Wiem naraże się, ale testy alergiczne nie zawsze są miarodajne... Gośka moje dzieci niby nie są alergikami ale mają wyeliminowane między innymi z diety:nabial, slodycze, cytrusy. Maciek mial robione okropne badania by wyeliminować anatomiczny refluks. Badanie wyszlo negatywnie, pomimo tego miał WSZYSTKIE objawy refluksowe i tylko leki refluksowe/antyalergiczne mu pomagaly. Od 7rż, jak ręką odjol, żadnych infekcji, kaszlu, antybiotyku (czasami buczy czemu on nigdy chory nie jest) Ostatnio kasłał jak przy zapaleniu płuc okazao się że kilka razy z rzędu był z chlopakami w KFC, leki refluksowe plus ostra dieta i jak rękaąodjoł.
Jak Maciek skończył 7 lat urodzil sie Maksymilian i ponowna powtórka z rozrywki z podwójnym nasileniem bo ten do dzisiaj nosi miano MISZCZA w chorowaniu pomimo tego że przez ostatnie3 lata zachorował RAZ. Wczesniej za to była totala masakra. Do tego stopnia że spanie z miską i recznikiem na poduszcze było normą, przestal chorowac w okolicach 6,5rz. eraz ma 9,5. Franek czasami mial problem ale w porownaniu do poprzednikow to była bajka. Jasiek zaczął od 3mc z różnym nasileniem. Przed przedszkolem udawało nam sie jako tako ogarnąć do 3rz mial ze cztery razy antybiotyk ze względu na zmiany w oskrzelach po refluksowe. od września poszedł do przedszkola i niby jest na diecie (pisze niby bo np nie powinien jeść dzemu a go dostał, bóg wie co jeszcze bo on zawsze mówi że byl kotlecik) i na przestrzeni tych 4 miesięcy zaliczył 4 antybiotyki

dodam, ze mój lekarz antybiotyk daje w ostateczności...
Moja koleżanka długo wypierała myśl, ze jej dziecko ma refluks, gdy 'zaryzykowala' i uwierzyła lekażowi problem się zmniejszył...