Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

Milka 12:57, 11 mar 2016

Mnie Zbysiu w wodzie nigdy się nie udały, w ziemi wszystkie dlatego ziemie moją chwalę nieustannie
zbigniew_gazda 08:26, 12 mar 2016

Agnieszko, Irenko - trochę się przestraszyłem po tym co piszecie. Poszedłem do kompostownika, wygrzebałem następne patyczki i wsadziłem do ziemi. Miałem problem
bo wyrzuciłem zmieszane 4 rodzaje : Bobo. Limelight, Mega Mindy, Magical Flame. Szczególnie mi zależy na tej ostatniej. Ma czerwonawe pędy i piękne kwiaty. Ciekawe co z tego wyjdzie.
hanka_andrus 10:02, 12 mar 2016

Zbyszku, trzeba próbować. Jednemu się uda w wodzie, innemu w ziemi, trzeci z odkładów próbuje. Ja jeszcze swych hortek nie cięłam, więc z gałązkami nie mam problemu. I wg moich doświadczeń lepiej ukorzeniają się te majowe nowe przyrosty, ale gałązki ucięte też trzeba próbować. Kompostownik, to ostateczność.
Ale te wsadzone w ziemię ja jeszcze przykrywam butelkami. Tak robi też Bogusia na zacienionej, Bo tu o wilgotność chodzi. Szczególnie latem. Do jesieni powinny być wyniki, a na zimę opatulamy i nie ruszamy z ziemi, dopiero na następny rok się okazuje czy patyczek żyje, a my chcemy natychmiast. I nawet jak coś się pokaże, to to zniszczymy stale podglądając.
Posadzić, przykryć, i nie podglądać-tylko pilnować podlewania.
Wszystko na P
MirellaB 11:37, 12 mar 2016

Zbyszku przeczytałam o starcie życiowym Bariego, ehhhh bezduszne ludziska, wygrał jednak los na loterii, że trafił do Was

Wiesz, że ja wszystkie moje psy to mam, albo z schroniska, albo sierotki bezdomne z ulicy.

Kwiatki u Ciebie piękne

Amarylis w zeszłym roku miałam. W tym sezonie, królują u mnie w domu hiacynty
MirellaB 11:47, 12 mar 2016

Fajnie, piszecie o Joli. Nie znałam niestety

Tak sobie pomyślałam, że jak ja bym odeszła to nikt na Ogrodowisku by o tym nie wiedział. Odwiedzający mój wątek by pisali co słychać, gdzie się podziewasz, co tu tak cicho, a potem by wszyscy zapomnieli Ale mnie smutki naszły
hanka_andrus 11:57, 12 mar 2016

Mirello. Każdy po sobie coś zostawia we wspomnieniach. Jedynie ci, co mają innych ludzi za nic, albo za gorszy gatunek miłych wspomnień po sobie nie zostawiają. A pamięć na takich portalach jest krótka, Dopóki widzą Twoje wpisy, dotąd trwasz. Jedyna mądrość w tym, żeby te wpisy nie były chamskie, i obrażające innych. Każdy człowiek wnosi ze sobą inne wartości. Jedni wiedzę, inni humor, jeszcze inni coś ciekawego ze swego hobby.
Życzę błyskotliwego wątku, bo achy i ochy, z zachwytu nad roślinką, to można i bez wpisu u kolegi. On zrozumie, że oszczędziłaś mu \udzielania odpowiedzi na taką wizytę.

2 ostatnie zdania piszę w ogólności, a nie do konkretnej osoby. Bo i mnie takie wpisy czasem się zdarzają.
zbigniew_gazda 20:52, 12 mar 2016

Mirello, Haniu - głównie to napiszę do Mirelli a Hania sobie poczyta ha ha ha. No i widzisz, już wiemy ze masz dobre serduszko bo przygarnęłaś pieski. Przecież to też są istoty żyjące, wszystko rozumieją i można z nimi nawiązać świetny kontakt.
Wymaga to cierpliwości w wychowaniu czy też ułożeniu. a i ciągłego takiego samego postępowania. Za to nas kochają bezgranicznie.

Co do znajomych z naszego portalu. Pięć i pół roku temu jak powstawało Ogrodowisko była nas garstka. Nie będę wymieniał aby kogoś nie pominąć a wszyscy wiedzieliśmy o sobie bardzo dużo. Co nie było można napisać w oficjalnych postach, pisało się na Pw.
Poznawało się ludzi na spotkaniach wyjazdowych. Jako ciekawostkę napiszę, że w czasie cięcia jałowca u mnie (16. 04. 2011) był też Rysiu z Tarnowa i okazało się ze bardzo lubi pierogi z suszonymi śliwkami.
A Jola - wiedzieliśmy że jest bardzo chora ale przyjechała z mężem ze Szczecina do Rzeszowa do Małej Mi na zjazd. Ile było radości i śmiechu co potwierdzi Ciocia Gosia bo też tam była.
A teraz jest taki ogrom ludzi że nie sposób jest do większości dotrzeć. W moim przypadku staram się oszczędzać oczy bo najgorszym ich wrogiem jest patrzenie z bliska. Dlatego na portalu jestem z doskoku.
hanka_andrus 21:04, 12 mar 2016

No i nam te znajomości z pierwszego roku jakoś się utrzymują!

Teraz raczej regionalnie na portalu się zwołują, i dobrze, bo całości ogarnąć nie sposób, a i w ogrodzie popracować wypada. Ale jak któraś "nówka" do mnie zajrzy zawsze na uważne potraktowanie liczyć może!
Miłej niedzieli Zbyszku!
zbigniew_gazda 21:09, 12 mar 2016

Jeszcze rano szybko przeczytałem
co mi z serducha Hanusia radzi.
Słoikami należy nakryć patyki
jak się je do gleby wsadzi.

Znaczy się, mikroklimat im stworzyć
aby ich od Dukli nie zawiało.
Nawet Bari się zdziwił i obwąchał
co to się na rabatce stało.

zbigniew_gazda 21:09, 12 mar 2016

Dubelek.