Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Puszczykowie

Ogród w Puszczykowie

andziurex 08:30, 08 lut 2015

U mnie tak samo, jeszcze w grudniu trochę ptactwa się stołowało, a teraz pustki
wiunia 18:11, 08 lut 2015

Witam Asiu! Wpadam z niedzielna rewizytą
Tak, przymierzam się do ścieżki ze żwirku Ma to być zwykła ścieżka prowadząca od strony wyjścia z domu przez ogródek w stronę pompy tym samym do części ogrodzonej ( prowizorycznie) dla psów jako wybieg no i jednoczesnie w stronę smietnika. Oczywiście z czasem pewnie dojdzie jakać odnoga itp. i mam zamiar zrobić taki pas żwirowy wokół domu, tzn z dwóch stron, bo to bliźniak, a jedna strona to taras. Teraz w miejscu przyszłej ścieżki mam wydeptany trawnik to mnie denerwuje, wczesniej jakoś nie wiedziałam jak to wszystko bedzie wygladało, bo eMuś chciał tylko warzywka i trawę ale jak choroba go zmogła to dał mi wolną rękę więc powstaje ogródek z rabatami i dlatego zarys ogrodu powstał tak późno, tzn. rok po zamieszkaniu i tak idzie po grudzie Ale dam radę - no bo kto jak nie ja Zajrzyj na pv jak będziesz miała chwilkę! Pozdrawiam!
kwiatholandii 21:09, 08 lut 2015

Wow jakie plany!!... Wiosna będzie zatem baaasrdzo pracowita. ja też planuję wielkie zmiany, ale czekam na decyzję i wtedy będziemy się z darnia ścigały. ..mam taka skromna nadzieję... ps. jakieś zimowe fitki można prosić?
Napia 21:59, 08 lut 2015

wietrzyk napisał(a)

Agnieszka,
już widzę miny moich panów co zakładali mi nawadnianie, jak znów ich poproszę o przemontowanie zraszaczy. W ubiegłym roku, po drobnych zmianach, obiecywałam, że na razie więcej nie planuję
Ręce pewnie rozłożą, ale na szczęście jak do tej pory pomocy mi nie odmawiali

Urszulla 22:39, 08 lut 2015

masz cudowne te dodatki do karmnika i też mi zapadły w pamięć A inne gdzie kupowałaś? np. ta kulka to dla mnie niewiadoma?
wietrzyk 08:46, 09 lut 2015

Monic napisał(a)
Niesamowite! U mnie w tym roku właśnie pusto. Zagrożeniem są na pewno sójki i sroki - tych jest sporo, a co najgorsze - koty sąsiadów polujące w okolicy

Będąc w dużym CO pod Berlinem widziałam stojące karmniki dla ptaszków z założonymi specjalnymi kołnierzami z plastikowej siatki, dla ochrony przed kotami właśnie. Tak mniej więcej to wyglądało:

Chyba do wykonania we własnym zakresie
wietrzyk 08:53, 09 lut 2015

wiunia napisał(a)
Witam Asiu! Wpadam z niedzielna rewizytą
Tak, przymierzam się do ścieżki ze żwirku Ma to być zwykła ścieżka prowadząca od strony wyjścia z domu przez ogródek w stronę pompy tym samym do części ogrodzonej ( prowizorycznie) dla psów jako wybieg no i jednoczesnie w stronę smietnika. Oczywiście z czasem pewnie dojdzie jakać odnoga itp. i mam zamiar zrobić taki pas żwirowy wokół domu, tzn z dwóch stron, bo to bliźniak, a jedna strona to taras. Teraz w miejscu przyszłej ścieżki mam wydeptany trawnik to mnie denerwuje, wczesniej jakoś nie wiedziałam jak to wszystko bedzie wygladało, bo eMuś chciał tylko warzywka i trawę ale jak choroba go zmogła to dał mi wolną rękę więc powstaje ogródek z rabatami i dlatego zarys ogrodu powstał tak późno, tzn. rok po zamieszkaniu i tak idzie po grudzie Ale dam radę - no bo kto jak nie ja Zajrzyj na pv jak będziesz miała chwilkę! Pozdrawiam!

Wiolu,
skoro jak piszesz trawnik wydeptany, to znaczy, że ścieżka potrzebna w tym miejscu I oczywiście, że dasz radę W książeczce znajdziesz wskazówki techniczne jak wybudować ścieżkę i z czego, na danym rodzaju gruntu. Inspiracji co do wyglądu nie ma tak wiele, ale tych mnóstwo jest przecież w Necie. Moim zdaniem idzie Ci bardzo dobrze, co zresztą widać na fotkach Wiemy jednak, że zazwyczaj właściciel jest bardziej krytyczny wobec własnych, ogrodowych wyczynów
wietrzyk 09:01, 09 lut 2015

kwiatholandii napisał(a)
Wow jakie plany!!... Wiosna będzie zatem baaasrdzo pracowita. ja też planuję wielkie zmiany, ale czekam na decyzję i wtedy będziemy się z darnia ścigały. ..mam taka skromna nadzieję... ps. jakieś zimowe fitki można prosić?

Monika,
zaintrygowałaś mnie co takiego planujesz...? Czuję, że coś większego, jeśli na pozwolenie czekasz
A tu proszę, świeżutkie foty

wietrzyk 09:06, 09 lut 2015

cd

wietrzyk 09:15, 09 lut 2015

Urszulla napisał(a)
masz cudowne te dodatki do karmnika i też mi zapadły w pamięć A inne gdzie kupowałaś? np. ta kulka to dla mnie niewiadoma?

Ulka dziękuję
kulę z kokosa kupiłam w sklepie z artykułami dla zwierząt. Tak sobie myślę, że jak ptaki wyjedzą zawartośc, to można ją ponownie napełnić tłuszczykiem z nasionami. A w wątku o karmnikach, znalazłam pomysł na takie połówki ze skóry od pomarańczy nadziewane smakołykami. Może uda mi się dziś zrobić, to pokażę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2526-karmniki-dla-ptakow?page=5