Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

zoja 12:47, 08 mar 2017

paulina_ns napisał(a)

Super, dzięki Zoja za informację, to Ty tak sobie kombinujesz no ja się pytałam w ogrodniczym, to jedna babka mi powiedziała,że można do ogrodu, a druga,że nie

A powiedz mi jeszcze jak mam w domu w doniczce już przekwitniete hiacynty i narcyzy w chwili obecnej powoli liście żółkna, mogę je wsadzić do ogrodu,żeby tam spokojnie sobie uschly, a cebulki zostały w ziemi? Czy zaczekać, aż całkiem uschna i wtedy? A może ściąć i do ziemi? Szkoda wyrzucać jak mogą w przyszłym roku cieszyć oko

trzeba kombinować, bo inaczej efektu brak

z hiacyntami to ja robię tak: ścinam kwiat tylko i wyłącznie a liście zostawiam i odstawiam doniczki gdzieś na bok, potem jak już ciepło to wsadziłam do ziemi i tam obeschły do końca - czy zakwitną okaże się wiosną...
Mirelki zapytaj - ona chyba zasusza i sadzi jesienią do ziemi...
Ja się nie znam

ps. cebula po obcięciu liści nie ma jak zbierać składników pokarmowych, powinny sam obeschnąć
paulina_ns 12:59, 08 mar 2017

zoja napisał(a)

trzeba kombinować, bo inaczej efektu brak

z hiacyntami to ja robię tak: ścinam kwiat tylko i wyłącznie a liście zostawiam i odstawiam doniczki gdzieś na bok, potem jak już ciepło to wsadziłam do ziemi i tam obeschły do końca - czy zakwitną okaże się wiosną...
Mirelki zapytaj - ona chyba zasusza i sadzi jesienią do ziemi...
Ja się nie znam

ps. cebula po obcięciu liści nie ma jak zbierać składników pokarmowych, powinny sam obeschnąć

Aha ok, a podlewasz je w tym czasie? no ja bym wolała je nie zasuszac tylko od razu na miejsce docelowe i niech się dzieje co chce
paulina_ns 13:01, 08 mar 2017

Monia81 napisał(a)
Paulinko ależ poszalałaś Piękniusie zakupy, jako to szybko można sobie humor poprawić

Monia oj można, można ja już od miesiąca mam wiosnę i tym sposobem już hiacynty przekwitly, narcyzy też, więc konieczna była nowa dekoracja do domu, a ze dzisiaj nasze święto wszystko samo do koszyka wskakiwalo pozdrawiam!
zoja 13:01, 08 mar 2017

paulina_ns napisał(a)

Aha ok, a podlewasz je w tym czasie? no ja bym wolała je nie zasuszac tylko od razu na miejsce docelowe i niech się dzieje co chce

tak, traktuję je normalnie jak pozostałe kwiatki - podlewam i stoją w świetle, tyle, że miejsce mniej reprezentatywne niż wcześniej
Kawa 13:02, 08 mar 2017

Paulinko ja hiacynty i narcyzy takie z doniczek zostawiałm aż zaschły same a później do ziemi
czy z nich coś wyrośnie nie wiem
najgorsze że nei pamiętam gdzie je wsadziłam hihi
Monia81 13:05, 08 mar 2017

Paulinko a ja z hiacyntami, tulipankami czy narcyzami z doniczek robię tak, że jak przekwitną to odstawiam na bok, żeby obeschły i dopiero na jesieni wsadzam cebulki do gruntu
paulina_ns 14:07, 08 mar 2017

zoja napisał(a)

tak, traktuję je normalnie jak pozostałe kwiatki - podlewam i stoją w świetle, tyle, że miejsce mniej reprezentatywne niż wcześniej

Dzięki Zoja!
paulina_ns 14:09, 08 mar 2017

Kawa napisał(a)
Paulinko ja hiacynty i narcyzy takie z doniczek zostawiałm aż zaschły same a później do ziemi
czy z nich coś wyrośnie nie wiem
najgorsze że nei pamiętam gdzie je wsadziłam hihi

No właśnie Kamilka skąd ja to znam Dzisiaj patrzę do zeszytu i przypomniałam sobie,że ja za rozchodnikami mam irysy wsadzone, a całkowicie o nich zapomniałam. Tak w tamtym roku miałam,że połowę roślin wyplewilam, bo o nich na śmierć zapomniałam
paulina_ns 14:10, 08 mar 2017

Monia81 napisał(a)
Paulinko a ja z hiacyntami, tulipankami czy narcyzami z doniczek robię tak, że jak przekwitną to odstawiam na bok, żeby obeschły i dopiero na jesieni wsadzam cebulki do gruntu

Dzięki Monia, tak zrobię, tylko muszę je szybko podlać, bo myślałam,że takie już przekwitniete nie powinno się podlewać
Dominika11 08:36, 09 mar 2017

widzę, że szukasz wiosny