Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój wymarzony ogród

Mój wymarzony ogród

Magda_ 21:17, 21 lip 2014

ewakatowice napisał(a)
Madziu
Świetne propozycje a teraz powiedz kochana jakie wnioski
Kształt ?
Nasadzenia?
Kora, kamień?
Kolorowo czy pastele?
Zimozielone ?

Tak Ewciu dziewczyny naprawdę się zaangażowały kofam je za to oczywiście bez podtekstów

kształt - prostokąt szeroki max 1-1,2m, długość jest pod znakiem zapytania ale myślę, że sięgnie do końca tarasu
nasadzenia - i tu pojawia się problem. Toszka pokazała mi międzyczasie kilka fajnych propozycji, Ewelinka wymieniła moje ukochane kuleczki i cisy póki co mam mętlik w głowie i niczego już nie jestem pewna Wybieram opcję kolorową ale subtelnie
Rabata powinna być chociaż częściowo zimoziemona, żeby jak już większość roślin zniknie nie było pusto. Jeśli chodzi o spór - kamień/kora to myślę, że będzie to zależało od rodzaju roślin

Magda_ 21:22, 21 lip 2014

A teraz coś wam pokażę

http://www.pinterest.com/pin/479070479084678676/
ane3ka 21:44, 21 lip 2014

Baaaardzo apetyczne zdjęcia.
Malgosik 22:11, 21 lip 2014

zdjęcia piękne, ale skasuje czym prędzej i zostaw linki
bo inaczej Danusia będzie miała problemy
Magda_ 06:40, 22 lip 2014

już nie ma nie mogę narażać Danusi na nieprzyjemności
MamaMagda 08:02, 22 lip 2014

Zimozielone i super wyglądające są też trzmieliny
Ja mam odmianę Fortune'a 'Emerald 'n Gold'. Posadziłam ja w dwóch miejscach. W jednym pokryła mi już całą ścianę od garażu - wygląda to rewelacyjnie!! A w drugim w formie płożącej - też ekstra wygląda
Toszka 08:41, 22 lip 2014

Madziu to co pokazałaś na zdjęciu jest właśnie w tym duchu jaki ci proponuję Chodziło mi o sam pomysł, ideę, aby na rabacie rosły ulubione kwiaty na które będziesz mogła patrzeć z okna... Uwierz mi (a w razie czego pytaj Skuli i Tess), że mam doświadczenie w wąskich, długich rabatach i wiem doskonale co można upchnąć... aczkolwiek wiele kwiatów u mnie nie znajdziesz, to prawda...

Dlatego też na długości 4,45m proponuję ci posadzić 5-6 wąskich, kolumnowych cisów co ok. 1 m. U ich stóp (lub pomiędzy) po 3 do 5 bukszpanowych kul... a wszystko to obsadzić trawami i kwiatami ( w tym peonie będą dobrze się komponować) i byliny w ulubionym kolorze. Wyjdzie rabata a'la styl prowansalski, śródziemnomorski cieszący oko i zimą i latem
Malgosik 09:11, 22 lip 2014

Toszka napisał(a)
Madziu to co pokazałaś na zdjęciu jest właśnie w tym duchu jaki ci proponuję Chodziło mi o sam pomysł, ideę, aby na rabacie rosły ulubione kwiaty na które będziesz mogła patrzeć z okna... Uwierz mi (a w razie czego pytaj Skuli i Tess), że mam doświadczenie w wąskich, długich rabatach i wiem doskonale co można upchnąć... aczkolwiek wiele kwiatów u mnie nie znajdziesz, to prawda...

Dlatego też na długości 4,45m proponuję ci posadzić 5-6 wąskich, kolumnowych cisów co ok. 1 m. U ich stóp (lub pomiędzy) po 3 do 5 bukszpanowych kul... a wszystko to obsadzić trawami i kwiatami ( w tym peonie będą dobrze się komponować) i byliny w ulubionym kolorze. Wyjdzie rabata a'la styl prowansalski, śródziemnomorski cieszący oko i zimą i latem

ale na tej wąskiej rabacie zmieszczą się jeszcze kule?
ja mam bardzo dużo długich rabat na szerokość 1 m
myślę czy się kulki zmieszczą, myślałam raczej pomiędzy niż przed cisami...
Magda70 09:20, 22 lip 2014

Madzia...propozycje Toszki w/g mnie trafiona w 100%
Wczoraj nadrabiałam zaległości u Ciebie ale już nie miałam siły opisać...

Fajnie będzie ta rabata wyglądała jak ją przeciągniesz do końca tarasu.
Toszka 12:54, 22 lip 2014

Małgosiu, oczywiście że kul o średnicy metra nie posadzimy trójkami... wszystko to kwestia planu i organizacji
Nie proponuję tez cisów Baccata czy Hicksii, nawet Wojtka, czy Fastigiaty...
Proponuję Chudy, Oliwkę, ew. Robustę - to 10-20cm szer.
U mnie na rabacie szer. 90cm pod posadzonymi w szpaler Fastigiatami (!) rosną kule, żurawka Rio (mała to ona nie jest), carexy, runianka i alchemilla alpina. A wiosną w koszykach (miejsce na wkopanie musi być, wiadomo) w kępach rosną tulipany.

W przeciwieństwie do mojej, rabata u Madzi będzie do oglądania i od strony tarasu z grillem i od strony przejazdu, a więc rośliny mogą być posadzone, i "wylewać się na dwie strony. Tak więc i trójki bukszpanowe się zmieszczą i przed, i pomiędzy cisami. I zmieszczą się Madziowe piwonie i jeszcze miejsca zostanie