Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

sylwia_slomc... 22:51, 23 maj 2015

kasiek napisał(a)

O tak, pokory faktycznie mi nie brakuje, ale po pierwszym wypadku usłyszałam że mogę nie mieć dzieci i twarz zostanie mi na zawsze z bliznami, po drugimn że mogę juz nie chodzić a po ostatnim że nawet jak go przeżyję to nik mi nie daję gwarancji że po takim napromieniowaniu w trakcie operazcji, za 20 lat nie ume na raka. Nasza kochana czuła służba zdrowia
Normalnie mozna by był mieć niekonczącą się depresje albo... mozna cieszyć się ze wszystkiego - i ja wybrałam tą wersję

Świetnego wyboru dokonałaś, a efekty widoczne z okien powalają mnie na kolana, do pięt Ci nie dorastam
kasiek 22:51, 23 maj 2015

Mathildis napisał(a)
Dobrze Kasiu, że masz tyle okien
a ściągnełabyś aparatem pierisa i kiścień? a może masz jakieś stare zdjęcia?
Z kiścieniem miałam ciągłe problemy więc go w końcu eksmitowałam, a pierisy niby wyglądają zdrowo, ale ... sama nie wiem.

Okien nie mam tak wiele, to widoki tak naprawdę z 2 okien i drzwi wejściowych. Wszystkie są z poziomu domu, niestety żeby zejść na ogród potrzeba pokonać schody a to jeszcze nie w zasięgu mojego kręgosłupa - zostaja mi tylko proste powierzchnie, na górę do dzieci też nie wejdę. Pierwsze fotki są z jadalni, tu jeden z ładniejszych widoków bo na oczko i pod kątem mam nieco panoramy. Drugi piękny widok mam przy otwartych drzwiach czyli w progu a z trzeciego okna mam na front tj azalie i róże i na razie tyle. Niestety stąd nie widzę japońca ani magnolii parasolowatej - co ma pąki - i altany z tyłu.
Co do kiścienia to poszukam fotek w kompie bo on jest w japoncu - a tam nie mam dostepu jeszcze, moze za 3-4 dni. Pierisy też poszukam, chodzę niewiele by nieobciążać kręgów, a fotek powinnam mieć sporo w kompie
kasiek 23:09, 23 maj 2015

Znalazłam takie coś co do kiścienia, z przed 2 tyg.

A to pierisów z kwietnia
(cupido chyba)

little health

green health z lutego

U mnie ładnie rosna i zimuja
kasiek 23:14, 23 maj 2015

Katkak napisał(a)
Widoczki z okna masz godne pozazdroszczenia. Ja mam tak nietypowo, że z okien widać tylko fragmenty ogródka, a nawet jak wejdę na balkon u góry to nie zrobię zdjęcia całego ogródka, bo gruszka zasłania . Kasia złotlin od Ciebie śmiga, że hej. Muszę Cię poprosić jeszcze o patyczek tego biało obrzeżonego. Krzewuszka też już cudna. Jutro zrobię zdjęcia. Jaka ona duża rośnie? Muszę ją przesadzić na miejsce docelowe. Dziś em przysłał mi świeżą dostawę paproci od teścia i śmigałam po ogródku z nimi. Podcięłam jedną sosnę od dołu i podsadziłam ją dwiema paprotkami. Zresztą nie będę Ci ględzić , zrobię jutro foty to sama zobaczysz . Cieszę się, że dzielnie znosisz rehabilitację. Mam nadzieję, że wkrótce poczujesz się lepiej bidulko. Buziaki.

gdyby to ode mnie zależalo wyrąbałabym okna dookoła domu... U mnie ładnie widać panoramę, a duze drzewa mam tylko przy ogrodzeniach tak więc nie ma kłopotu z widokiem na całość.
A nie dałam Ci variegaty? O to dostaniesz w czerwcu (zobacz czy w okolicach 20 Ci pasuje) krzewuszko 2,5 do 3 m więc spora Możesz mi ględzic w koncu ja tylko po klawiaturze mogę tak smigać jak Ty w ogródku
A samopoczucie z dnia na dzień lepsze, jeszcze kilka dni i ...schody
kasiek 23:18, 23 maj 2015

Dzidka napisał(a)

Kasiek, bardzo współczuję.
Życzę, byś jak najszybciej mogła posiedzieć w tym zakątku.

dzięki kochana, ja wiem że już niedługo, a poza tym ubieram sie ciepło i uchylam okno by słyszeć śpiew ptaków i czuć zapach przekwitających bzów....
Niewiele ale i tak cudooownie. Najbardziej brakuje mi picia kawy w altanie...
Mathildis 23:19, 23 maj 2015

Dziękuję Kasiu, widzę, że ewidentnie mojemu kiścieniowi u mnie nie pasowało lub ewentualnie trapiły go jakieś choroby, ale co ja mam zrobić by moje pierisy tak kwitły??? Mają ładne liście i ogólnie są w dobrej formie, ale mają pojedyncze kwiatki - dajesz im jakiś nawóz? dajesz więcej wody?
Katkak 23:19, 23 maj 2015

Kasiulka w okolicach 20 pasuje mi jak najbardziej . Variegaty nie mam, dałaś mi zieleniutkiego całego, też śliczny. Cudne ma te drobne, delikatne listeczki . Dobra, to będę Ci ględzić . Będę Ci zadawać 100 pytań do , bo teraz masz troszkę więcej czasu na moje nudzenie . Muszę wykorzystać Twoje uziemienie .
kasiek 23:22, 23 maj 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetnego wyboru dokonałaś, a efekty widoczne z okien powalają mnie na kolana, do pięt Ci nie dorastam

Bez przesady, choć muszę przyznać że kocham te widoki. Ale zaznaczam też że rabaty poprawiałam mając dziecko alergika które notorycznie spędzało w domu. Dlatego tak dopracowywałam widoki z okna, w konku kilka lat ogród wiosną widziałam głównie z tej perspektywy
kasiek 23:25, 23 maj 2015

Mathildis napisał(a)
Dziękuję Kasiu, widzę, że ewidentnie mojemu kiścieniowi u mnie nie pasowało lub ewentualnie trapiły go jakieś choroby, ale co ja mam zrobić by moje pierisy tak kwitły??? Mają ładne liście i ogólnie są w dobrej formie, ale mają pojedyncze kwiatki - dajesz im jakiś nawóz? dajesz więcej wody?

Mam je któtko, tylko jeden mam 2 lata (ten cupiddo) sadziłam do kwaśnej ziemi. Pozostałe łącznie z kiścieniem kupiłam w zeszłym roku i wsadzilam do dołka z torfem. Zimia nijaka więc nawet nie przykrywałam. A 10 dni temu sypnęłam nawozu dla wrzosowatych i w sumie tyle. Wazne by miały bardzo zaciszne miejsce i u mnie maja dość wilgotną glebę.
kasiek 23:29, 23 maj 2015

Katkak napisał(a)
Kasiulka w okolicach 20 pasuje mi jak najbardziej . Variegaty nie mam, dałaś mi zieleniutkiego całego, też śliczny. Cudne ma te drobne, delikatne listeczki . Dobra, to będę Ci ględzić . Będę Ci zadawać 100 pytań do , bo teraz masz troszkę więcej czasu na moje nudzenie . Muszę wykorzystać Twoje uziemienie .

No to baaardzo sie ciesze, ja dopiero ten termin mam pierwszy wolny I juz od razu go rezerwuje dla Ciebie Szcegóły bliżej wyjazdu ustalimy I oczywiscie że Ci przywiozę tego złotlina

No tak, nawet dzieci to wykorzystują bez granic, obie stwierdziły ze w koncu mogą opowiedzieć mi wszystkie histotie swojego życia bo i tak nigdzie nie pójdę

Tylko eM się wkurza że doboty ma duzo... no cóz, ja tez tego nie znosze