Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

kachat 16:45, 08 lip 2014

Agata, ale ja bym prosiła różane rabatki tak trochę z dala bardziej Bo z bliska kwiaty piękne, ale całości nie widać - jak ja mam od ciebie zgapiać kompozycje, jak nic nie widać
agatanowa 16:52, 08 lip 2014

Nie masz nic zgapiać, Kachat, nie pozwalam, prawa autorskie!
Nallar 16:57, 08 lip 2014

Forum zbyt otwarte nie będziemy zdradzać rodzinnych sekretów.

Agata doradzałaś mi żeby te skoszone łany pokrzyw i chwastów zostawić na tej polanie? dobrze zrozumiałam? jak długo tam mają leżeć?
Planowałam to spryskac rundapem, a po trzech tygodniach przejechać glebogryzarką, co myślisz, co myślisz?
kachat 16:58, 08 lip 2014

No teraz nawet nie mogę, bo dokumentacji pierwowzorów nie udostępniasz Chyba będę musiała się przejechać na rowerze w twoje okolice i przez płot zgapić, ech...
agatanowa 17:16, 08 lip 2014

Nallar napisał(a)
Forum zbyt otwarte nie będziemy zdradzać rodzinnych sekretów.

Agata doradzałaś mi żeby te skoszone łany pokrzyw i chwastów zostawić na tej polanie? dobrze zrozumiałam? jak długo tam mają leżeć?
Planowałam to spryskac rundapem, a po trzech tygodniach przejechać glebogryzarką, co myślisz, co myślisz?

słusznie

Ewa, mój wyraźny stosunek znajdziesz tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy

Ja z tym zgłuszaniem chwastów ściętą roślinnością niestety nie mam zadnego doświadczenia, jedynie słyszłam o tej metodzie i tylko hasłowo. Chyba Paweł 200_20 chce stosować, na razie stosuje pokrycie ziemi folią, solaryzację
agatanowa 17:21, 08 lip 2014

kachat napisał(a)
No teraz nawet nie mogę, bo dokumentacji pierwowzorów nie udostępniasz Chyba będę musiała się przejechać na rowerze w twoje okolice i przez płot zgapić, ech...

kachat, ja się śmieję, po prostu moje kompozycje są do bani, już bym przerabiała, nie zachwycają i dlatego w zasadzie makra pokazuję
plus mam jeszcze dużo pustostanów

ja nie mam tez typowej różanki, róże mam to tu, to tam i nawet roku nie mają, więc to drobne krzaczki

zapraszam na oględziny

ale patrz tu na zdjęcia Robaczka: https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1376

to są dopiero kompozycje!

oczywiście u Vivy, Jasi-poziomki, Pszczelarni-Ewy, Gabrieli, jambosany, akanty możesz podpatrzec najprawdziwsze kompozycje różane
Kasya 17:24, 08 lip 2014

agatanowa napisał(a)

kachat, ja się śmieję, po prostu moje kompozycje są do bani, już bym przerabiała, nie zachwycają i dlatego w zasadzie makra pokazuję
plus mam jeszcze dużo pustostanów

oj tam oj tam
bylam
widzialam
i mam inne zdanie
mira 17:28, 08 lip 2014

agatanowa napisał(a)

Niestety malwy mają już bardzo zaawansowaną rdzę, na to pieruństwo chyba nic nie działa, jak czytałam, więc niczym nie bziukam poza środkami ekologicznymi.

W ubiegłym roku złapały późno, więc nacieszyłam się kwiatem, ale w tym - grzyb przezimował w ziemi, na roślinie - i od poczatku wegetacji rośliny obserwuję jednocześnie rozwój choroby, mam nadzieję, że dadzą radę zakwitnać. Moje są pełne, ponoć te rdza lubi najbardziej zżerać. Szkoda, bo malwy doprawdy są piękne.

Może Mazan-Walerek coś poradzi...

A powiedz mi jeszcze jak się mają rośliny obok malwy czy nie łapią tej rdzy
pytam bo dostałam nasionka czarnej malwy- wysiałam rok temu i ładne dwie kupki/sadzonki się wykluły, cudnie przezimowały rosły ale nadal są na etapie kępki liści które stale obrywam te porażone, chyba nie zakwitnie a ja się zastanawiam czy mam cierpliwość
pozdrawiam
mira 17:30, 08 lip 2014

Kasya napisał(a)

oj tam oj tam
bylam
widzialam
i mam inne zdanie

Rób sobie choć dla siebie zdjęcia całości to będziesz widziała jak to wygląda i co zmienić, na bylinowych rabatach końca nie ma
Nallar 18:00, 08 lip 2014

agatanowa napisał(a)

słusznie

Ewa, mój wyraźny stosunek znajdziesz tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy

Ja z tym zgłuszaniem chwastów ściętą roślinnością niestety nie mam zadnego doświadczenia, jedynie słyszłam o tej metodzie i tylko hasłowo. Chyba Paweł 200_20 chce stosować, na razie stosuje pokrycie ziemi folią, solaryzację

Przeglądałam, posłuchałam, poczytałam i mam strach w oczach. Dziękuję.