozdrawiam
agatanowa 01:46, 27 paź 2013

Luki napisał(a)
Ostatnio mam strasznie mało czasu, ciągle coś do zrobienia....

Luki, wszystko u Ciebie toczy się, jak należy. Tak jak pory roku w naturze.

Z prędkością nie przesadzaj. Szkoda niepowtowana byłaby Ciebie.
iwonadm 08:38, 27 paź 2013

witam widzę że jesteś ekspertem od Żurawek
na prawdę piękne okazy.
Uwielbiam też liliowce, a w tym roku zasadziłam po raz pierwszy 14 lilii.
ewsyg 08:42, 27 paź 2013

Łukasz jest bardzo fajny program do projektowania rabat, nazywa się Garden Puzzle. Wczoraj się bawiłam, super.
Mala_Mi 10:10, 27 paź 2013

3,9 sekundy do setki... coś niesamowitego o maksymalnej prędkości nie wspominam

Łukasz.... nie należę do strachliwych i ostrożnych.. całe życie bawiłam się w sporty uważane za ekstremalne.... ale znam takich pseudorajdowców o których mogę napisać w czasie przeszłym... a o autach że były wypasione bryki... Nie ma rajdowców i nie ma bryk....

Lilie moje rosną przysypane lekko korą.... większosć w czasie już tak wylazła na wierzch, że widać cebule na powierzchni.. zakopywanie głębiej niż trzeba mija sie z celem, bo przemarzanie gruntu i tak mamy do ok metra (u Ciebie chyba 80cm) Ale tego sie uczysz.. więc wiesz.....

Muszę policzyć kiedy ile ja mam odmian mojej zbieraniny Ale będzie to trudne
Luki 10:31, 27 paź 2013

Marzenko o bukszpanach już wiem troszke daleko jak na wyjazd tylko po 10-15 krzewów, ale jak zaplanuje więcej rzeczy na Wrocław to się wybiore, ewentualnie w drodze do rodziny za granice

Aniu 'Maroon Blush' jeszcze nie mam, ale jest zapisana na liście bo jest piękna rośnie dobrze... wiem od kolekcjonera. Jak przyniosłem pełny koszyk grzybów do domu to tylko usłyszałem "kto to teraz będzie przygotowywał" Samochód to Audi R8 nieosiągalne w moim życiu ale przejażdżkę będę bardzo pamiętał

Agato spokojnie należę do osób, które starają się przestrzegać przepisów na drodze,a szybkość to nie mój przyjaciel zawsze jak mamy gdzieś jechać a jest małe opóźnienie nigdy nie jestem kierowcą

Iwono bardzo dziękuje staram sie bardzo dbać o żurawki. Liliowce i lilie to moje ulubione kwiaty