Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

AnnaCh 14:25, 01 maj 2015

Paulinko, zdecydowanie za dużo tych fal. Zrób je ze trzy, cztery, bardziej łagodne
paulina_ns 16:23, 01 maj 2015

AnnaCh napisał(a)
Paulinko, zdecydowanie za dużo tych fal. Zrób je ze trzy, cztery, bardziej łagodne

Aniu jakoś te fale same wychodzą dzisiaj już tak nic nie zrobię, pada, oby jutro nie padało, męża bym wykorzystała do pomocy
KasiaW76 20:03, 01 maj 2015

Paulinko mój mąż jak zobaczył te fale to powiedział: "niech zrobi je bardziej proste bo jak będzie trawę kosić?"

Ja bym fali nie robiła bo sam wykusz spowoduje, że rabatka będzie miała swoją krzywiznę. Zrobiłabym tylko obrys domu na 1 metr albo więcej od elewacji....

|
paulina_ns 20:24, 01 maj 2015

KasiaW76 napisał(a)
Paulinko mój mąż jak zobaczył te fale to powiedział: "niech zrobi je bardziej proste bo jak będzie trawę kosić?"

Ja bym fali nie robiła bo sam wykusz spowoduje, że rabatka będzie miała swoją krzywiznę. Zrobiłabym tylko obrys domu na 1 metr albo więcej od elewacji....

Kasiu, a mojemu mężowi znów jak pokazałam, chciał same fale, a jak mu powiedziałam,że będzie źle trawę kosić, dostałam odpowiedź, że tak i on kosi Fale jednak zostały zmniejszone, dzisiaj zrobiłam połowę, czyli 5 metrów, nie mam już siły, a jeszcze deszcz mnie przegonił. Ale już mi się zaczyna podobać Oto efekt mojej wieczornej pracy, mąż obiecał mi, że jutro mi to skończy, bo dzisiaj późno z pracy wrócił i już mu się nie chciało

Wybaczcie za jakość zdjęć, ale co dopiero skończyłam i już ciemno zaczęło się robić.

Oczywiście doniczki służą tutaj jako rośliny Dwie pomarańczowe to hortki, między nimi coś wyższego, a te mniejsze czarne to rozchodnik olbrzymi i ten sam układ będzie z drugiej strony.

Mam jeszcze dylemat i zastanawiam się nad tymi opaskami, mąż nie chce tutaj szerokiej rabaty, powiedział, że tyle maksymalnie, żeby w razie czegoś był przejazd kiedyś do drugiej działki i zastanawiam się, czy nie dać tutaj kamyczków? Tylko, że nie wiem, jak będzie rosło się roślinom, które chce tutaj dać...co o tym myślicie?
KasiaW76 20:32, 01 maj 2015

takie fale super , może powtórz to samo dalej?
Hortensje dałabym trzy w miejsce tej czarnej doniczki.
paulina_ns 20:33, 01 maj 2015

Kasiu dodam jeszcze, że staram się, żeby cały ogród był spójny, więc skoro 2 rabaty mam już faliste, wydaje mi się, że nie pasowałaby na prosto, tym bardziej, że ta falista jest prawie na przeciwko tej. Chyba, że pasuje? niech inni się wypowiedzą, ja tutaj tylko wprowadzam plany w życie
paulina_ns 20:36, 01 maj 2015

KasiaW76 napisał(a)
takie fale super , może powtórz to samo dalej?
Hortensje dałabym trzy w miejsce tej czarnej doniczki.

Tak, tak Kasieńko moja dalej będzie tak samo, ten wąż jest tam, ale i tak robię po swojemu, bo dzieci go już z 10 razy przestawiły

A co do hortensji, chciałam dać tam coś wyższego jak Małgosia radziła, żeby ściana nie była taka pusta.
AnnaCh 20:57, 01 maj 2015

Taka fala wyszła super i musi być fala, żeby do reszty rabat pasowało
Z drugiej strony wykuszu dałabym troszkę inaczej falę, nie tak bardzo symetrycznie.
jak dla mnie lepiej będzie z dwoma hortkami i wyższym drzewkiem. Nie masz tam okna, więc nic sobie nie zasłonisz, a jakieś drzewko też czasem trzeba mieć
Podziwiam zapał do pracy, strasznie się pewnie narobiłaś, u mnie też dziś deszcz wygonił, a szkoda, bo akurat Jasio spał
paulina_ns 21:08, 01 maj 2015

AnnaCh napisał(a)
Taka fala wyszła super i musi być fala, żeby do reszty rabat pasowało
Z drugiej strony wykuszu dałabym troszkę inaczej falę, nie tak bardzo symetrycznie.
jak dla mnie lepiej będzie z dwoma hortkami i wyższym drzewkiem. Nie masz tam okna, więc nic sobie nie zasłonisz, a jakieś drzewko też czasem trzeba mieć
Podziwiam zapał do pracy, strasznie się pewnie narobiłaś, u mnie też dziś deszcz wygonił, a szkoda, bo akurat Jasio spał

Dziękuję Grunt to trzymać się założonego planu, co łatwe nie jest Aniu dałaś mi pełną motywację, sam mąż się mnie dzisiaj pytał, co tak szybko wzięłam się za tą rabatkę,a ja mu mówię, że roślinki w następnym tygodniu mi przyślesz, no to się już nic nie odzywał Widzę, że on już ma dość przekopywania, bo zawsze mówię, że to już ostatni raz i w tym roku dość A tak poważnie to muszę trochę przystopować, bo już dawno budżet naciągnięty, dziecku jeszcze rower obiecałam, także jeszcze tą zrobię, poprzednią dokończę i koniec . U nas dzisiaj pogoda w kratkę,rano słonko, później deszczi tak w kółko, chłodno było, więc nie chciałam z dzieciaczkami tak siedzieć na dworze i w sumie dopiero jak mąż wrócił, wziął dzieci do domu i coś udało się jeszcze dzisiaj zrobić.
Anusia 21:36, 01 maj 2015

paulina_ns napisał(a)

Oby, bo szkoda mi ich...Aniu kupiłam je w cenie 10 zł, jak chcesz mogę podać Ci namiary. Ja też mam Annabel, którą miałam spisać na straty, ale jakoś zostawiłam, a teraz przy samej ziemi widziałam listki

oto ona:

Moja odbija bardzo podobnie. Miejmy nadzieję, że nam zakwitną.