super miejscówkę znalazłaś trawce..aspirynki nie mam..ale pomyślę;u mnie kwitnie jeszcze Chopin,Bonica,The Fairy w pełni kwitnienia i nic sobie nie robią z wczorajszej białej posypkiParade zapączkowana i czeka też
pozdrawiam
Danusiu,
nie mam fotki całego drzewka bo na razie ono raczej wątłe jest i słabo widoczne wychodziło mi na zdjęciu.
Mój klon został właśnie obchodzi rocznicę pobytu u mnie. Rośnie raczej powoli. Jest bardzo żywotny, żadnego mączniaka, plamistości, mszycy, nic... W ubiegłym roku pięknie się przebarwił na jesień, w tym... na razie czekam Kora już się łuszczy, co widać na fotkach.
Wypatrzyłam go w jednej szkółce przy okazji kupowania buka. Stał biedak wciśnięty pomiędzy inne rośliny i wyciągał się do słońca. Dlatego miał trochę zniekształconą koronę. Ale, hi hi pracuję nad tym.
Widziałam tego klona w wersji dojrzałej w ogrodach pokazowych szkółki Kapias. Miał ok 5m i koronę o raczej luźnym pokroju, tak więc wielgachny potwór raczej z niego nie wyrośnie. Ja go bardzo lubię
Wiesz, że nie zwróciłam uwagi na tego klona u Ciebie? Nie pamiętam, gdzie jest posadzony. Korę ma obłędną. Ale będzie piękny z grubym pniem. Liście też niczego sobie.