Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 12:43, 28 kwi 2017

Efffa napisał(a)
Paulinka z czym masz posadzonego klona Princeton Gold?

Ewelinka z niczym, rośnie on samotnie obok huśtawki, a nie daleko niego jest drugi globosum.
paulina_ns 12:43, 28 kwi 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Kiedy ją kupiłaś i sadziłaś??

Małgosiu w tym roku w marcu.
paulina_ns 12:45, 28 kwi 2017

Kawa napisał(a)
Poli moja padnięta na 100 niestety i ładna biala i fioletowa

Miałaś biała lawendę? No to szkoda Kami, zostaje kupić nową, na szczęście ich cena nie jest pozwalająca. Ja w tym roku zamienię ja na szałwie, dużo lepiej radzi sobie u mnie.
paulina_ns 12:49, 28 kwi 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
Jak jest zielona kora, to jest wielka szansa. Nie wiem czy nie popełniłaś błędów podczas sadzenia. Nasza Szefowa wiele razy pokazywała jak prawidłowo posadzić roślinę a zwłaszcza drzewko. Najważniejszą sprawą jest aby przed sadzeniem poluzować trochę korzenie aby się czepiły ziemi. Dół ma być szerszy na średnicy o 20 cm niż średnica sadzonki. Bardzo ważne jest dokładne ubicie ziemi podczas sadzenia - nie może być luk powietrza! No i misa i solidne udeptanie podlewanie nim się roślina przyjmie. Jeżeli coś było nie tak, to może być przyczyna. Nie proponuję Ci wyjęcie magnolii i ponowne posadzenie bo to ryzykowne Ale delikatne odkopanie łopatą dookoła i porządne ubicie, podlewanie w czasie zasypywania ziemi tak aby zrobiło się błoto może przynieść sukces i pomoc roślince. Powodzenia!

Zbyszku zrobiłam tak jak piszesz, jedynie nie było miski wokół niej i podlalam później. Mi się wydaje,że to musiał być feralny egzemplarz, jak odwiedziłam kilka dni temu ta sama szkolke gdzie kupowałam i była jeszcze jedna taka sama i wyglądala bardzo podobnie do mojej...cóż mam nauczkę,że lepiej kupować coś już w pakach jak mam pewność,że żyje.
Kasik 13:20, 28 kwi 2017

Magnolią się nie przejmuj. Moja siedzi trzeci rok i tez jak zaczarowana. Bardzo długo ma wąskie pączki. A nawet jak ich teraz nie widać, to nie znaczy, że nie żyje.
Nie jest to mój udany zakup, choć w tamtym roku kwiatków trochę miała a liści mnóstwo, a wcale się nie zapowiadało.
frezja 13:27, 28 kwi 2017

paulina_ns napisał(a)

Zbyszku zrobiłam tak jak piszesz, jedynie nie było miski wokół niej i podlalam później. Mi się wydaje,że to musiał być feralny egzemplarz, jak odwiedziłam kilka dni temu ta sama szkolke gdzie kupowałam i była jeszcze jedna taka sama i wyglądala bardzo podobnie do mojej...cóż mam nauczkę,że lepiej kupować coś już w pakach jak mam pewność,że żyje.

Dosyp trochę kwaśnego torfu i troszeczkę obornika..ale dalej od korzeni.
paulina_ns 14:09, 28 kwi 2017

Kasik napisał(a)
Magnolią się nie przejmuj. Moja siedzi trzeci rok i tez jak zaczarowana. Bardzo długo ma wąskie pączki. A nawet jak ich teraz nie widać, to nie znaczy, że nie żyje.
Nie jest to mój udany zakup, choć w tamtym roku kwiatków trochę miała a liści mnóstwo, a wcale się nie zapowiadało.

Przejmować się przejmuję, ale zostawię ja, mam nadzieję,że da radę, jak nie poczekam to się nie przekonam
paulina_ns 14:10, 28 kwi 2017

frezja napisał(a)

Dosyp trochę kwaśnego torfu i troszeczkę obornika..ale dalej od korzeni.

Ewka a wiesz,że właśnie tak zrobiłam rano tzn z torfem, bo wyczytałam,że lubi kwaśna ziemię, a jutro wyślę męża do sąsiada po obornik dzięki za radę.
Kawa 14:12, 28 kwi 2017

Paula priv
malgorzata_s... 14:44, 28 kwi 2017

Paulinko niektóre szkółki nie przykrywają donic na zimę i rośliny przemarzają.
Sprzedają wiosną nie przejmując się i nie informują że rośliny mogą nie ruszyć.
Niektóre przyjmują reklamacje.Ja wymieniłam 4 umberki na nowe bez problemu.
Może zapytaj czy wymienią.Jeśli nie to czekaj czy coś wypuści