Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 13:35, 24 sie 2015

horcia napisał(a)
Hortensje potrzebują dużo wody im więcej jej mają tym będą miały piękniejsze kwiatostany a brzoza jak wiadomo pijawka . Dziewczyny na forum polecają pod nią sądzić rozchodniki rozplenice i inne sucholubne( inaczej gdy jest nawadnianie) brzoza to bardzo duże drzewo ale możesz przycinać i formować już od początku a nie wyrośnie na giganta. Od orzecha trzymaj się jak najdalej a na orzeszki pomykaj do babci ( będzie okazja częściej odwiedzać babcię napewno się ucieszy )

Hehe z babcią i orzechami dobre A co do tej brzozy kiedy mogę ją pierwszy raz przyciąć? O ile w ogóle się przyjmie? Czy te boczne gałązki też się ucina, czy zostawia?
paulina_ns 13:53, 24 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Rozumiem, że za brzozą jeszcze ciągnie się Wasza działka, ja bym sobie nie zamykała możliwości zagospodarowania dalszej części. Chyba, ze jesteś pewna w 100%, że więcej ogrodu nie chcesz, a tam ugór. To wtedy można tą rabatą skręcić tak na drugą ścianę działki, czyli zagospodarować róg i jechać z nią dalej w prawo....zależy jak chcesz mieć. Mnie osobiście bardziej podobaja się właśnie rabaty falujące, a nie geometryczne.... może dlatego, ze wyglądają bardziej naturalnie

Sylwio pewności nigdy nie mam myslalam ,żeby zrobić dokładnie tak jak napisałaś, tylko z prawej strony nie do samego końca zrobić rabatę,tylko tak do połowy działki, a tam dalej przejście właśnie na dalszą część i np sad z drzewkami owocowymi...
paulina_ns 19:59, 24 sie 2015

I gotowe kawałek na miskanty przygotowany, wie może ktoś jak duże one rosną? Chodzi mi na szerokość,bo nie wiem co ile je sadzić? Chodzi mi o gralacimillus

jolka 20:12, 24 sie 2015

Paula, gracki nabierają obwodu z czasem. Ja chyba bym sadziła co ok. 100-120 cm, ale może ktoś się bardziej doświadczony wypowie. Muszą mieć też trochę przestrzeni, żeby się zaprezentować
Gratulejszyn z okazji nowej brzozy Oby rosła.

Co do orzecha, ja akurat mam odmienne zdanie od pozostałych Mamy go w ogrodzie, w sumie to bardzo blisko domu. Jest wielki i uwielbiam go!! Jest pod nim stół, ławka. Super klimacik do grila, taka zielona oaza, daje dużo cienia. W tym roku ma pełno orzechów. Włazi mi przez okno do kuchni Jak się wychylę to mam orzechy Pięknie po nim widać kolejne pory roku ... No nie będę dłużej truć ale naprawdę go baaardzo lubię!!
AnnaCh 20:43, 24 sie 2015

paulina_ns napisał(a)
Aniu a to moja brzozka chciałam mniejsza,ale mąż się uparł na większą i nawet w bagażniku się zmiescila

Na szczęście u nas dzisiaj takiego skwaru nie ma, jedynie wiatr i słonko coś tam się przebija co jakiś czas, podlalam ja rano i zobaczymy, może da radę

Paula, przepraszam, ale nie zrobiłam Ci zdjęć moich, bo miałam tyle zamieszania z załatwianiem różności odnośnie tej wiaty, że jak wróciłam do domu, to było już ciemno. Jutro Ci pstryknę
AnnaCh 20:44, 24 sie 2015

A co do rabaty, to jak dla mnie kształt ok Później już ją poszerzaj i zrobisz narożnik działki Ja wolę fale, ale co kto lubi
paulina_ns 20:53, 24 sie 2015

jolka napisał(a)
Paula, gracki nabierają obwodu z czasem. Ja chyba bym sadziła co ok. 100-120 cm, ale może ktoś się bardziej doświadczony wypowie. Muszą mieć też trochę przestrzeni, żeby się zaprezentować
Gratulejszyn z okazji nowej brzozy Oby rosła.

Co do orzecha, ja akurat mam odmienne zdanie od pozostałych Mamy go w ogrodzie, w sumie to bardzo blisko domu. Jest wielki i uwielbiam go!! Jest pod nim stół, ławka. Super klimacik do grila, taka zielona oaza, daje dużo cienia. W tym roku ma pełno orzechów. Włazi mi przez okno do kuchni Jak się wychylę to mam orzechy Pięknie po nim widać kolejne pory roku ... No nie będę dłużej truć ale naprawdę go baaardzo lubię!!

Jolu, dziękuję za informację posadze go tak co metr, więc pewnie wejdzie mi tam 4. Pod koniec tygodnia wybiorę się do tych golkowic i przy okazji dokupie szmaragdy. A co do orzecha cień bardzo by się u nas sprzydal, ale muszę się jeszcze dobrze nad nim zastanowić, najbardziej martwi mnie to,że pod nim nie chce nic rosnąć. Możesz mi jak będziesz na działeczce zrobić jego zdjęcie?

Ps. A co do brzozy, dzisiaj podziwialam jej piękne liście, które powiewaly na wietrze i ślicznie lsnily na słońcu, już ją bardzo lubię póki co żyje, dużo ja podlewam i zobaczymy czy coś z niej będzie, jak da radę jadę do teściów po 3 następne
paulina_ns 21:02, 24 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
A co do rabaty, to jak dla mnie kształt ok Później już ją poszerzaj i zrobisz narożnik działki Ja wolę fale, ale co kto lubi

Aniu nic się nie stało, domyślam się jakie masz zamieszanie z budową tej wiaty na spokojnie jak zrobisz daj tylko znać, żeby mi nie umknęło zdjęcie. A co do kształtu nawet całkiem to wyszło, myślałam, że będzie gorzej, teraz będzie już szeroka, bo tam będą Brzózki i coś przed nimi, ale jeszcze nie wiem co, to już zostawiam sobie na zimę. Dokończę jeszcze to i odpoczywam do samej wiosny chyba sama w to nie wierzę, ale muszę nauczyć sięz że jak coś postanowie to zdania nie zmieniam
AnnaCh 21:28, 24 sie 2015

paulina_ns napisał(a)
Aniu nic się nie stało, domyślam się jakie masz zamieszanie z budową tej wiaty na spokojnie jak zrobisz daj tylko znać, żeby mi nie umknęło zdjęcie. A co do kształtu nawet całkiem to wyszło, myślałam, że będzie gorzej, teraz będzie już szeroka, bo tam będą Brzózki i coś przed nimi, ale jeszcze nie wiem co, to już zostawiam sobie na zimę. Dokończę jeszcze to i odpoczywam do samej wiosny chyba sama w to nie wierzę, ale muszę nauczyć sięz że jak coś postanowie to zdania nie zmieniam

Zamieszanie, to mało powiedziane Dwie godziny dochodziłam się z M o linię podjazdu, bo jutro koparka przyjeżdża wykorytować i trzeba było podjąć decyzję. Stanęło na moim
Kształt wyszedł bardzo fajny. W rogu zrób sobie lasek brzozowy, pod nimi coś co tam da radę Może wrzośce, hosty? Czytałam o miodunce, rozchodnikach, że mogą w suchym
Psiamama 21:56, 24 sie 2015

Witaj Paulina Bywam u Ciebie i prześledziłam Twoje metamorfozy. Nie witałam się wcześniej, nie doradzam bo się nie znam, ale podziwiam Walczysz dziewczyno i fajnie Ci to wychodzi. Brzózka cudowna, kocham je. W narożniku taki zagajnik... idealnie
Trzymam kciuki za brzózkę, da radę