Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 09:13, 28 kwi 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Paulinko nie widzę pąków liściowych więc prawdopodobnie nic z niej nie będzie ale ja bym zostawiła do końca maja może gdzieś coś wypuści.

No to mnie Małgosiu nie pocieszylas, a wiesz może co mogło być przyczyną?
paulina_ns 09:14, 28 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Bardzo ładne zdjęcia przy tej niesprzyjającej pogodzie.
Zostaw jeszcze tą magnolie ma duże szansę, żeby ruszyła

Mirelka zimno u nas, ale chociaż padać przestało i coś tam się zaczęło rozjasniac. W niektórych częściach Polski jeszcze gorzej, bo śnieg sypie...porażka.

Magnolię zostawię i będę ją podlewala i może ruszy, szkoda mi jej
Kawa 09:30, 28 kwi 2017

Moja lawenda miała 7 lat więe w sumie..
ale nawet mi szkoda
zbigniew_gazda 09:57, 28 kwi 2017

Dzięki za odwiedziny i odpisuję u Ciebie. Tak to ta magnolia - Cleopatra. Ten pąk który pokazałem też już odpadł ale wypuszcza nowe liściowe. Nie wiem czy wiesz ale rośliny tak około 24 czerwca dostają drugą "miazgę" czyli zaczynają ponownie krążyć w niej soki. Walcz i nie poddawaj się.
paulina_ns 10:04, 28 kwi 2017

Kawa napisał(a)
Moja lawenda miała 7 lat więe w sumie..
ale nawet mi szkoda

7 lat? O kurcze to faktycznie szkoda, ale może jeszcze się zregeneruje co? bo moja raczej już nie da radę.
paulina_ns 10:07, 28 kwi 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
Dzięki za odwiedziny i odpisuję u Ciebie. Tak to ta magnolia - Cleopatra. Ten pąk który pokazałem też już odpadł ale wypuszcza nowe liściowe. Nie wiem czy wiesz ale rośliny tak około 24 czerwca dostają drugą "miazgę" czyli zaczynają ponownie krążyć w niej soki. Walcz i nie poddawaj się.

Dzięki wielkie Zbyszku, właśnie byłam na nia patrzeć, zeskrobalam trochę kory i jest zielona, to chyba dobry znak. Za to martwi mnie jej korzenie, jak delikatnie dotknelam oderwalo się i jest w środku jakby puste i przypuszczam,że tutaj tkwi przyczyna, więc nie wiem czy jest jeszcze szansa na jej ratunek jak myślisz?
zbigniew_gazda 10:47, 28 kwi 2017

Jak jest zielona kora, to jest wielka szansa. Nie wiem czy nie popełniłaś błędów podczas sadzenia. Nasza Szefowa wiele razy pokazywała jak prawidłowo posadzić roślinę a zwłaszcza drzewko. Najważniejszą sprawą jest aby przed sadzeniem poluzować trochę korzenie aby się czepiły ziemi. Dół ma być szerszy na średnicy o 20 cm niż średnica sadzonki. Bardzo ważne jest dokładne ubicie ziemi podczas sadzenia - nie może być luk powietrza! No i misa i solidne udeptanie podlewanie nim się roślina przyjmie. Jeżeli coś było nie tak, to może być przyczyna. Nie proponuję Ci wyjęcie magnolii i ponowne posadzenie bo to ryzykowne Ale delikatne odkopanie łopatą dookoła i porządne ubicie, podlewanie w czasie zasypywania ziemi tak aby zrobiło się błoto może przynieść sukces i pomoc roślince. Powodzenia!
Kawa 11:07, 28 kwi 2017

Poli moja padnięta na 100 niestety i ładna biala i fioletowa
malgorzata_s... 11:20, 28 kwi 2017

paulina_ns napisał(a)

No to mnie Małgosiu nie pocieszylas, a wiesz może co mogło być przyczyną?

Kiedy ją kupiłaś i sadziłaś??
Efffa 11:25, 28 kwi 2017

Paulinka z czym masz posadzonego klona Princeton Gold?