Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię

Magda70 21:23, 10 maj 2014

Zaznaczam sobie

Ja też czekalam z utęsknieniem na deszcze...ale dlaczego jak już zacznie padać to od razu kilka dni?? wrrr
aleksandra_g 21:31, 10 maj 2014

u nas przynajmniej z przerwami, słońce, deszcz, słońce, wiart, burza, słońce i tak w kółko ale dziś tylko kropiło i starszyło chmurami więc narzekać nie mogę

Wykopywałam zagrzybiałe tulipany, niezdawałam sobie sprawy jakie to ciężkie będzie, manewrować między roślinami i zastanawiam się po jakiego grzyba (oh ironio!) sadziłam je tak głęboko?! wrrr
Teraz chyba bez koszyków ani rusz! Co dziwne wykopałam piękne dorodne duże czysciutkie cebule i tak się zastanawiam jak ten grzyb na cebulkach się objawia?! w necie coś ciężko z obrazkami hmm...
regli 00:56, 11 maj 2014

No to i ja trafiłam do Ciebie Ogród już mi się podoba, bo uwielbiam nierówności. Ślicznie jest Czekam na Twoje rewolucje z niecierpliwością.
Tulipany pojedyncze, zagrzybione wykopywałaś czy wszystkie, również te zdrowe, które obok rosły? U mnie w jednej sporej kępie przyuważyłam dwa z grzybem i zastanawiam się co z resztą zrobić.
aleksandra_g 09:29, 12 maj 2014

regli, dziękuję kochana choć nie ma czego jeszcze chwalić

co do tulipanów wykopałam wszystkie zagrzybione pomiędzy nimi żadnych zdrowych nie było, co gorsza dopatrzyłam się małych zmian u innych nieopodal tych zagrzybionych i teraz nie wiem czy je żegnać czy może jakąś chemią potraktować? hmmm szkoda mi aż tylu tulipanów do tego zaatakowało tez moje ulubione ;(
Więc jak masz tylko dwa to je wykop czym prędzej bo na resztę też przejdzie, przynajmniej u mnie tak było:/ te zdrowe może czymś potraktuj zapobiegawczo i może będzie ok? oby.
gusiarz 07:56, 17 maj 2014

Alex - no szkoda okrutnie twoich tulipków... niestety dola ogrodnika ciężka, trzeba czasem żegnać rośliny prawie ze łzami w oczach.... ale cóż poradzić. Wiele chorób jest od nas niezależnych... Ja też nie wiem jak przetrwają te ulewy moje tulipki... woda wciąż stoi na rabatach, gdzie rosną niektóre... Czas pokaże.
Zawciąg bardzo ładny... tez mam, ale u nie przerósł zbytnio trawą...
aleksandra_g 10:50, 17 maj 2014

trzeba żegnać oj trzeba, ja narazie nie mogę narzekać nie jest tak źle a to tylko tulipany przecież
ponarzekać za to mogę na stojącą wodę na najniższym poziomie trawnika ale już w planach jest odwodnienie i nawodnienie więc nie ma co narzekać tylko szukać pozytywów

Zawciagi mają swój urok to fakt! będę myśleć żeby je podzielić bo chyba można? może gusiarz właśnie ty też powinnaś i wtedy pozbędziesz się trawy? u mnie liriope przerosły trawą ale przez zimę zmarzły więc w zasadzie już w ogóle wyglądu nie mają choć trawka oczywiście z nich wychodzi dzielnie

u nas już któryś dzień nie pada do tego wiało więc podsuszyło wszystko umożliwiło mi to posadzenie reszty sadzonek w warzywniku ;] mam nadzieję, że pogoda się nie popsuje i będę mogła podziałać jakoś bardziej konkretnie bo roboty nie brakuje
Toszka 19:49, 17 maj 2014

cebulki można na 10 min namoczyć w naparze z rumianku (wersja eko), lub w roztworze topsinu, tudzież nadmanganianu potasu i leżakować w suchym miejscu.
Przed sadzeniem zabieg powtórzyć
aleksandra_g 11:46, 18 maj 2014

o! dziękuję bardzo! na pewno skorzystam być może z jednego i drugiego sposobu
gusiarz 14:34, 21 maj 2014

Dopraszam się o fotosy
aleksandra_g 15:14, 21 maj 2014

nie ma za bardzo co focić ostatnie tulipany przekwitają a inne roślinki po moim sfotografowaniu nie wyglądają mus wybrać się na kurs jakiś i list do mikołaja wysłać z prośbą o aparat

czosnki zaraz wrzucę