Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

inag 23:55, 14 sie 2014

Wow! Ale czarujesz tymi hortensjami i kancikami trawnika... I jak pięknie dopasowane kolory. Ten fiolet przy Vanilla fraise to po prostu bomba!!! Jak będziesz organizowała kurs komponowania roślin to błagam - zarezerwuj dla mnie miejsce!!!!
agatanowa 00:06, 15 sie 2014

Mazan napisał(a)
Agatanowa

Kreda powinna zawierać wysoki procent CaCO3 w przeciwnym razie nie ma określonych pożądanych właściwości. Wskazana kreda techniczna może być, wapniak jest dobry lecz pod rośliny wapniolubne /lubczyk/, kredy pastewnej nie używam dlatego nie znam jej właściwości. Sprawdzisz czy jest dobra robiąc próbę: szczyptę kredy skrapiasz kilkoma kroplami octu i obserwujesz czy się pieni i jak długo. Jeśli ponad minutę - może być dobra.
Trzeba pamiętać, że substancje balastowe pogarszają wartość kredy. Natomiast wapniak może być wykorzystany do dokarmiania dolistnego po potraktowaniu go kwaskiem cytrynowym - wtedy stosujesz go jako nawóz dolistny mikroelementowy.

Pozdrawiam

Walerek, bardzo dziekuję za szczegółową informację wraz z przepisem na test. Dziękuję
agatanowa 00:08, 15 sie 2014

inag napisał(a)
Wow! Ale czarujesz tymi hortensjami i kancikami trawnika... I jak pięknie dopasowane kolory. Ten fiolet przy Vanilla fraise to po prostu bomba!!! Jak będziesz organizowała kurs komponowania roślin to błagam - zarezerwuj dla mnie miejsce!!!!

dzięki, ale mi posłodziłaś dziewczyno
A swoją drogą: i vice versa. Np. Twoja pergola zachwyciła nawet mojego męża
agatanowa 00:11, 15 sie 2014

Katkak napisał(a)
Strasznie fajnie te hortki wyglądają

To prawda zachwycają teraz, ale tak, jak wszędzie. Jak poznałam ogród Wilczycy, to zapragnęłam mieć i od razu 10 szt trafiło do mojego małego ogródeczka. Na razie młode i niesmiałe trochę
inag 00:14, 15 sie 2014

agatanowa napisał(a)

dzięki, ale mi posłodziłaś dziewczyno
A swoją drogą: i vice versa. Np. Twoja pergola zachwyciła nawet mojego męża

Moja pergola już mnie wkurza - a właściwie to co po niej się pnie. Winobluszcz rośnie jak wściekły - co tydzień muszę wchodzić na drabinę i ciąć go conajmniej metr!
I nie muszę słodzić bo to szczera prawda! Twoje zdjęcia Wyglądają jak z katalogu!
agatanowa 00:19, 15 sie 2014

Bogdzia napisał(a)
Co rośnie między hortkami , kocimiętka? Ładnie kwitną.Pozdrawiam.

Bogdziu, tak, to srebrzyste z błękitnymi kwiatostanami, to bardzo udana kocimietka, kupiona jako duże sadzonki (ale w okresowym zaniku, bo to był listopad) w LM za parę złotych. Opisana była po prostu jako kocimiętka fassena i ma cudny srebrzysty kolor, kwiecie błękitne i szalenie dobrze łączy się z bladym różem (np. boniki), ale z tym rudawo-różowym liliowcem też ją lubię - bo własnie "wydobywa" z niego róż. To moja pierwsza kocimietka i byłam przekonana, że będzie mniejsza (za gesto posadziłam i za blisko trawnika i roslin, ona z założenia miała je podsadzać, a pozarastała, poprzesrastała np. te hortki oraz bonicę w innym miejscu).
alinak 00:19, 15 sie 2014

Agata czytam o wapnowaniu gleby ...ale rudbekie nie są tak kapryśne . po prostu poczekaj aż dojrzeją .masz je jeszcze młode więc i wielkość jest młoda.
ładnie cie przecie wszystko rośnie .a hortki w ilości 10 szt...to będzie kiedyś spektakl.
agatanowa 00:22, 15 sie 2014

inag napisał(a)

Moja pergola już mnie wkurza - a właściwie to co po niej się pnie. Winobluszcz rośnie jak wściekły - co tydzień muszę wchodzić na drabinę i ciąć go conajmniej metr!
I nie muszę słodzić bo to szczera prawda! Twoje zdjęcia Wyglądają jak z katalogu!

To zasługa aparatu.
A pergola wkurza Cię niepotrzebnie - dla mnie jest znakiem rozpoznawczym Twojego ogrodu. A co byś na niej ewentualnie w miejsce winobluszcza sadziła?
A na taką pergolę mam smaczka i to za entuzjastyczną aprobatą męża Bezcenne Myślimy o winogronie. Ona chyba jest sporych wymiarów?
Czy nie dałabyś namiarów?
agatanowa 00:28, 15 sie 2014

alinak napisał(a)
Agata czytam o wapnowaniu gleby ...ale rudbekie nie są tak kapryśne . po prostu poczekaj aż dojrzeją .masz je jeszcze młode więc i wielkość jest młoda.
ładnie cie przecie wszystko rośnie .a hortki w ilości 10 szt...to będzie kiedyś spektakl.

Alinaku, o wapnowanie pytam w kontekście nawożenia trawnika, ale przede wszystkim odżywiania, wzmacniania roślin. Mazan na wątku "herbicydy" dał bardzo fajne przepisy na ekologiczne sposoby tegoż. Rudbekie (te najzwyklejsze, siewki) u mnie rosną jak marzenie, niezaleznie od gleby, nawet tam, gdzie skrzyp się szerzy.

Na spektakl hortkowy bardzo liczę, mam nadzieję, że kiedyś tak bedzie
inag 00:36, 15 sie 2014

agatanowa napisał(a)

To zasługa aparatu.
A pergola wkurza Cię niepotrzebnie - dla mnie jest znakiem rozpoznawczym Twojego ogrodu. A co byś na niej ewentualnie w miejsce winobluszcza sadziła?
A na taką pergolę mam smaczka i to za entuzjastyczną aprobatą męża Bezcenne Myślimy o winogronie. Ona chyba jest sporych wymiarów?
Czy nie dałabyś namiarów?

Nie mam pomysłu czym go zastąpić. Sam winobluszcz bardzo mi się podoba tylko, że rośnie jak szaleniec
Jutro zmierzę ją dokładnie i napiszę Ci jakich jest wymiarów, bo teraz nie pamiętam Dobrej nocki życzę!