Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Katkak 19:05, 01 paź 2014

waldek727 napisał(a)
Komu w dzisiejszych czasach chce się jeszcze zakładać takie ogrody?
To nie do pomyślenia, żeby miało to to rację bytu pośród betonu i stali.
Zamiast jakiś cudaków na kiju z pracowni artystycznych, to kaczki chodzą sobie po trawie, jaszczurki wygrzewają się w słońcu odbitym od wodnej toni stawiku, jeże tuptają w nocy, a o świcie ptaki zaglądają do okien.
To nie jest dla mnie ogród na miarę naszych czasów.
To Bentley z 1939r pośród ogrodów. Nie taki prosty spod sztancy jakich wiele, a wyrzeźbiony pracą własnych rąk.
Kasiu. Dziękuję Ci, że od dawna mogę podziwiać Twój ogród który żyje w zgodzie z naturą. O wiele przyjemniej jest usiąść sobie w takim ogrodzie o świcie na wyciosanym z drewna stołeczku, i poprzez brzask promieni słonecznych koić wzrok budzącą się do życia przyrodą niż zdzierać obcasami kolejne warstwy polbrukowych mozajek które niejednokrotnie są początkiem i końcem ogrodu.
Pozdrawiam.
Waldek.

Świetnie powiedziane. Podpisuję się pod tym obiema ręcami .
Nallar 19:20, 01 paź 2014

Katkak napisał(a)

Kasiu ja też.
kasiek 08:51, 02 paź 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu i jesienna rabata śliczna i oczko piękne Sama nie wiem co mi się bardziej podoba Buziaczki

Najbardziej przerobione przeze mnie miejsca w tym roku - czyli chyba mi sie udało
W przyszłym roku zorganizuje spotkanie porównawcze
Buzioluje
kasiek 08:53, 02 paź 2014

grazyna napisał(a)

A co to znaczy Kasiu, dobre miejsce? W półcieniu? Posadziłam 2 szt serduszek wiosną, i ta w półcieniu "zasycha" jesiennie, a druga w większym słońcu znikła, nie ma jej Już po niej ?

Tak w półcieniu Grażynko, tylko jak zmnienisz im miejsce w trakcie roku to Ci zanikna i wzejda dopiero na drugi rok, tak reagują na przesadzanie...
Nic sie nie martw i czekaj do wiosny
kasiek 08:55, 02 paź 2014

Katkak napisał(a)
Kasia dzięki za zdjęcia hortki

Pamietaj że Twoja można dowolnie strerować kolorem, bo w naturze tez jest różowa i kolor zmieniają jej srodkiem dostepnym w sklepach. Tylko niektóre gatunki reagują tak na koloryzacje i Ty taki gatunek masz - więc jednego roku mozesz mieć różową a innego po dosypaniu środka (nie pamiętam nazwy) - niebieską
kasiek 08:57, 02 paź 2014

Agania napisał(a)
Kasiu, zachwycam się każdym zdjęciem, każdy zakątek czymś przyciąga, delikatnymi barwami i nie tylko owocowymi ozdobami, rękodzieła Katkat milusie i klimatyczne jak twój cały ogród

Jak tam remont w domu?........ciekawa jestem nowej ścieżki

Buziaki zostawiam

Agaciu remont remontem , kurz i tragedia, ale gorzej bo mi się Oliwka rozchorowała i zamiast w szkole to w domu obok syfu siedzi. A oni robia z wełna mineralna i odgrzybiają belki, masakra tak kaszle...
Żeby tylko sie pogoda poprawiła to przewierze dom. Remot + alergik = masakra...
kasiek 09:00, 02 paź 2014

Agania napisał(a)
Czy tutaj posadziłaś pięknotkę?

Pudło
Potem Ci fote pstryknę - jest wsadzona na rabacie za tym niebieskim jałowcem strzyzonym z pomponami
kasiek 09:25, 02 paź 2014

waldek727 napisał(a)
Komu w dzisiejszych czasach chce się jeszcze zakładać takie ogrody?
To nie do pomyślenia, żeby miało to to rację bytu pośród betonu i stali.
Zamiast jakiś cudaków na kiju z pracowni artystycznych, to kaczki chodzą sobie po trawie, jaszczurki wygrzewają się w słońcu odbitym od wodnej toni stawiku, jeże tuptają w nocy, a o świcie ptaki zaglądają do okien.
To nie jest dla mnie ogród na miarę naszych czasów.
To Bentley z 1939r pośród ogrodów. Nie taki prosty spod sztancy jakich wiele, a wyrzeźbiony pracą własnych rąk.
Kasiu. Dziękuję Ci, że od dawna mogę podziwiać Twój ogród który żyje w zgodzie z naturą. O wiele przyjemniej jest usiąść sobie w takim ogrodzie o świcie na wyciosanym z drewna stołeczku, i poprzez brzask promieni słonecznych koić wzrok budzącą się do życia przyrodą niż zdzierać obcasami kolejne warstwy polbrukowych mozajek które niejednokrotnie są początkiem i końcem ogrodu.
Pozdrawiam.
Waldek.

Obiecałeś że cos napiszesz i tak jak myslałam że jak to juz zrobisz to mnie zamuruje
Najpierw odpowiem Ci na pytanie - kto dzisiejszych czasach zakłada takie ogrody - nie na miarę naszych czasów. A jakie mamy czasy? Choć nie ma wojen między państwami to wciąż toczą sie wojny pomiędzy ludźmi, choć ludzie nie mają wystarczającej ilości pieniedzy, to zapożyczaja się na potęge by mieć wszystko na co ich w rzeczywistosci nie stać, ludzie chca życ pełnią życia i czerpać korzyści z mozliwości jakie daje im nowoczesny swiat - a zamiast tego faszeruja sie lekami na nerwice i depresje.
W dzisiejszych czasach brakuje przyciku STOP. Coś co wyłączyło by skołatany mózg, uspokoiło by szaleńczy pęd myśli, coś co skupiło by ludzi by rozejrzeli się dookoła i zobaczyli jakie chwile uciekaja im przed nosem.
Dziś jestem wdzięczna losowi, za liczne pobyty w szpitalach które pozwoliły mi sie zatrzymać i docenic piękno chwili a zarazem jego niesamowitą ulotność. Moja filozofia życiowa nosi ślady cierpień wielu ludzi, dzięki którym wyszłam z tego MATRIXA. Tworząc ogród wyłączam mysli i wpadam w swoisty trans. Musze czuć w palcach ziemie, dotknać każdego liścia, wsłuchac się szelest jeży i swiergot ptaków. Nic nie daje takiego błogiego spokoju jak te chwile. Zupełnie jakby ktos zatrzymał czas...
Dlatego nie tworze ogrodu na miare naszych czasów, tworze miejsce na widok którego pojawia mi się usmiech na twarzy i który przetrwa kolejne modowe szaleństwa. Bo bedzie prawdziwy, jak ja

kasiek 09:28, 02 paź 2014

Madziarzeszow napisał(a)
Kasiu pięknie jak zawsze u Ciebie , zaglądam często , ale zostawiam ślad po sobie rzadko , z braku czasu
teraz w jesienne wieczory będę częstszym gościem obiecuję

Madziu kochana - spójrz na mnie, nawet nie mam czasu odwiedzac watków a co dopiero zostawiać wpis, ale tak jak napisałam Waldkowi, kiedy łapię oddech to ide do ogrodu i odcinam sie od swiata technologi. W zimie przyjdzie czas na odwiedzanie
kasiek 09:29, 02 paź 2014

Katkak napisał(a)

Kasienko, Ty masz ogród w baaardzo podobnym stylu i klim acie więc te słowa pasuja równiez do Ciebie