Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Puszczykowie

Ogród w Puszczykowie

ren133 09:14, 15 paź 2015

wietrzyk napisał(a)

Dzięki Reniu,
posadziłam wg zalecanych odległości, na razie jako obwódkę. Zostały mi jeszcze dwie sztuki, to na wiosnę dokupię i zrobię też plamę, jak Twoja

Jak zwykle ślicznie wyszło
I te rozchodniki ze stipą cudne
Jaka to odmiana rozchodnika?
Anda 09:20, 15 paź 2015

wietrzyk napisał(a)
czerwień Imperaty - ognista

Aspirynki, nie dają za wygraną nawet po pierwszych przymrozkach. Niesamowite są, polecam wszystkim

derenie Elegantissima - ich pierwsza jesień u mnie

Aspirynki niesamowite. Ile ich tam masz?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
bdan 09:29, 15 paź 2015

wietrzyk napisał(a)

Danusiu,
nie mam fotki całego drzewka bo na razie ono raczej wątłe jest i słabo widoczne wychodziło mi na zdjęciu.
Mój klon został właśnie obchodzi rocznicę pobytu u mnie. Rośnie raczej powoli. Jest bardzo żywotny, żadnego mączniaka, plamistości, mszycy, nic... W ubiegłym roku pięknie się przebarwił na jesień, w tym... na razie czekam Kora już się łuszczy, co widać na fotkach.
Wypatrzyłam go w jednej szkółce przy okazji kupowania buka. Stał biedak wciśnięty pomiędzy inne rośliny i wyciągał się do słońca. Dlatego miał trochę zniekształconą koronę. Ale, hi hi pracuję nad tym.
Widziałam tego klona w wersji dojrzałej w ogrodach pokazowych szkółki Kapias. Miał ok 5m i koronę o raczej luźnym pokroju, tak więc wielgachny potwór raczej z niego nie wyrośnie. Ja go bardzo lubię

Asiu dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. To że nie choruje jest dużym plusem.

Chcę posadzić u siebie "drzewa warte uwagi", i mam go tez na liście.
wietrzyk 09:30, 15 paź 2015

ren133 napisał(a)

Jak zwykle ślicznie wyszło
I te rozchodniki ze stipą cudne
Jaka to odmiana rozchodnika?

Dzięki Reniu
wiesz, że ja z miarą w ręce sadzę jak piszesz 55cm to tyle ma być, nie 54, ani nie 56cm. I wciąż mam nadzieję na naturalny ogród, hi hi

Rozchodniki Matrona
wietrzyk 09:56, 15 paź 2015

Anda napisał(a)

Aspirynki niesamowite. Ile ich tam masz?

Ewa,
na zdjęciu widoczne pewnie ze trzy, ale mam tam posadzone 10szt. Pięknie się rozrosły, połączyły ze sobą. To najbardziej bezproblemowe z moich róż.

wietrzyk 09:58, 15 paź 2015

bdan napisał(a)

Asiu dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. To że nie choruje jest dużym plusem.

Chcę posadzić u siebie "drzewa warte uwagi", i mam go tez na liście.

Myślę, że na pewno jest "drzewem wartym uwagi" Sadź koniecznie, jeśli gdzieś w szkółce go spotkasz
wietrzyk 14:04, 15 paź 2015

U nas dziś deszcz od rana. Wcześniej chyba z miesiąc nie padało, było tak sucho, że łopaty nie szło wbić. A teraz w prognozie codziennie deszcz przez najbliższy tydzień. Jaki jest sens oszczędzania wody w beczce? Zapełni się przez dwie godziny, potem przez kolejne dni opadów i tak się już nie mieści. A taka beczka w upały wystarczy na dwa, trzy podlania warzywnika. Trzeba by mieć wkopany zbiornik jak na stacji benzynowej, żeby to miało sens.
Na pocieszenie kropelki sobie obfociłam
na porzeczce

na Red Baronie

na przywrotniku ostroklapowym

wietrzyk 14:09, 15 paź 2015

świat w kropelce wody

wiunia 14:22, 15 paź 2015

wietrzyk napisał(a)
świat w kropelce wody

Ale romantyczny i artystyczny podst - cudnie wyszła ta fotka
ren133 14:33, 15 paź 2015

wietrzyk napisał(a)

Dzięki Reniu
wiesz, że ja z miarą w ręce sadzę jak piszesz 55cm to tyle ma być, nie 54, ani nie 56cm. I wciąż mam nadzieję na naturalny ogród, hi hi

Rozchodniki Matrona

Ja też jestem dokładna ... czasami za wyraźnie wiele rzeczy widzę ... a zwłaszcza nierówności w poziomie ... nawet jak 1,2mm jest nie teges to moje oko to wychwytuje ... czasami mam tego dość