Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Dominika11 14:50, 01 paź 2015

przepieknie wyglądają te hortki z trawkami
paulina_ns 14:54, 01 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
przepieknie wyglądają te hortki z trawkami

Dziekuję Dominiczko szkoda tylko,że już jesiennie się robi..
jolka 14:44, 03 paź 2015

Paula... zapraszam
waldek727 03:10, 04 paź 2015

paulina_ns napisał(a)

Przypuszczam dziewczyny,że stosuje się go na gojenie ran po obcieciu, ale może Waldek niech się wypowie

Nadmanganian potasu ma silne własności bakterio i grzybobójcze. W ogrodnictwie używany jest do dezynfekcji narzędzi tnących. Poza tym przy pomocy pędzelka nanoszę go na świeże otwarte rany zaraz po przycięciu rośliny lub moczę w nim ok 15 minut zredukowany przed posadzeniem system korzeniowy.
MirellaB 20:51, 04 paź 2015

Po przycięciu roślin to ja stosuję gotowe preparaty i najlepiej od razu takie z gąbką. Dla tych co cenią sobie wygodę to właśnie takie polecam.

A nadmanganian potasu to wiem, że się stosuje do podlewania, żeby hortensje na niebiesko się wybarwiały. Nigdy tego nie stosowałam, ale to stary babciny sposób.
paula23 21:30, 04 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Nadmanganian potasu ma silne własności bakterio i grzybobójcze. W ogrodnictwie używany jest do dezynfekcji narzędzi tnących. Poza tym przy pomocy pędzelka nanoszę go na świeże otwarte rany zaraz po przycięciu rośliny lub moczę w nim ok 15 minut zredukowany przed posadzeniem system korzeniowy.

A to ciekawe, została i saszetka po synku więc spróbuje a w jakich proporcjach powinno się go rozrabiać? A jak on by się sprawdził przy sadzonkach? W zeszłym roku próbowałam ukorzenić jałowca ale złapała mi pleśń a jakby tak nim spryskać tak zapobiegawczo?
waldek727 21:50, 04 paź 2015

W 10 litrach wody rozpuszczam 3-4 g nadmanganianu potasu.
paulina_ns 08:39, 07 paź 2015

Hej dziewczyny wybaczcie że bywam już rzadziej,ale przygotowania do zimy mnie pochłonęły u mnie nic nowego się nie dzieje, cebulki już posadzone, trawa nie skoszona, rabaty chwastami zaprastaja, brakuje czasu i siły...pozdrawiam wszystkich
katarzyna_kubik 09:09, 07 paź 2015

hej końcu pospacerowałam...faktycznie dużo pracy włożyłaś....zazdroszczę wytrwałości....ja dopiero się uczę ale bardzo szybko się zniechęcam ...i poddaję testom swoją cierpliwość i wytrwałość. Powstaje moja pierwsza rabata.Jak przetrwa zimę to będzie już dla mnie sukces a jeśli nie to
Pozdrawiam
MirellaB 23:12, 10 paź 2015

Paulinko czy tzn, że znowu znikasz z O na kilka miesięcy?