Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 22:57, 05 cze 2014

Tusiala napisał(a)
Marzenko w weekend będziesz przycinała bukszpany?

Już od wczoraj tnę moje bukszpany. Jeszcze nie wszystkie są gotowe. Niestety jestem "nieczasowa" i zdjęcia najwcześniej w niedzielę
Madzenka 22:57, 05 cze 2014

Mala_Mi napisał(a)
Czytam o Twoich różach u KOnstancji..biegnę, chociaż czasu nie mam... i co?? I kaczki....sco.... nie ma.... u nas piękna pogoda od wczoraj... ogró suchy, dzi podlewam.. i gdzie tu sprawiedliwość.. o miłosierdziu juz nie wspominam..

Aniu na wszystko brak mi czasu i ochoty teź..... Jak przeżyję do końca tygodnia to będzie juz lajcik
Madzenka 06:59, 06 cze 2014

agam napisał(a)
Marzenka wymęczona cięciem buksików.
Masz opracowany patent na idealne kulki, bo mi pokraki zawsze wychodzą .

Chyba jedyny patent to doświadczenie i ostre nożyce... I wielokrotne porpawianie. Przy małych kulkach nie przywiązuję wagi czy są idealne ale przy dużych widać niedociągnięcia. A że kulek mam ponad 50... Już nie liczę to wprawy nabieram teraz szybko...
Madzenka 07:00, 06 cze 2014

nicol21 napisał(a)

Chciałoby się powiedziec że to lata praktyki, ale przy takiej ilości kulek, to i jedno cięcie pozwala opracować technikę, a parę lat doświadczenia to już Marzena ma

Agam - nie martw się, moje też niebawem pokrakami będą. Będę ciąć na koniec czerwca.. chyba że w ten weekend nie wytrzymam.

Danusia radzi ciąć od połowy czerwca. U mnie jednak bukszpanyz decydowanie wcześniej ruszyły niż w centralnej Polsce, jestem z nimi ok 2 tygodnie wcześniej niż centralna i pólnocna Polska
Milka 07:12, 06 cze 2014

Mam mnostwo werbeny,dam ci kilka jeszcze, ale wpadacie oboje :- bedzie szejk
Marzenko dxieki
Mala_Mi 08:49, 06 cze 2014

Madżen.. już jest prawie koniec tygodnia.. dasz radę, bo nie jak ty to KTO?
noemi 11:21, 06 cze 2014

Marzenko , trawkę którą kupiłaś ostatnio z pomarańczowymi końcówkami to :

Carex testacea 'Prairie Fire'

mam ją u siebie .

http://www.trawyozdobne.com/2012-02-12-15-14-8/c/603-carex-testacea-prairie-fire.html
JulkAd 17:07, 06 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
Wczoraj robiłam test opuchlakowy w bergeniach. Poczyściłam sobie bergenie ze starych liści. Gdy pociągnięte wyłaziły z korzeniami z ziemi, nie przeszły testu opuchlakowego.....Na szczęscie tylko 4 sztuki na ok 30. Posadzone wczoraj na nowo są dzisiaj podlewane... Jesli bergenie mają brzydkie liście, zamierają, karłowacieją proponuję sprawdzić co się dzieje w korzeniach. Na szczęswcie po poprezdniej akcji miesiąc temu byly kuż tylko pojedyncze sztuki do likwidacji.
Teraz muszę sie dobrać do nowoposadzonych żurawek aby sprawdzić czy na tych rabatach nicienie pomogly. .

Usiłowałam nadrobic tygodniowe zaległści...powiedzmy, że mi sie niec udało...Madżen, gdzie posadzić bergenie, żeby dobrze rosły?...u mnie coś nie teges z nimi sprawdzę te korzenie, ale może miejsce nie takie mają?..miłego weekendu
Madzenka 21:47, 06 cze 2014

noemi napisał(a)
Marzenko , trawkę którą kupiłaś ostatnio z pomarańczowymi końcówkami to :

Carex testacea 'Prairie Fire'

mam ją u siebie .

http://www.trawyozdobne.com/2012-02-12-15-14-8/c/603-carex-testacea-prairie-fire.html

Czyli ta sama, która miała być zastąpiona gdyż wymarzła.... Tak ja zidentyfikowałam, bo robą się jej końcówki pomarańczowe
Madzenka 21:48, 06 cze 2014

JulkAd napisał(a)

Usiłowałam nadrobic tygodniowe zaległści...powiedzmy, że mi sie niec udało...Madżen, gdzie posadzić bergenie, żeby dobrze rosły?...u mnie coś nie teges z nimi sprawdzę te korzenie, ale może miejsce nie takie mają?..miłego weekendu

U mnie rosną świetnie w każdych warunkach, w słońcu, półcieniu, cieniu...
Więc sprawdź korzenie...
Aha i teraz trzeba wyskubac wszytskie stare liście