Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

babka 16:39, 25 maj 2018

Wizytówką się zachłysnęłam, bajkowa
W chorobach roślin nic mądrego nie napisze ale trzymam kciuki by zdrowiały te Twoje roślinki
20:13, 25 maj 2018
klonów szkoda ...ale zastanawiam sie czy to nie jest wina bliskosci wody i zamakania korzeni ? to wrto rozwazyc.

ja swoje klony kupiłam rok temu ..shirosavy tez jest do kolan ....plaga popsuje mi mocno widok...tfuuu ...i pukam w niemalowane))

pozostałe plagi mam te same ...nornicy całe stada ..dwa opakowania trutki wsypałam w ciagu ostatnich dwóch tygodni ...na rabatach sie uspokoiła to wlazła do skrzyń ...buraczki całkiem wypchała ....wsadzałam cale rzędy ...ciekawe ile zostanie bo aktualnie jest połowa ....ogórki tez miałam w powietrzu ....jeszcze tak źle u mnie nie było ...na mszyce oprysk teraz poszedł ...oblepiły nawet naparstnice

ogrodniczkowanie łatwe nie jet człowiek sie urobi jak głupi a na nastepny dzien dostanie szczała od plagi i ma doła ...dlatego ja sie juz nie poświecam ..robie tyle zeby bylo jako tako ..bo to robota głupiego i nie ma sensu się tak poświecć dla ogrodu lepiej pobiegac pójsc do kina ...czy cokolwiek innego robic ...chocby relax na lezaku
Gosialuk 20:53, 25 maj 2018

Oj szkoda klona. Nad oczkiem pięknie wygląda. Plag ogrodowych współczuję. Ten rok w nie obfituje. Czy bieganie pomogło?
sylwia_slomc... 22:57, 25 maj 2018

Kasieńka , tak mi przykro, wiem jak się z niego cieszyłaś.
Ten rok jest bardzo obfity we wszelakie choroby i robactwo
Pola 18:58, 26 maj 2018

Kasiu, szkoda kloników u mnie kora na najstarszym popękała i bałam się, mąż jakąś maścią wysmarował i narazie rośnie obiawów choroby brak. Ogród masz piękny, niestety czasem coś wypada i rozumiem twoje wkurzenie....
Katkak 19:07, 26 maj 2018

eee_taam napisał(a)
klonów szkoda ...ale zastanawiam sie czy to nie jest wina bliskosci wody i zamakania korzeni ? to wrto rozwazyc.

ja swoje klony kupiłam rok temu ..shirosavy tez jest do kolan ....plaga popsuje mi mocno widok...tfuuu ...i pukam w niemalowane))

pozostałe plagi mam te same ...nornicy całe stada ..dwa opakowania trutki wsypałam w ciagu ostatnich dwóch tygodni ...na rabatach sie uspokoiła to wlazła do skrzyń ...buraczki całkiem wypchała ....wsadzałam cale rzędy ...ciekawe ile zostanie bo aktualnie jest połowa ....ogórki tez miałam w powietrzu ....jeszcze tak źle u mnie nie było ...na mszyce oprysk teraz poszedł ...oblepiły nawet naparstnice

ogrodniczkowanie łatwe nie jet człowiek sie urobi jak głupi a na nastepny dzien dostanie szczała od plagi i ma doła ...dlatego ja sie juz nie poświecam ..robie tyle zeby bylo jako tako ..bo to robota głupiego i nie ma sensu się tak poświecć dla ogrodu lepiej pobiegac pójsc do kina ...czy cokolwiek innego robic ...chocby relax na lezaku

Justyś myślę, że obecność wody w pobliżu nie ma znaczenia, bo te dwa duże co mi padły w zeszłym roku nic wspólnego z oczkiem nie miały, bo wtedy go jeszcze nie było. Werticilioza to grzyb przytargany kto wie skąd, w glebie może sobie siedzieć nawet 12 lat. Sama radość. Szlag mnie trafia na to wszystko. Dziś jeszcze zobaczyłam, że jedna irga jakaś dziwna, bluszcz, który porastał studnię pousychał pieron wie czemu i jodła Glauca ma brązowe igły w kilku miejscach. Jak tak dalej pójdzie będę się bała do ogrodu wychodzić. Wiem o co Ci chodzi, czasem trzeba się zdystansować, nie przejmować bardzo, ale tu tak ciągle coś, jedno za drugim, więc martwię się tym, co jeszcze poleci.
Katkak 19:07, 26 maj 2018

babka napisał(a)
Wizytówką się zachłysnęłam, bajkowa
W chorobach roślin nic mądrego nie napisze ale trzymam kciuki by zdrowiały te Twoje roślinki

Dzięki Oleńko
Katkak 19:09, 26 maj 2018

ZbigniewG napisał(a)
Kasia wytnij gałąź i spoko , jeżeli trzeba to nawet przy samej ziemi, u mnie dość często tak jest
można profilaktycznie pryskać ale czy warto

w temacie werticiliozy staram się nie kupować zbyt drogich okazów - mniej boli

piwonie szaleją
u mnie kwitną tylko niektóre , pozostałe były przesadzane i są jeszcze w pąkach

Dzięki Zbysiu. A Ty masz jakieś doświadczenia z tą chorobą? Martwi mnie wygląd mojej jodły szlachetnej Glauca, zaraz wstawię fotki, to może coś mi podpowiesz.
Katkak 19:10, 26 maj 2018

Ewa777 napisał(a)
Kasiu, jak ja Cię rozumiem. Też czasami tak mam.Ciągle trzeba z czymś walczyć w ogrodzie: mszyce, zdobniczki, poskrzypka, gąsienice, opuchlaki. Ciągle jakieś plagi. Też się czasami załamuję i mam dość.

Ewunia, ale wiesz o co chodzi, gąsienic, mszyc i innych stworów łatwiej się pozbyć niż groźnego grzyba, który może sobie siedzieć w ziemi kilkanaście lat i zaatakować co mu się akurat spodoba .
Katkak 19:11, 26 maj 2018

Gosialuk napisał(a)
Oj szkoda klona. Nad oczkiem pięknie wygląda. Plag ogrodowych współczuję. Ten rok w nie obfituje. Czy bieganie pomogło?

Pomogło, zawsze pomaga, bo fajnie się odreagowuje stresy różne, a nawet zmęczenie. Ale chyba niedługo do ogrodu przestanę wychodzić .