Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Puszczykowie

Ogród w Puszczykowie

asiek 12:58, 05 lut 2015

Asiu,

Bardzo dziękuję za odpowiedź i linki, które zaraz przestudiuję skrupulatnie. Muszę Ci powiedzieć, że Twoja relacja nieco ostudziła moje zapędy, aby "zrobić ogród" czym prędzej. Widzę, że metodyczność i konsekwencja są bardzo ważne przy zakładaniu ogrodu- choć tak by się chciało JUŻ mieć zielono. Czekam aż ziemia odtaje i wkraczam z glebogryzarką, grabiami i innymi narzędziami. Nie wiem tylko jak wytyczyć rabaty bez bordów. Na razie nie będzie środków na zakup jakiegoś materiału do wykończenia rabaty a kanty to chyba wycina się w już zbitej murawie.
wietrzyk 13:33, 05 lut 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Asiu u mnie zima na całego Buziaki mroźne

To idę obejrzeć
wietrzyk 13:41, 05 lut 2015

katarzynkak napisał(a)
Witaj Joasiu.
Jestem u Ciebie nie po raz pierwszy i nie ostatni Bardzo podobają mi sie Twoje rabaty, zwłaszcza ta z hortensjami oraz zagajnik brzozowy.
Planuje u siebie podobny, ale cciałabym sie Ciebie podpytać o szczegóły.
Co ile sadziłaś brzozy, co to są za trawki między nimi?
Czy to są brzozy pozyteczne?

Poozdrawiam i zyczę miłego dnia

Cześc Kasiu,
bardzo się cieszę z odwiedzin i dziękuję za miłe słowa.
Pomiędzy brzozami Doorenbos są niecałe 2m odstępu. Patrząc od tyłu rabaty mam grabowy żywopłot jako tło, za brzozami. Potem derenie sibirica pomiędzy tylnym rzędem brzóz. Potem między środkowymi brzozami koscce syberyjskie, a na brzegu rabaty trawki hakonechloa. Pomiędzy irysami są posadzone czosnki cebulowe, ale dopiero jesienią sadziłam, ciekawa jestem sama czy wzejdą To tyle, jakby coś było niejasne pisz proszę
wietrzyk 13:51, 05 lut 2015

asiek napisał(a)
Asiu,

Bardzo dziękuję za odpowiedź i linki, które zaraz przestudiuję skrupulatnie. Muszę Ci powiedzieć, że Twoja relacja nieco ostudziła moje zapędy, aby "zrobić ogród" czym prędzej. Widzę, że metodyczność i konsekwencja są bardzo ważne przy zakładaniu ogrodu- choć tak by się chciało JUŻ mieć zielono. Czekam aż ziemia odtaje i wkraczam z glebogryzarką, grabiami i innymi narzędziami. Nie wiem tylko jak wytyczyć rabaty bez bordów. Na razie nie będzie środków na zakup jakiegoś materiału do wykończenia rabaty a kanty to chyba wycina się w już zbitej murawie.

Hi, hi
Najważniejsza cecha ogrodnika: cierpliwość To wszystko co zrobisz przed posadzeniem roślin zwróci Ci się w 500%. Asiula, teraz wiem, że to szczęście, że nie było mnie stać na zrobienie wszystkiego od razu. Mam za to teraz fajną, żyzną glebę i trochę poukładane w głowie co tak naprawdę chciałabym w tym moim ogrodzie mieć
Nie musisz się martwic liniami rabat. Jeśli planujesz kanty, nie kupuj bordów, bo szkoda pieniędzy. Rozłożysz wąż ogrodowy i mniej więcej sobie wytyczysz. Na 100% i tak nie będzie to wersja ostateczna. Wysiejesz trawę, a potem skorygujesz sobie linie rabat. Trawa nie od razu będzie zbitą darnią, więc będzie Ci łatwo wytyczyć linie. Poza tym lepiej mieć nawet więcej trawy na początku do koszenia niż pustych rabat do pielenia. I redukowac sobie w miarę tworzenia rabat. Tak robiła Marta Zielona.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3786-zielonej-ogrodniczki-marzenie-o-zielonym-ogrodzie
Porównaj fotki z początku wątku i teraz. Zobacz sama jakie ma cudne linie rabat
katarzynkak 14:20, 05 lut 2015

wietrzyk napisał(a)

Cześc Kasiu,
bardzo się cieszę z odwiedzin i dziękuję za miłe słowa.
Pomiędzy brzozami Doorenbos są niecałe 2m odstępu. Patrząc od tyłu rabaty mam grabowy żywopłot jako tło, za brzozami. Potem derenie sibirica pomiędzy tylnym rzędem brzóz. Potem między środkowymi brzozami koscce syberyjskie, a na brzegu rabaty trawki hakonechloa. Pomiędzy irysami są posadzone czosnki cebulowe, ale dopiero jesienią sadziłam, ciekawa jestem sama czy wzejdą To tyle, jakby coś było niejasne pisz proszę

Asiu dzięki za ekspresową odpowiedź
Właśnie sie zastanwiaałam jakie masz trawki, a to sa kosaćce Czy zwykłe irysy fioletowe tez tam dadzą radę? Myślałam, żeby upchnąć w zagajnik brzozowy rozchodniki okazałe i rozplenice-myslisz, ze dadzą sobie rade?

Asiu a jak ustawiałas brzozy? Ja próbowałam na patyczkach i jakoś nie wygląda to dobrze. U siebie chce wsadzić max. 6 brzózek i nie wiem za bardzo jak je ustawić. Rabata ala łezka.
Agatan24 16:07, 05 lut 2015

Hej, dzięki za odwiedziny.
Ja też trochę pospacerowałam u Ciebie i jedyne co mi się nasuwa to że masz bosko
Wrzosowisko mnie powaliło, juki masz cudowne a oczko to sama bajka też mi się chce takiego .
Napewno będę Cię odwiedzać bo wiosna za pasem i napewno będzie się działo.

Co do mojego planu to zabieram się do tego już ho ho ho czasu i jakoś mi brak weny, przeraża mnie to trochę bo ja z tych niecierpliwych jestem a to potrzeba czasu żeby to wszystko wyrysować.

Pozdrawiam
wietrzyk 17:42, 05 lut 2015

katarzynkak napisał(a)

Asiu dzięki za ekspresową odpowiedź
Właśnie sie zastanwiaałam jakie masz trawki, a to sa kosaćce Czy zwykłe irysy fioletowe tez tam dadzą radę? Myślałam, żeby upchnąć w zagajnik brzozowy rozchodniki okazałe i rozplenice-myslisz, ze dadzą sobie rade?

Asiu a jak ustawiałas brzozy? Ja próbowałam na patyczkach i jakoś nie wygląda to dobrze. U siebie chce wsadzić max. 6 brzózek i nie wiem za bardzo jak je ustawić. Rabata ala łezka.

Hej
Myślę, że rozchodniki, rozplenice, a także wrzosy, wrzośce to świetne i malownicze towarzystwo dla brzóz. U mnie jednak jest to raczej mokry kawałek ogrodu, położony na dość grubym złożu gliny. Zwłaszcza po roztopach i obfitych deszczach. Dlatego zdecydowałam się na derenie i kosacce. Planuję Doorenbosy w jeszcze jednym miejscu i tam właśnie chciałabym tak połączyć jak piszesz
Na początku posadziłam brzozy przy bambusowych tyczkach, z którymi były zakupione. To jednak nie był dobry pomysł. Wiatr nimi majtał na wszystkie strony. Dopiero jak przywiązałam je do solidnych palików, ukorzeniły się dobrze i zaczęły w oczach przyrastać. Teraz już wszystkie sadzone drzewa dobrze przywiązuję
wiunia 17:43, 05 lut 2015

Asiu wpadam z wizytą zostawiając wpis, a tak w ogóle to jestem codziennie tylko nie piszę tylko podpatruję
Ściskam!
wietrzyk 17:49, 05 lut 2015

Agatan24 napisał(a)
Hej, dzięki za odwiedziny.
Ja też trochę pospacerowałam u Ciebie i jedyne co mi się nasuwa to że masz bosko
Wrzosowisko mnie powaliło, juki masz cudowne a oczko to sama bajka też mi się chce takiego .
Napewno będę Cię odwiedzać bo wiosna za pasem i napewno będzie się działo.

Co do mojego planu to zabieram się do tego już ho ho ho czasu i jakoś mi brak weny, przeraża mnie to trochę bo ja z tych niecierpliwych jestem a to potrzeba czasu żeby to wszystko wyrysować.

Pozdrawiam

Agata, zapraszam Cię serdecznie do odwiedzin. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, ale wierz mi, na zdjęciach wygląda lepiej niż w realu
Jak czytam o braku cierpliwości, to jakbym siebie widziała ze dwa lata temu. Teraz zanim cokolwiek zrobię myślę i rysuję, bo od tego mnie tak ręce nie bolą jak od poprawiania na żywo
wietrzyk 17:58, 05 lut 2015

wiunia napisał(a)
Asiu wpadam z wizytą zostawiając wpis, a tak w ogóle to jestem codziennie tylko nie piszę tylko podpatruję
Ściskam!

Witaj Wiolu,
fajnie, że zaglądasz. Widziałam, że też z utęsknieniem wypatrujesz wiosny W przyszłym tygodniu zamierzam wysiać nasionka pomidorów i kwiatków, potem ferie, szybko miną, Gardenia i już marzec Ani się obejrzymy jak wiosna zawita