Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

grazyna_olsz... 18:16, 15 mar 2015

Dzieki Aniu za podrzucenie stronki poczytałam zaznaczyłam i w miarę potrzeb zagladać
monteverde 20:45, 15 mar 2015

Dorotka napisał(a)
Aniu, chciałam prosić o poradę:
- w swoim ogrodzie przy ogrodzeniu betonowym sąsiada posiadam różę pnącą o "sztywną" - sztywne długie pędy. Zakupiłam ją w maju tamtego roku i posadziłam. Kwitła dwa razy. Na jesieni dostała plamistość czarną ale poradzono mi na Ogrodowisku aby przed zimą niczym tego nie psikać. W czasie zimy straciłą liście, nie ścinałam jej bo tak te z tutaj mi poradzono. Aktualnie róża jest jeszcze zakopczykowana korą ale wygląda nie ciekawie, to znaczy ma takie długie badyle na dwa metry wysokie, brązowo-ciemnozielone. Proszę o poradę czy ściąć ją a jeśli tak to do jakiej wysokości?? Czy nawozić i kiedy no i czy mam ją czyms leczyć na tą plamistość?

Witaj Dorotko, po pierwsze jak ta róża się nazywa? czy to rabatowa czy krzewiasta? może masz jej zdjęcie to wstaw u mnie, a pryskać można teraz preparatem na grzyba i rozgarnij ta korę i wokół krzewu też opryskaj, bo grzyb siedzi w ziemi, a na razie nie nawoź,niech preparat zadziała, a potem nawieziesz nawozem do róż

Dorotko doczytałam, że to pnąca róża, to postaraj się jej te długie pędy w poprzek przymocować np. w wachlarz to pobudzi łodygi do lepszego kwitnienia ale chciałabym wiedzieć jednak co to za róża
monteverde 20:46, 15 mar 2015

alinak napisał(a)
Ania uwierzysz że u mnie w doniczce z jednorocznymi znalazłam drania i to nie jednego .sama nie wierzyłam ,podobnie opuchlaki też w doniczce z tarasu przyniosłam do garażu .

w doniczce chrząszcz też mógł znieść jaja, a ziemię przesiewasz kompostowa?
monteverde 20:47, 15 mar 2015

Rench napisał(a)
Będę też zwracała uwagę na takie potwory
Dzisiaj ostatni dzień paskudnej pogody miał być u nas. Zobaczymy

No niby u mnie też ostatni
monteverde 20:50, 15 mar 2015

grazyna_olszewska napisał(a)
Dzieki Aniu za podrzucenie stronki poczytałam zaznaczyłam i w miarę potrzeb zagladać

Na zdrowie
Rench 21:19, 15 mar 2015

Jesteś specjalistką,zobacz u mnie jakie mi rogaliki wyszły
barbara_kraj... 21:39, 15 mar 2015

Myslałam, że jakieś fotki zobaczę, a tu wciąż o robalach
Mala_Mi 22:11, 15 mar 2015

Cofnęłam do robala .. brrrr.. okropność.. jak nie urok to coś innego w tych naszych ogrodach
rozark 22:16, 15 mar 2015

robal paskudny
agatanowa 22:18, 15 mar 2015

o takich robalach w komposcie (co wygladaja podobnie do majowego czy tez opuchlaka, nie pamietam) cos swego czasu było u Łukasza, Lukiego, ze nie wszystkie są złe, a mylone z tymi fe

o tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=199#post_5