Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

bleebla 16:51, 21 sie 2014

Matko, ciśnienie mi podskoczyło jak usłyszałam, że everillo wymarza. Znalazłam gdzieś informacje, że do -15 przeżyje... ufff. Trawka piękna, cudowny kolor ma. Kupiłam jedną sztukę w Hollandii dla siebie i jedną dla Kamili. Droga strasznie jak na trawę ale oprzeć się trudno.

Marzenko tarasik szary cudowny! pięknie wtapia się w zieleń i nie krzyczy, że tam jest

edit: aaaa, chyba się wybiorę na festiwal, tylko muszę mężowi coś dobrego na obiad zrobić
Madzenka 18:35, 21 sie 2014

polinka napisał(a)
Też polecam aroniówkę

Madżen doradz w sprawie pęcherznicy. Tydzień temu posadzona, ciąć ją już? Jeśli tak to ile? Teraz ma ok.50-70 cm. Chcę aby utworzyła żywopłot za limkami.

Daj jej rosnąć , wiosną przytniesz ją odstro aby się rozgałeziła
Madzenka 18:37, 21 sie 2014

eee_taam napisał(a)
to jak tą malinówkę zrobić ?
taki prosty przepis znalazłam

1kg malin zasypac 0,5kg cukru - 2-3 oczekać potem zalac 0,5 l spirytusu , na 6 tygodni zostawic, przecedzić i zostawic na dojrzewanie

czy to tak mam robic czy sa jakies udziwnienia jeszcze? albo sciśle tajne triki

Nie mam pojęcia , to mój debiut. W przepisie moim mam trzymać je w cukrze 6 dni...
Madzenka 18:39, 21 sie 2014

Gardenarium napisał(a)

Najlepsza z najlepszych jest dereniówka (dojrzewa na parapecie robiona w zeszłym roku), pigwówka z dodatkiem whisky, ciekawa do picia jest aroniówka, ja lubię

Aż mój M się oblizał gdy usłyszał o pigwówce z whisky
Toć my w alkoholizm popadniemy
Madzenka 18:41, 21 sie 2014

Tess napisał(a)
Jak już o jeżynach mowa, to może ktoś wie, dlaczego mojej (sztuk raz) pleśnieją owoce na krzaku?
To szara pleśń? Co robić, jak zapobiegać?

Bardziej bym obstawiała mączniaka prawdziwego... Tesiu nic tylko w korzeń polac i zrobić przewiew..
Moje jeżyno-maliny sadzone jesienią rok temu zdrowiuteńkie. Na nalewkę jeszcze nie uzbieram
Madzenka 18:45, 21 sie 2014

Kochani zarobiona jestem, malujemy dalej, powrót z pracy o 18, kolacja i malowanie od 19 do zmroku... Potem naleweczki się ważą Czasu na forum brakuje. W weeeknd zaległości nadrobię.
Dziekuję że zaglądacie. W ogrodzie się nic nie dzieje ale w weekend będą fotki frontu, który już pomalowany

Zapraszam wszystkich do Wojsławic na Festiwal Traw 28.09 W ubiegłym roku były przepiękne okazy traw, zachwycające hortensje bukietowe, w tym szczepione i wszelkiej maści byliny oraz wrzosy. Ponadto warto obejrzeć Arboretum, które jest piekne o każdje porze roku. Zwykle wystawia się nasza Finka i T.Grochowski z trawami. Ceny rok temu były naprawdę dobre!

A widać, że niektóre forumowiczki dostawę nalewek na imprezę zapewnia Więc kto ma ochotę to zapraszamy na zjazd Ogrodowiska w Wojsławicach
Mala_Mi 20:21, 21 sie 2014

Wojsławice mówisz???

Ja robiłam tylko wiśniówkę w tym roku... pierwsza pychotka. i już poszła ..
A z drugiej koleżanka wyjadła 4 kg wiśni moczonych w alkoholu co to miały być dodane do nalewki.. ja ciut też pomogłam.... to dopiero jest pychotka...
Na aroniówkę na razie mam tylko zamrożone liście z wiśni.. ale nalewka jeszcze jest z zeszłego roku.. czyli mogę jechać do Wojsławic z taką nalewką??
noemi 20:25, 21 sie 2014

Ja też będę w Wojsławicach o fajnie , że spotkanie będzie

Donia72 20:34, 21 sie 2014

A niedługo będzie święto róży w Kutnie
jalos 21:06, 21 sie 2014

Trafiłam tutaj jakimś zrządzeniem losu chyba, jakimś szczęśliwym wpisem w wyszukiwarce google i przepadłam........
I cieszę się bardzo, że szukając traw trafiłam od razu tutaj.
Piękny, cudowny ogród.
Geometryczny i z trawami tak jak lubię.
Jestem pod ogromnym wrażeniem.
I czuję się zainspirowana.
Jeśli tylko czas pozwoli chętnie spędzę jesień i zimę w Twoim ogrodzie a wiosnę, mam nadzieję, rozpocznę z głową pełną pomysłów.
A tymczasem wracam się pozachwycać.....