Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

KasiaW76 08:11, 24 sie 2015

Na 200 stronie rabata pokazana z innej perspektywy zupełnie nie przypomina Twojej.
Pouczyłam ciebie co do chwastów, a więc sama nie mogłam być gorsza jak widziałam, że zabrałam się do działania i sama ruszyłam w "pole" w większym stopniu skończyłam moja juz dawno temu przekopana kilofem przez męża rabatę. To nic, że ręce dzisiaj mi dzisiaj odlatują ale za to nie ma brył zaschniete ziemi i jest w miarę równo.
paulina_ns 10:08, 24 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
Na 200 stronie rabata pokazana z innej perspektywy zupełnie nie przypomina Twojej.
Pouczyłam ciebie co do chwastów, a więc sama nie mogłam być gorsza jak widziałam, że zabrałam się do działania i sama ruszyłam w "pole" w większym stopniu skończyłam moja juz dawno temu przekopana kilofem przez męża rabatę. To nic, że ręce dzisiaj mi dzisiaj odlatują ale za to nie ma brył zaschniete ziemi i jest w miarę równo.

Brawo Kasiu, widzisz Ty motywujesz mnie,a ja Ciebie Ja wczoraj i dzisiaj mam takie zakwasy, że wczoraj jak jechałam samochodem nie mogłam kierownica kręcić ale najważniejsze,że mamy już to za sobą i kolejny malutki kroczek do przodu
paulina_ns 10:24, 24 sie 2015

Aniu a to moja brzozka chciałam mniejsza,ale mąż się uparł na większą i nawet w bagażniku się zmiescila

Na szczęście u nas dzisiaj takiego skwaru nie ma, jedynie wiatr i słonko coś tam się przebija co jakiś czas, podlalam ja rano i zobaczymy, może da radę
sylwia_slomc... 10:59, 24 sie 2015

paulina_ns napisał(a)

Ok Aniu jak wrzucisz zdjęcie daj znać. A co ile je sadziłas? Przyznam szczerze,że wolałabym kupić odpowiednią odmianę, ale mąż jak zobaczył ile ich jest u teściów Wykopal od razu, żebym nie kupowała uparł się na te brzozy, więc muszę znaleźć dla nich miejsce i je jakoś wkomponowac w całość ogrodu,gorzej będzie z orzechem, bo ma już zamówionego u babci. Chyba będziemy musieli powiększyć działke, ja gustuje w małych drzewach,a on by najchętniej las u nas zrobił

Paulinka walcz z orzechem, straszny śmieciuch i to od wiosny- najpierw spadają kotki/gąsieniczki czyli kwiaty, potem lecą łupiny i orzechy- jak nie wyzbierasz kosiara strzela nożem równo, a na koniec liście które trują glebę, w ilościach ogromnych, w międzyczasie po każdym wietrze masa suchych gałęzi i gałązek, do tego pod drzewem wieczna susza i nic nie chce rosnąć , a jak już zechce to będzie trzeba te wszystkie orzechowe śmieci ciągle wybierać ----- mówię z własnego doświadczenia

Na rzęsach stań, a się nie zgadzaj zacieni bardzo szybko i bardzo skutecznie olbrzymią część działki
KasiaW76 11:02, 24 sie 2015

U mnie dzisiaj placzliwy dzien po tym jak przesunęłam rabaty o 30 cm i musze tez to samo zrobić z niektorymi roślinami.... Chciałam sobie sama wykopać kilka dołków ale nie mam siły walczyć z ceglami i lupkami
paulina_ns 12:05, 24 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Paulinka walcz z orzechem, straszny śmieciuch i to od wiosny- najpierw spadają kotki/gąsieniczki czyli kwiaty, potem lecą łupiny i orzechy- jak nie wyzbierasz kosiara strzela nożem równo, a na koniec liście które trują glebę, w ilościach ogromnych, w międzyczasie po każdym wietrze masa suchych gałęzi i gałązek, do tego pod drzewem wieczna susza i nic nie chce rosnąć , a jak już zechce to będzie trzeba te wszystkie orzechowe śmieci ciągle wybierać ----- mówię z własnego doświadczenia

Na rzęsach stań, a się nie zgadzaj zacieni bardzo szybko i bardzo skutecznie olbrzymią część działki

Sylwio mi ten orzech też strasznie nie pasuje,jest tyle pięknych drzew, właśnie słyszałam, że pod nim nie chce nic rosnąć, muszę porozmawiać z mężem, wolę już żeby w jego miejsce altanke zrobił dziękuję za ostrzeżenie, zgodziłam się już na brzozy ( takie męża marzenie) z orzechem będę walczyła. Już kiedyś mi przytargal od babci 3 gałązki wierzby, 2 usunęłam pod pretekstem uschniecia, jedna zostawiłam na nieszczęście, bo po 2 latach urosła strasznie, ostatnio się mężowi wygadalam o tym, to się na mnie obraził haha.
paulina_ns 12:14, 24 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
U mnie dzisiaj placzliwy dzien po tym jak przesunęłam rabaty o 30 cm i musze tez to samo zrobić z niektorymi roślinami.... Chciałam sobie sama wykopać kilka dołków ale nie mam siły walczyć z ceglami i lupkami

Kasiu ja też kombinuje i kombinuje, miałam trochę odpocząć, a męczy mnie dalej myślę o dalszej części rabaty i stwierdzam, że mogłam nie robić żadnych fal, tylko linie prosta, bo teraz poradzić sobie nie mogę z dalszą częścią. Nie wiem wykombinowalam póki co takie coś. Chciałabym w tym roku posadzić jeszcze te miskanty gracillimus,bo na wiosnę ciężka dostać u nas trawy i będę stała w miejscu. Co o tym myślicie? Może być takie coś?

Klocki zastepuja szmaragdy posadze tam na razie 6 szt. A przed nimi miskanty, dalszą część zrobię już na wiosnę.
paulina_ns 12:19, 24 sie 2015

Dodam, że za tą brzoza jest już róg działki, no chyba,że wiosna stwierdze,że jest mało miejsca to mogę ją jeszcze przedłużyć, mamy z tyłu jeszcze 10 ar, póki co nie uzytkujemy jej. A tak w ogóle ponoć brzozy strasznie dużo potrzebują wody, myślałam, żeby przed nimi posadzić ok 10 szt hortensji, ale czy one nie będą hortensjom tej wody pobierać?
horcia 12:59, 24 sie 2015

Hortensje potrzebują dużo wody im więcej jej mają tym będą miały piękniejsze kwiatostany a brzoza jak wiadomo pijawka . Dziewczyny na forum polecają pod nią sądzić rozchodniki rozplenice i inne sucholubne( inaczej gdy jest nawadnianie) brzoza to bardzo duże drzewo ale możesz przycinać i formować już od początku a nie wyrośnie na giganta. Od orzecha trzymaj się jak najdalej a na orzeszki pomykaj do babci ( będzie okazja częściej odwiedzać babcię napewno się ucieszy )
sylwia_slomc... 13:28, 24 sie 2015

paulina_ns napisał(a)

Kasiu ja też kombinuje i kombinuje, miałam trochę odpocząć, a męczy mnie dalej myślę o dalszej części rabaty i stwierdzam, że mogłam nie robić żadnych fal, tylko linie prosta, bo teraz poradzić sobie nie mogę z dalszą częścią. Nie wiem wykombinowalam póki co takie coś. Chciałabym w tym roku posadzić jeszcze te miskanty gracillimus,bo na wiosnę ciężka dostać u nas trawy i będę stała w miejscu. Co o tym myślicie? Może być takie coś?

Klocki zastepuja szmaragdy posadze tam na razie 6 szt. A przed nimi miskanty, dalszą część zrobię już na wiosnę.

Rozumiem, że za brzozą jeszcze ciągnie się Wasza działka, ja bym sobie nie zamykała możliwości zagospodarowania dalszej części. Chyba, ze jesteś pewna w 100%, że więcej ogrodu nie chcesz, a tam ugór. To wtedy można tą rabatą skręcić tak na drugą ścianę działki, czyli zagospodarować róg i jechać z nią dalej w prawo....zależy jak chcesz mieć. Mnie osobiście bardziej podobaja się właśnie rabaty falujące, a nie geometryczne.... może dlatego, ze wyglądają bardziej naturalnie