Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Jadwiszka 21:34, 09 wrz 2015

Rozkrusz je od razu do gruntu - na wiosnę pokażą się nowe siewki.
A w okolicach lutego wysiej do doniczki i trzymaj na parapecie zraszając żeby zapewnić wilgoć. Powinny ładnie wzejść.
Potem w okolicy maja po mrozach przesadź do gruntu.
Nie siej za gęsto - nie trzeba będzie pikować.
Eksperymentuj
Koszt niewielki przy swoich nasionkach, a jak się uda to dzika satysfakcja i własne sadzonki.

W tym roku wysiałam tak stipę i z tych sianych w lutym mam teraz 40 dużych dorodnych sadzonek- nabrały ciała w sezon, że aż dziw bierze.

paulina_ns 21:39, 09 wrz 2015

jadwiszka napisał(a)
Rozkrusz je od razu do gruntu - na wiosnę pokażą się nowe siewki.
A w okolicach lutego wysiej do doniczki i trzymaj na parapecie zraszając żeby zapewnić wilgoć. Powinny ładnie wzejść.
Potem w okolicy maja po mrozach przesadź do gruntu.
Nie siej za gęsto - nie trzeba będzie pikować.
Eksperymentuj

W tym roku wysiałam tak stipę i z tych sianych w lutym mam teraz 40 dużych dorodnych sadzonek- nabrały ciała w sezon, że aż dziw bierze.

Jutro jak się tylko widno zrobi lecę zerknąć, czy coś nazbieram, tylko muszę je posiać w takim miejscu,żebym wiedziała,że tam są,bo znając mnie wyrwe myśląc,że to chwast Wow dziewczyno to Ty widzę sprawna rękę masz do takich rzeczy!!! Dziękuję za informację, na pewno w nich skorzystam.

A tak nawiasem,gdzie masz swój wątek? Nawet nie mam jak Cię odwiedzić
MirellaB 21:47, 09 wrz 2015

paulina_ns napisał(a)
I jeszcze jedno pytanie oto spis roślin posadzonych tego roku, które z nich muszą zostać okryte na zimę:
- Hortensja vanille fraise,
- rozplenica hameln,
- rozchodnik,
- Kostrzewa sina,
- Hortensje Limelight,
- Miskant Ml,
- turzyca ' ice dance'
- Turzyca amazon mist,
- Turzyca Buchanana,
- Lawenda,
- Tawuła,
- Miskant gracillimus,
- Jeżówki,
I chyba tyle.

Paulinka żadna
Jadwiszka 21:54, 09 wrz 2015

Nie mam wątku walczę z gliniastochwastołąką pokaźnych rozmiarów w trakcie budowy i zlepiam co się da z tego co dostaję, kupuję okazyjnie , wysiewam. Nie mam szkieletu ogrodu, mam szczere pole. Może kiedyś wątku się dorobię jak będzie mogło to dostać miano "ogród"

Pozdrawiam z mojego zbierackiego chaosu - dołem widać część rzeki carexowej- porozdzieranych sadzonek na mikro sadzonki :

Wysiewam co się da : tutaj wszystko siane - hyzop ze stipą :
bartek_luberda 21:59, 09 wrz 2015

Przepraszam że tutaj ale Jadwiszka cudnie u ciebie Paulinko pozdrawiam Odwiedzam cię po cichutku
waldek727 05:21, 10 wrz 2015

jadwiszka napisał(a)
Nie mam wątku Nie mam szkieletu ogrodu, mam szczere pole.

Ludzie!
Czy Wy widzicie to samo co ja? Czy ja już jestem stary i ślepy?
Jak tak wygląda szczere pole, to ja dzisiaj przekopuje połowe ogrodu i zakładam u siebie ,,szczere pole".
Kategorycznie żądam, aby Warszawa miała dostęp do morza i Jadwiga swój wątek ogrodowy na forum.
Nic mnie to nie obchodzi, ale jedno z moich żądań ma być dzisiaj zrealizowane.

Sorrki Paula za off topic.
paulina_ns 07:03, 10 wrz 2015

MirellaB napisał(a)

Paulinka żadna

No to super
paulina_ns 07:07, 10 wrz 2015

jadwiszka napisał(a)
Nie mam wątku walczę z gliniastochwastołąką pokaźnych rozmiarów w trakcie budowy i zlepiam co się da z tego co dostaję, kupuję okazyjnie , wysiewam. Nie mam szkieletu ogrodu, mam szczere pole. Może kiedyś wątku się dorobię jak będzie mogło to dostać miano "ogród"

Pozdrawiam z mojego zbierackiego chaosu - dołem widać część rzeki carexowej- porozdzieranych sadzonek na mikro sadzonki :

Wysiewam co się da : tutaj wszystko siane - hyzop ze stipą :

Jadwiszko jestem w szoku!! Ty to wszystko sama? Ale PIEKNIE!! ja właśnie byłam w ogrodzie i już myślałam,że się spóźniłam, bo nic nie było,dopiero patrzę na drugą,a tam kilka nazbierałam troszkę tych nasionek mam, tylko się zastanawiam,czy do gruntu,czy do doniczek żeby mi nie zaginęły?
Filemon24 07:22, 10 wrz 2015

40 zł za sadzonkę hortensji to zdzierstwo
ja w tamtym roku kupowałam ładne sadzonki hortensji za 15 zł w tym roku różnie 17, 19, 24 kupiłam też ogromną ale na prawdę dużą ledwo się do samochodu zmieściła i ta już kosztowała 60 zł
z 3 turzyc zrobiłam 10 nie można bać się dzielenia. Bierze się nóż i ciach nic im nie będzie. Żórawki też dziele i rozmnażam za drogie są żeby kupić 20, 30 sadzonek, lawendę mam z siewu kostrzewę też.
Rozchodników, kostrzewy, jeżówek, hortensji nie przykrywa się na zimę.
Innych traw raczej też nie bo nie lubią wilgoci ale mogą wymarznąć ja tam nie będę swwoich przykrywać jak wymarzną to trudno więcej tych odmian nie posadzę
paulina_ns 07:43, 10 wrz 2015

Filemon24 napisał(a)
40 zł za sadzonkę hortensji to zdzierstwo
ja w tamtym roku kupowałam ładne sadzonki hortensji za 15 zł w tym roku różnie 17, 19, 24 kupiłam też ogromną ale na prawdę dużą ledwo się do samochodu zmieściła i ta już kosztowała 60 zł
z 3 turzyc zrobiłam 10 nie można bać się dzielenia. Bierze się nóż i ciach nic im nie będzie. Żórawki też dziele i rozmnażam za drogie są żeby kupić 20, 30 sadzonek, lawendę mam z siewu kostrzewę też.
Rozchodników, kostrzewy, jeżówek, hortensji nie przykrywa się na zimę.
Innych traw raczej też nie bo nie lubią wilgoci ale mogą wymarznąć ja tam nie będę swwoich przykrywać jak wymarzną to trudno więcej tych odmian nie posadzę

Filemon zdzierstwo zdzierstwo,w szkolkach jak coś jest większe od razu idzie w górę,tak jak np turzyca amazon mist kupowałam ja na wiosnę płaciłam 12 zł,ostatnio chciałam dokupić były już po 22 zł! Bo była ciut większa Ja na razie za bardzo nie mam co dzielić, nie wiedziałam i dużo przycielam turzyce,a one ponoć cięcia nie lubią i dopiero mi dochodzą do siebie,ale w przyszłym roku pewnie,że je podzielę